Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20
Mckenzie

Gerincsérv / Porckorongsérv kezelés – tesztelés

Gerincsérv diagnózisa esetén fontos a megfelelő kezelési mód kiválasztása. A diagnózis felállítása orvosi kompetenciába tartozik, aki megállapítja, hogy a gerincsérv állapota szükségessé teszi e az operációt.

Gerincsérv kezelési lehetőségek

porckorongsérv

Otthon elérhető, saját kompetenciába tartozó lehetőségek

Panaszok enyhítésére otthon a következőket tehetjük

JELENTKEZÉS

Jelentkezés Gyógytornára / Vizsgálatra

Foglaljon időpontot Online naptárunkban szakemberünkhöz!

 • pihentetés: kevésbé támogatott nézet napjainkban az izomtömeg vesztés miatt.
 • fájdalomcsillapító készítmények, gyógyszerek: akut derékfájdalom, gerincsérv esetén csökkenteni kell az érintett ideg körüli ödémát. Ebben segítenek a fájdalomcsillapító készítmények.
 • helyi meleg kezelés alkalmazása: a meleg fokozza a vérkeringést, lazítja az izmokat és fájdalomcsillapító hatású lehet. Akut esetekben azonban óvatosan kell bánni a meleg kezeléssel, mert a gyulladást fokozza. Emiatt tanácsosabb inkább kerülni.
 • fogyás: beláthatóan előnyös, ha kisebb súly nehezedik a kisízületekre.
 • cigaretta-stop

Célirányos gerincsérv gyógytorna kezelés

Porckorongsérv esetén a gyógyulás kulcsa a kitüremkedés visszahúzása. A McKenzie módszer személyre szabott alkalmazásával a gerincműtétek, az operáció is elkerülhető az esetek jelentős részében. A McKenzie torna során gyógytornász-terapeuta a pácienssel közösen megkeresi azt a problémához igazított gyakorlatsort, amivel enyhíthető a fájdalom és optimális esetben a porckorong visszahúzható a helyére. A McKenzie gyakorlatok nem szabványos tornagyakorlatok, a módszerhez nem kapcsolódnak előre legyártott, mindenkinél működő feladatok. A gyakorlatokat a McKenzie terapeuta mindig személyre és problémára szabva készíti el a McKenzie terápia elvei alapján. A McKenzie torna kiegészíthető egyéb terápiával is, pl. Dorn terápia, Breuss féle gerincmasszázzsal.

Operáció

Az operáció szükségességének eldöntése orvosi kompetenciába tartozik.

Hogyan történik a gerincsérv gyógytornával történő kezelése?

Vizsgálat és első gyógytorna

Az első alkalom lehet 30, 60 vagy 90 perc. A 30 perc az állapot felmérésére és konzultációra ad lehetőséget. Amennyiben a probléma nem halmozott, már a 60 perces első alkalommal elkezdődik a gyógytorna kezelés. Több panasz esetén (pl. több helyen és/vagy több sérv) előfordulhat, hogy valamennyi sérv tesztelésére szükség van a 60 percre. A 90 perces első alkalmat halmozott panaszok, ill. nagy távolság esetén javasoljuk.

A kezelés első lépése a McKenzie tesztelés, melynek során a terapeuta speciális testhelyzeteket és mozgásokat ismételtet a pácienssel, és a fájdalom változásából következtet a kiváltó okra. Ennek alapján összeállít egy egyénre szabott kezelési programot, ami néhány egyszerű, otthon vagy munkahelyen is könnyen kivitelezhető mozdulatból áll. Az aktív gyakorlatok révén a páciens saját maga tudja enyhíteni fájdalmát, így a probléma kimenetelére is hatást tud gyakorolni, és az esetleg kiújuló fájdalmakat már önmaga tudja enyhíteni. A kezelés során a cél a fájdalom centralizálása, majd ennek elérése után az állapot stabilizálása izomerősítéssel.

Az első alkalom tehát magában foglalja a McKenzie módszer alapján végzett tünet tesztelést és az első gyakorlatsor betanítását is. A kezelés hatékonyságát fokozza, hogy a páciens házi feladatot kap, aminek otthoni végzésével kapcsolatban megkapja az instrukciókat is a terapeutától.

