skip to Main Content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20
Lábfájás

Bokaficam

lábfájásBokaficam akkor keletkezik, amikor a boka a normális tartományon kívül hátrafordul. Ennél a mozgásnál az ínszalagok megnyúlnak és elszakadnak.

A bokaficam leggyakoribb típusa akkor jelentkezik, amikor a boka talppal befelé csavarodik. Ekkor a külső ínszalagok megnyúlnak.

JELENTKEZÉS

Jelentkezés Gyógytornára / Vizsgálatra

Foglaljon időpontot Online naptárunkban szakemberünkhöz!

Elsősegélynyújtáskor az alábbi lépéseket kell követni: nyugalom, jegelés, kompresszió és a láb felpolcolása.

Mik a bokaficam tünetei?

A kisebb rándulások először észrevétlenek lehetnek. A legtöbb esetben azonban bokaficam esetén  azonnal fájdalom érződik és a boka láthatóan természetellenes szögben áll. Kívülről megdagad és zúzódás látszik, merevvé válik és éles fájdalom társul hozzá.

A legtöbb ficam sportolás közben fordul elő, amikor az izmok és ízületek jobban igénybe vannak véve. Előfordulhat azonban egy egyszerű séta alkalmával is, például ha egyenetlen a talaj. Megeshet az is, hogy egy rossz lépés eredményeként ficam alakul ki.

Mit tegyünk bokaficam esetén?

A ficamok általános kezelési lehetőségei:

  • Pihentetés
  • Jegelés
  • Szorítókötés, fásli
  • Megemelés, felpolcolás

Az egyszerű fájdalomcsillapítók általában képesek csökkenteni a fájdalmat. Természetes gyógymódok is léteznek a zúzódás enyhítésére, ilyen az árnika krém vagy a boszorkányfű.

Három-négy nap után érheti a bokát kisebb terhelés, egy hét múlva pedig már sokkal jobb lesz az állapota. A teljes regenerálódás körülbelül hat hetet vesz igénybe, ezalatt érdemes odafigyelve mozogni, különben az egész kezdődhet elölről.

A regenerálódás ideje alatt érdemes gyógytornász segítségét kérni. A gyógytornász segít a bokaszalagok erősítésében, a kiújulás megelőzésében.

Ha a fájdalom nem csökken vagy a boka terhelést nem bír el, érdemes orvoshoz fordulni. Előfordulhat, hogy nem ficamról, hanem törésről, szakadásról van szó.

Ha tetszenek anyagaink, akkor ezek is édekelhetik:

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, táplálkozási tanácsadó és szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top