skip to Main Content

Schroth terápia

schroth terápiaA nemzetközi irodalomban az utóbbi évszázadból több módszerrel találkozhatunk a gerincferdülés kezelését illetően, de a kezelésben valódi áttörést  a Katharina Schroth nevéhez fűződő 3 dimenziós Schroth terápia hozott. Schroth saját gerincén kísérletezte ki, hogyan tudja gerincferdülését és bordapúpjait korrigálni. Megpróbálta légzés és izomkontrakció segítségével saját gerincferdülését kezelni, korrigálni, így született meg a Schroth Terápia.

A Schroth terápia célja

A Schroth módszer nem csak az oldalirányú görbületet kezeli (kétdimenziós), hanem a csigolyák csavarodása következtében kialakult bordapúpot is korrigálja (háromdimenziós). Célja a gerinc maximális aktív nyújtásával annak felegyenesítése, háromdimenziós forgató légzéssel a törzs visszaforgatása középre, valamint a korrigált testhelyzet megtartása mellett végzett izomerősítés és nyújtás. A megfelelő tartáskorrekció és a görbület felegyenesítésének begyakorlásával az új testtartás érzése a terápia segítségével rögzül.  A Schroth gyakorlatok célja a hibás gerincferdülésestartás korrekciója, a belső testkép megváltoztatása és a csökkent működésű tüdőterületek aktiválása.  A későbbiekben a Schroth terápia feladata a gerinc deformitásából eredő izom és ízületi elváltozások, a porckorong degeneráció kialakulásának megelőzése, a fájdalom elkerülése, csökkentése, a tüdőfunkció növelése, a pszichés ártalmak csökkentése.

A Schroth terápia folyamata

Az Arthuman Központban  a Schroth terápia ambuláns keretek között folyik. A gerincferdülés kezelését ideális esetben a növekedési szakasz korai fázisában, a növekedési szakasz befejezéséig 10 fok feletti görbület esetén szükséges elkezdeni. A gerincferdülés terápiája mindig egyénre szabott, hiszen nincs két egyforma gerinc és nincs két egyforma gerincferdülés. A Schroth alapkorrekciók mellett a terápia kiemelkedően fontos eleme a háromdimenziós légzés. A megfelelő gyógytornagyakorlatok pontos kivitelezésének elsajátításához elengedhetetlenül fontos a betegség anatómiai ismerete, az ön-, és a külső kontroll. A megfelelő testkép meglétét, az “ön-anatómiai” ismereteket a kezelés kezdetén felvilágosítással, majd a külső kontrollt pedig folyamatos gyógytornász-, és tükörkontrollal segítjük elő.

A gerincferdülés terápiája mindig egyénre szabott, hiszen nincs két egyforma gerinc és nincs két egyforma gerincferdülés és nincs két egyforma beteg sem.

A Schroth terápia indikációs területei:
– Scoliosis (gerincferdülés)
– Scheuermann kór (fiatalkorban fellépő csigolyanövekedési zavar)
– Operáció előtti mobilizáció
– Operáció utáni rehabilitáció
– Egyéb csigolyadeformitások és tartási problémák, lapos hát
A terápia alapelemei:
– Egyéni korrekciók tanítása
– Tartási kontroll
– Légzésterápia
– Testtudatfejlesztés
– Önkorrekció, önkontroll tanítása
– Mindennapi aktivitások progressziómegelőző
irányának tanítása
– Korzett kezelés – hozzászoktatás, leszoktatás
– Gyermekek kezelése esetén szülők betanítása

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top