Gyógytorna visszahívás - Arthuman Központ Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20


Vagy Foglaljon időpontot naptárunkban!
Miért érdemes visszahívást kérni?

Visszahívás kérése esetén kollégánk 1 munkanapon belül keresi Önt a megadott telefonszámon.

A telefonbeszélgetés során megbeszélik, panaszai alapján mely módszer lehet indulásként a leghatékonyabb az Ön számára. Kiválasztják a gyógytorna helyszínét, ami lehet a rendelőnkben és/vagy online formában is.

Az online gyógytornához elegendő egy okostelefon, de tablet, laptop is jó megoldás lehet, személyes választásán múlik az eszköz kiválasztása. Rendelőnkben csoportos foglalkozásokat nem  tartunk, kizárólag egyéni gyógytornára fogadunk pácienseket.

Hogyan zajlik a rendelői gyógytorna?

A gyógytorna kezelések első lépése a mozgásszervi állapotfelmérés. A beteg kikérdezése, állapotának vizsgálata nélkül nem lehetséges a személyre szabott gyógytorna program összeállítása. A gyakorlatok kiválasztása során fontos ismerni a beteg korát, mozgásszervi állapotát, kondícióját, mozgáskoordinációját, az esetleges rizikófaktorokat. Mindezek figyelembe vételével állítja össze a gyógytornász a kezelési tervet. Az állapotfelmérés lehet 30 perces (csak állapotfelmérés), illetve 60 perces is, ami a halomozott problémák kivételével már az első gyógytorna kezelést is magában foglalja.

kezelések időtartama az állapotfelmérést követően 30 vagy 50 perc lehet, aminek a kiválasztása a pácienssel közösen történik.

Milyen módon fizethetek rendelői gyógytorna esetén?

Fizetésre a következő módokon van lehetőség: készpénz, átutalás, bankkártyás fizetés, SZÉP kártyás fizetés.

SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Hogyan zajlik az online gyógytorna?

vizsgálat menete:

 1. A gyógytornász először felveszi személyes adatait.
 2. A vizsgálat elején gyógytornásza kérdéseket tesz fel a panaszokkal kapcsolatban. A kérdések vonatkozhatnak a panaszok jellegére, jelentkezésük időpontjára, egyéb betegségek jelenlétére, általános egészségügyi állapotára stb.
 3. A kérdések segítésével a gyógytornász be tudja határolni, mi állhat a panaszok hátterében. Ennek megfelelően  terápiát javasol (pl. McKenzie terápia).
 4. A panaszok okától és a kezelés jellegétől függően szükség lehet további gyógytorna kezelésekre is. Amennyiben a 30 perces vizsgálatot választja, az az időtartamból eredő korlátok miatt kizárólag konzultációra ad lehetőséget, a 60 perces vizsgálat már magában foglalja az első gyógytornát, a gyakorlatok kiadását is.

Első alkalommal fontos, hogy már a vizsgálat előtt a gyógytornász rendelkezésére bocsássa meglévő leleteit, amennyiben rendelkezik ilyennel (pl. MR vizsgálati eremény).

A gyógytornász az első vizsgálat alkalmával először kérdéseket tesz fel a tünetek jellegével, erősségével, megjelenési helyével stb. kapcsolatban.

A kérdések után szóbeli utasítás alapján különböző mozgásokat kell végezni a gyógytornász instrukciói alapján. A mozgásterjedelem és a jelentkező fájdalom helye, mértéke és jellege fontos információk ahhoz, hogy megfelelő terápiát lehessen javasolni.

A vizsgálatot követően a gyógytornász elmagyarázza a probléma jellegét és a kezelés menetét, módszerét. A kezelési terv részekén a gyógytornász gyakorlatokat ad házi feladatként.

Online gyógytorna kezelés menete

A kontroll online gyógytorna kezelés célja a terápiával való haladás és a páciens visszajelzései alapján szükség esetén a terápia módosítása.

Abban az esetben, ha a páciens visszajelzése alapján az állapota javul, új, összetettebb, intenzívebb gyakorlatokra kerülhet sor. Ezeket minden esetben az online kezelés során betanítja, elmagyarázza a gyógytornász.

Sikeres terápia esetén hetente-kéthetente egy alkalom online gyógytorna kezelésre van szükség, otthon azonban minden nap gyakorolni kell. A teljes terápia általában 6-12 hétig tart.

Milyen módon fizethetek online gyógytorna esetén?

Fizetésre a következő módokon van lehetőség:  átutalás, bankkártyás fizetés, SZÉP kártyás fizetés.

SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Online gyógytorna esetén a fizetés előre történik, a kezelést megelőzően.

Milyen előnye van az online gyógytornának?

 • Nincs szükség utazásra. Ez részben a járványveszély miatt előnyös, részben pedig a fizikai távolságok miatt sok esetben jelentős időmegtakarítással jár.
 • vizsgálatok és a gyakorlatok jó része is kivitelezhető online formában. Azokban az esetekben, amikor az online torna nem megvalósítható, nem is javasoljuk ezt a lehetőséget, pl. állkapocs ízületi gyógytorna esetén.
 • Technikailag megvalósítható. Ma már minden családban van kamerával rendelkező okostelefon, ami elegendő az online gyógytornához. Természetesen tablet, laptop stb. is jó megoldás, amennyiben rendelkezésre áll.
 • Ár szempontjából takarékos megoldás. Nincs szükség utazási költségre, parkolási díj fizetésére stb.

Mennyire hatékony az online gyógytorna?

Nálunk, Magyarországon a pandémia okozta kényszerhelyzet miatt lett tere az online tornának. Más, akár nagyobb területű országokban azonban ez már egy működő megoldás volt korábban is. Az eredményt pedig az garantálja, hogy online platformon olyan gyógytornát tartunk meg, ami manuális érintés nélkül is hatásos és megvalósítható.

Kinek ajánlott az online gyógytorna?

 • Akinek testtartásjavításra van szüksége
 • Sérülések, műtétek miatti rehabilitáció esetén, ha félbemaradt a gyógytorna kezelés
 • Ülőmunkát végzőknek
 • Senior korosztálynak
 • Bármilyen kisebb mozgásszervi panasz esetén

Kinek NEM ajánlott az online gyógytorna?

 • Többszörösen összetett mozgásszervi panaszok esetén
 • Friss neurológia eseteknél nem működik az online megoldás
 • Lázas, gyulladásos állapotokban
 • Nyílt sérülések, nagyon erős fájdalom esetén
 • Erős csontritkulás esetén
Back To Top