skip to Main Content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20
Schroth

Schroth torna kinek ajánlott kezelési forma?

Schroth torna egyre ismertebb, de kinek hasznos?

A következő elváltozások kezelésére alkalmas:

schroth torna

– Scoliosis (gerincferdülés)
Scheuermann kór (fiatalkorban fellépő csigolyanövekedési zavar)
– Egyéb csigolyadeformitások
– Tartási problémák, lapos hát

A Schroth terápia elemei: 

– Egyéni korrekciók tanítása
– Tartási kontroll
– Légzésterápia
– Testtudat fejlesztés
– Önkorrekció, önkontroll tanítása

Milyen korosztálynak ajánlott a kezelés?

A kezelhető elváltozások esetén bármely korosztálynak ajánlott a terápia, gyermekkortól idősebb korig. A kifejtett hatás életkor függvényében változhat. Minél fiatalabb a páciens, annál inkább van mód a deformitások korrigálására. Idősebb korban pedig azért hasznos a terápia, mert a gerincferdülés következtében kialakuló tüneteket csökkenti nagymértékben.

Az egyénre szabott gyakorlatokkal az elferdült gerincszakaszok visszaforgathatók, mivel a korrigált testhelyzetekben a helyes izomműködés fokozódik, így korrigálódik a hibás testtartás, a légző gyakorlatok hatására a csökkent működésű tüdőterületek beindulnak, csökkennek a mellkas deformitások.

Hogyan néz ki egy alap Schroth gyakorlat?

Minden páciens a görbületeinek megfelelően kapja a személyre szabott gyakorlatokat, így a deformitásai következtében nem megfelelően működő izmok, szalagok, nem megfelelően terhelődő ízületek a helyes működéshez szükséges ingereket fogják megkapni a gyakorlatok által. Mivel a bordákat is érinti az elváltozás, a személyre szabott gyógytorna nélkül a páciens minden egyes légvétellel erősíti a saját deformitását. Ennek kivédése érdekében speciális, három dimenziós, forgató légzés megtanulására van szükség, mellyel a deformitások ellen lehet hatni. A légzéstechnika megfelelő elsajátítása fontos része a hatásmechanizmusnak.


Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top