Gerincferdülés (scoliosis) - Arthuman Központ Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20

Gerincferdülés (scoliosis)

ID-100120673Mi a gerincferdülés (scoliosis)?

A gerincferdülés a gerincoszlop oldalirányú görbülete. Az érintett csigolyák mozgékonysága általában lecsökkent, olyannyira, hogy a csigolyaoszlop aktív kiegyenesítése már nem lehetséges.
Az oldalirányú görbülethez társul legtöbbször a csigolya elfordulása (torzió) is, aminek következtében a háti szakaszon úgynevezett bordapúp, az ágyéki szakaszon ágyéki púp alakul ki.

Hogyan alakul ki a gerincferdülés?

A kiváltó okok különbözőek lehetnek, (ideg-izom problémák), de a legtöbb esetben a mai napig nem tisztázottak. A legtöbb esetben az elváltozás korrigálása konzervatív módon (gyógytornával) történik, méghozzá műtéti beavatkozás nélkül. A páciensek jelentős számban a kamasz korúakból kerülnek ki, bár természetesen minden korosztály érintett.

Milyen típusai vannak a gerincferdülésnek?

 1. Funkcionális scoliosis
  Ebben az esetben az elváltozáshoz nem kapcsolódik torzió, előrehajló helyzetben bordapúp nem észlelhető.  Ez a fajta elváltozás kialakulhat bármilyen ok nélkül vagy kiváltó ok következményeként. A kezelés célja a hátizomzat erősítése. Az elváltozás általában nem rosszabbodik és nem alakul át strukturális scoliosissá.
 2. Strukturális scoliosis
  Lehet ismeretlen eredetű vagy pedig ismert okból következő (pl. veleszületett, neuromusculáris vagy rendszer betegségekhez társuló). Strukturális scoliosis esetén félévente ortopédiai, ill. gyógytornász által végzett kontroll, továbbá intenzív kezelés javasolt, aminek a célja az állapotrosszabbodás megakadályozása és/vagy javítása.

Jelentkezem állapotfelmérésre

Milyen szövődményei lehetnek a gerincferdülésnek?

Ha nem kezdjük időben a gerincferdülés  (scoliosis ) kezelését, akkor ennek az aszimmetriának a romlása lehet a rövid távú következmény. Emellett még kialakulhat úgynevezett bordapúp, ez a görbület konvex oldalán helyezkedik el. A kialakulásának oka pedig a csigolyák elcsavarodása. A bordapúp létrejötte miatt, aszimmetrikus lesz a mellkas, és ezáltal a tüdő területek nem egyformán lélegződnek át. Ennek a következménye rövid- és hosszútávon is a légző funkció romlása, a légzés kapacitás csökkenése. A törzsizmok a görbület konvex oldalán túlnyúlnak, a konkáv oldalon pedig megrövidülnek és letapadnak. Ez a későbbiekben fájdalmat okozhat, a feszülés miatt.

A gerincferdülés ( scoliosis ) hosszú távú következménye lehet, hogy a szívműködés romlik. A bordapúp ellenoldalán a tüdőre nagyobb nyomás hárul, és ezáltal a jobb szívfélnek nagyobb lesz a munkája, ami a szív túlterheléséhez vezethet. A görbület annyira fokozódhat, hogy a mellkas és medence majdnem egymáshoz érhetnek, ilyenkor a belső szervekre is nagyobb nyomás hárul. Mozgásszervi következmény, hogy az egyik alsóvégtagra (főleg csípőre) nagyobb terhelés hárul. Az egyenetlen terhelés miatt hamarabb alakulnak ki a kopásos, degeneratív kórképek. Ennek következménye pedig az esetleges protézis beültetése lehet.

Milyen kezelési lehetőségek vannak gerincferdülés esetén?

 1. Schroth terápia
 2. Korzett
 3. Operáció

Milyen kezelés szükséges különböző elváltozások esetén?

 1. 10 fok alatt
  A görbület kisfokú, alig látható. Rendszeres kontroll vizsgálat javasolt.
 2. 10-20 fok
  Rendszeres kontroll javasolt, továbbá intenzív, célirányos gyógytorna kezelés (Schroth)
 3. 20 fok feletti eltérés
  Ebben az esetben az elváltozás igen komoly, spontán javulás esélye minimális. Folyamatos gyógytorna szükség, 30 fok felett pedig kórházi konzultáció, ill. rehabilitáció.

Hogyan jelentkezhet kezelésre?
(A kezelés helyszíne: 1122 Budapest, Alkotás út 15.)

 1. Telefonon felhív minket a +36 30 190 7315-ös telefonszámon. Információt nyújtunk a kezelés menetéről, lehetséges időpontjáról.
 2. Emailt ír nekünk és mi visszahívjuk Önt, s válaszolunk minden felmerülő kérdésre.
  Email:
  arthuman@arthuman.hu
 3. Töltse ki az űrlapot! Mi visszahívjuk Önt, s válaszolunk minden felmerülő kérdésre


Arthuman Központ

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

This Post Has One Comment

 1. Nekem a bal oldalamon erős fájdalmaim vannak. A gerincferdülésem minimális. 3 csigolyám azonban ék alakban kopott. Az eddigi kezelések nem használtak. Itthon is folytatom a gyógytornát. Sokszor attól leszek jobban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top

Ingyenes Gerinctorna alap lépések

10 gerinctorna alap lépés az otthoni tornához 

streching torna

Ingyenes Gerinctorna

Kérje most a gyakorlatokat és tornázzon otthonában 

streching torna