Porckorongsérv - Arthuman Központ Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20

Porckorongsérv

hátfájás

A porckorongok a gerinc csigolyái között elhelyezkedő, lengéscsillapító egységek. A csigolyatestek közötti porckorongok rugó szerepet töltenek be, ezért fontos, hogy szerkezetük tökéletes legyen. Az életkor előrehaladtával a porckorongok minősége megváltozik. Életünk kezdeti szakaszában a porckorongok tápanyagellátása vérerek útján történik, amelyek azonban a későbbiekben bezáródnak. Ezek a szöveti elváltozások már megváltoztatják a porckorong mechanikai tulajdonságait, s mindez hozzájárul a porckorongsérv kialakulásához.

A napi mozgások következtében a porckorong veszít nedvességtartalmából, míg az éjszaka folyamán a porckorong állománya újra feltöltődik folyadékkal.  Éjszaka a porckorong regenerálódik, ám a kor előrehaladtával ez a regenerálódó képesség csökken.  Ez a folyamat kb. a 30. életévtől kezdődhet, amennyiben a porckorongot állandóan nagyfokú terhelés éri. Ekkor hirtelen vagy rossz irányban tett mozdulatok, mint pl. hirtelen csavarodás, hajlás, a porckorong apró sérüléséhez vezetnek. A rostos gyűrű beszakad, lehetőséget biztosítva ezzel a belső állomány kilépésének. A kialakuló tünetek az apró jelektől az elviselhetetlenségig fokozódhatnak. A gerincsérv, azaz porckorongsérv tulajdonképpen a csigolyák közötti porcok kitüremkedése, mely nagy fájdalommal jár. 

A gerincsérv előfordulási helye leggyakrabban a nyaki szakaszon a 6-7-es csigolya között, az ágyéki szakaszon pedig a 4-5-ös, valamint az 5-ös ágyéki és az 1-es keresztcsonti csigolya között jellemző.

A nyaki gerinc szakaszán kialakuló gerincsérvek szinte minden életkorban előfordulhatnak.

A gerinc középső, háti szakaszán nagyon ritkán fordulnak elő porckorong kiboltosulások és ezek az esetek nagy többségében tünetmentesen zajlanak.

A gerinc alsó, úgynevezett lumbális szakaszán kialakult gerincsérvek a leggyakrabban előforduló gerincsérvek közé sorolhatóak.A fő tünet ebben az esetben a helyi derékfájdalom, a farba, lábba kisugárzó fájdalom. Zsibbadás, bizsergés, valamint súlyosabb eseteknél bizonyos izomcsoportok gyengülése, bénulása is bekövetkezhet.

Mik a gerincsérv leggyakoribb tünetei?

  • az érintett gerincvelői ideg nyomódása következtében a beidegzett végtag, testtáj zsibbadó, bizsergő érzete;
  • hosszabb ideig tartó állás , ülés esetén a deréktáj illetve az érintett gerincszakasz fájdalma;
  • tartós fájdalom esetén a fájdalmat enyhítő, kompenzáló testtartás un. oldaltartás
  • az esetleges ideggyöki nyomódás következtében kisugárzó, bizsergő fájdalom
  • koordinációs zavarok
  • érzészavarok

Hogyan kezelhető a porckorongsérv?

  • A porckorongsérv kezelésének leghatékonyabb módja a McKenzie terápia, ami igazodik a különböző gerincsérv típusokhoz. Gyógytornászok speciális szakképesítéssel végezhetik ezt a terápiát.
  • Alternatív kezelési lehetőségek: Dorn terápia, Breuss masszázs, Manuálterápia
  • Szélsőséges esetben műtéti beavatkozás szükséges.


Arthuman Központ

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top

Ingyenes Gerinctorna alap lépések

10 gerinctorna alap lépés az otthoni tornához 

streching torna

Ingyenes Gerinctorna

Kérje most a gyakorlatokat és tornázzon otthonában 

streching torna