skip to Main Content

Porckorongsérv

hátfájás

A porckorongok a gerinc csigolyái között elhelyezkedő, lengéscsillapító egységek. A csigolyatestek közötti porckorongok rugó szerepet töltenek be, ezért fontos, hogy szerkezetük tökéletes legyen. Az életkor előrehaladtával a porckorongok minősége megváltozik. Életünk kezdeti szakaszában a porckorongok tápanyagellátása vérerek útján történik, amelyek azonban a későbbiekben bezáródnak. Ezek a szöveti elváltozások már megváltoztatják a porckorong mechanikai tulajdonságait, s mindez hozzájárul a porckorongsérv kialakulásához.

A napi mozgások következtében a porckorong veszít nedvességtartalmából, míg az éjszaka folyamán a porckorong állománya újra feltöltődik folyadékkal.  Éjszaka a porckorong regenerálódik, ám a kor előrehaladtával ez a regenerálódó képesség csökken.  Ez a folyamat kb. a 30. életévtől kezdődhet, amennyiben a porckorongot állandóan nagyfokú terhelés éri. Ekkor hirtelen vagy rossz irányban tett mozdulatok, mint pl. hirtelen csavarodás, hajlás, a porckorong apró sérüléséhez vezetnek. A rostos gyűrű beszakad, lehetőséget biztosítva ezzel a belső állomány kilépésének. A kialakuló tünetek az apró jelektől az elviselhetetlenségig fokozódhatnak. A gerincsérv, azaz porckorongsérv tulajdonképpen a csigolyák közötti porcok kitüremkedése, mely nagy fájdalommal jár. 

A gerincsérv előfordulási helye leggyakrabban a nyaki szakaszon a 6-7-es csigolya között, az ágyéki szakaszon pedig a 4-5-ös, valamint az 5-ös ágyéki és az 1-es keresztcsonti csigolya között jellemző.

A nyaki gerinc szakaszán kialakuló gerincsérvek szinte minden életkorban előfordulhatnak.

A gerinc középső, háti szakaszán nagyon ritkán fordulnak elő porckorong kiboltosulások és ezek az esetek nagy többségében tünetmentesen zajlanak.

A gerinc alsó, úgynevezett lumbális szakaszán kialakult gerincsérvek a leggyakrabban előforduló gerincsérvek közé sorolhatóak.A fő tünet ebben az esetben a helyi derékfájdalom, a farba, lábba kisugárzó fájdalom. Zsibbadás, bizsergés, valamint súlyosabb eseteknél bizonyos izomcsoportok gyengülése, bénulása is bekövetkezhet.

Mik a gerincsérv leggyakoribb tünetei?

  • az érintett gerincvelői ideg nyomódása következtében a beidegzett végtag, testtáj zsibbadó, bizsergő érzete;
  • hosszabb ideig tartó állás , ülés esetén a deréktáj illetve az érintett gerincszakasz fájdalma;
  • tartós fájdalom esetén a fájdalmat enyhítő, kompenzáló testtartás un. oldaltartás
  • az esetleges ideggyöki nyomódás következtében kisugárzó, bizsergő fájdalom
  • koordinációs zavarok
  • érzészavarok

Hogyan kezelhető a porckorongsérv?

  • A porckorongsérv kezelésének leghatékonyabb módja a McKenzie terápia, ami igazodik a különböző gerincsérv típusokhoz. Gyógytornászok speciális szakképesítéssel végezhetik ezt a terápiát.
  • Alternatív kezelési lehetőségek: Dorn terápia, Breuss masszázs, Manuálterápia
  • Szélsőséges esetben műtéti beavatkozás szükséges.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top