Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20

Tartáshibák

Mikor beszélünk tartáshibáról?

Tanned female back with numerous moles, isolated on white backgroundTartáshibákról akkor beszélünk, ha a gerinc természetes görbületei megváltoznak. Az ehhez vezető okok eltérőek lehetnek. A tünetek általában a testtartásért felelős izmok közötti egyensúly megbomlására vezethetők vissza.

Mik a HELYES TESTTARTÁS szabályai?

1. A lábait térdben egy-egy centire hajlítsa be.
2. Feszítse meg fenekét.
3. A medencét kissé tolja előre.
4. Húzza be hasát, ezzel együtt kicsit feszítse meg.
5. A mellkasát emelje fel, a bordákat nyissa ki.
6. A vállait húzza hátra és kissé eressze le.
7. A fejet emelje fel, nyakból húzza kissé hátra.

A tartáshibák fajtáti

A hanyag tartás

Bármilyen külső tényező károsan befolyásolhatja a gyermek további fejlődését. A leggyakoribb hiba a gyermek korai ültetése és felállítása anélkül, hogy az izomzata elég erős lenne. A gerinc valamely görbülete ennek hatására fokozódhatnak, illetve ennek kompenzálására egy másik görbület mértéke csökken. Hanyagtartásnak összefoglalóan azon hyperkyphosisokat nevezzük, amikor a csigolyákban nincs semmilyen szerkezeti eltérés, azaz a deformitás elsősorban a hát, illetve törzsizomzat gyengeségével függ össze, az izmok erősödése nem tud lépést tartani a gerinc görbületeinek alakulásával. Kialakulásában az akaraterő hiánya és pszihés tényezők is szerepet játszanak.

Két fő típusát különíthetjük el:

  • Domború hát: A háti kyphosis a normálisnál nagyobb, az ágyéki lordosis megtartott.
  • Nyerges hát: Az ágyéki lordózis és a háti kyphosis a normálisnál nagyobb.Ez a leggyakoribb típus, főleg 6-10 éves kor között alakul ki, amikor a törzs izomereje nincs arányban a hossznövekedéssel.

A lapos hátat nem soroljuk a hanyagtartások közé. Ez esetben a háti kyphosis eltűnik, a hát egyenessé, vagy előrefelé domborúvá válhat, az ágyéki gerinc élettani görbülete is csökken, mindez csökkenti a gerinc stabilitását.

Scheuermann kór

Serdülőkorban kialakuló betegség, aminek okát nem teljesen ismerjük. A túl domború hát kialakulásának leggyakoribb okaként tartjuk számon. Az elváltozás általában a háti csigolyák területén figyelhető meg. A betegség az esetek nagy többségében csak később kerül diagnosztizálásra, amikor már panaszokat okoz. A megfelelő időben történt diagnosztizálás esetén az elváltozás mértéke csökkenthető.

Hogyan lehet korrigálni a tartáshibákat?

Személyre szabott gyógytorna szükséges az egyensúlyi állapot helyreállításához.

Minél kisebb az elváltozás, annál egyszerűbb a korrekció!

Bizonyos esetekben (pl. Scheuermann kór) speciális terápia (Schroth terápia) is szükséges lehet.

Részletes kezelési terv összeállítása az állapotfelmérés során történik.

Mennyi ideig szükséges gyógytornára járni?”

A gyógytorna időtartama függ az elváltozás mértékétől és a gyakorlatok végrehajtásától.

Általános szabályként elmondható, minél komolyabb az elváltozás, annál hosszabb időt vesz igénybe annak korrigálása.

Kisebb elváltozás esetén, amennyiben a páciens elvégzi a házi feladatokat, akár 6 tartáskorrekciós tornát követően is bekövetkezhet változás. Komolyabb elváltozások esetén az időtartam ennél mindenképp hosszabb.

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is.

Szaketerápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. SchrothMcKenzieDorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre. Járóképes beteg esetén sport- és baleseti rehabilitációs gyógytorna rendelőnkben is előrhető, nem csak házi ellátásban. Rendelői gyógytorna esetén a kezelést mozgásszervi állapotfelmérés előzi meg, ami a gyógytornával együtt (is) megvalósítható.

Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/
Tel: 06-30-190-7315

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találja. SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Email: arthuman@arthuman.hu 
Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top