További gyógytorna kezelések

Az optimális állapot eléréséhez további kezelések szükségesek, melyek során a terapeuta az állapot változásához igazítja a gyakorlatokat. A további gyógytorna kezelések időtartamát a pácienshez igazítva közösen alakítják ki, ez lehet 30 vagy 50 perces alkalom.

A McKenzie módszer alapján végzett kezelés alkalmas lehet a porckorongsérv visszahúzására, amivel párhuzamosan csökkennek a páciens tünetei.

A kezelés következő lépése a kiváltó ok megszüntetése, az állapot stabilizálása és a kiújulás megelőzése célirányos, személyre szabott gyógytornával.

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is.

Szakterápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. SchrothMcKenzieDorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre. Járóképes beteg esetén sport- és baleseti rehabilitációs gyógytorna rendelőnkben is előrhető, nem csak házi ellátásban. Rendelői gyógytorna esetén a kezelést mozgásszervi állapotfelmérés előzi meg, ami a gyógytornával együtt (is) megvalósítható.

Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15., és 1113 Budapest, Kökörcsin utca 19.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/
Tel: 06-30-190-7315

Házi gyógytorna és online gyógytorna

Több helyszínen az Ön otthonában és online formában pedig helyszíntől függetlenül tudunk egyéni gyógytornát biztosítani.

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találjaSZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Email: arthuman@arthuman.hu 
Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/

Jelentkezzen most porckorongsérv kezelésre!


Értékelés
Értékelés dátuma
Szolgáltatás
Porckorong tesztelés
Értékelés
51star1star1star1star1star

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 7 hozzászólás érkezett

 1. Tisztelt Arthuman Központ!
  78 évesen rendszeresen sportolok és szeretnék is tovább duatlonozni (futás 5km, kerékpár 20km és újra futás 2,5 km) versenyszerűen, intenzíven! Sajnos 1 hónapja még elviselhető fájdalmam van hátam Déli részén, ami futás közben erősödik, a lépésem rövidül és a fájdalom a combom hátsó izmaiba sugároz, ami jelentősen akadályoz korábbi sebességem/iramom tartásában!
  Néhány napos pihenők nem javították a helyzetet, fájdalomcsillapító ( verseny előtt) szintén nem segített!
  Tudnak-e segíteni?
  Tisztelettel
  Jánosi György

  1. Kedves Jánosi György!
   Egyéni gyógytornával, McKenzie tornával nagy valószínűséggel csökkenthetők a panaszok.
   Várjuk jelentkezését!

 2. Porckorongsérv miatt nagyon el voltam keseredve. Az orvosom javasolta, hogy próbáljam meg a McKenzie tornát. Nehezen szántam rá magam, de örülök, hogy megtettem. Nagyon sokat javult az állapotom a torna hatására. Köszönöm!

 3. Kérdésem, a gerincsérvet úgy kezelni, hogy a műtét elkerülhető legyen lehetséges-e ?

  1. McKenzie terápiával jó arányban elkerülhető a műtét, de függ attól, hogy mennyire súlyos a sérv és hogy reagál a beteg a terápiára.

 4. Múlt év novembere óta vannak fájdalmaim, a legutóbbi diagnózis: M5110 Lumbális és más intervertebrális discus rendellenesség radiculopathiával (Porckorongsérv) Műtét korom (84 év) miatt nem jöhet szóba, konzervatív fizioterápiás kezelésnek nem volt lényeges eredménye. Gyógytornász tanított be néhány gyakorlatot és ezeket rendszeresen végzem, ennek hatására (legalábbis én úgy gondolom hogy ennek eredményeként ) enyhültek a panaszaim, Fentanyl tapaszt is kaptam, az is csökkentette a panaszaimat. Sokat hallottam a McKenzie tornáról. Mivel vidéki vagyok, rendszeres kezelésre nem tudok feljárni, de szívesen vennék részt egy állapotfelmérésen és a személyre szóló gyakorlatokat (ha otthon végezhető) szívesen fogadnám
  Megkeresésüket, válaszukat előre is köszönöm.
  Dr.Tóth Ferencné.

  1. Kedves Dr. Tóth Ferencné!
   A McKenzie tornának velejárója a kiadott és betanított házi feladat alapján végzett otthoni torna. Amennyiben tehát eljön hozzánk McKenzie terápiára, mindenképp fog otthoni gyakorlatokat kapni. Hívjon minket időpont egyeztetés miatt! T: 06 30 190 7315

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top