Gerincsérv oka, tünetei, kezelése - 3 különböző gyógytorna módszerrel Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20
Gerincsérv

Gerincsérv oka, tünetei, kezelése

A gerincsérv, porckorongsérv okai

gerincsérvA porckorongsérv egyre gyakrabban előforduló betegség. A hanyag testtartás, egyoldalú állandó vagy gyakori terhelések és a mozgásszegény életmód, az ülő életmód előkészítik a gerincsérv és más degeneratív gerincbetegségek kialakulásának lehetőségét. A mozgásnak azért van nagy jelentősége, mert a gerincoszlop körüli izomzat megerősítése a rendszeres mozgatás által elősegíti a terhek egy részének átvételét, ezáltal hosszú távon kíméli magát a gerincoszlopot.

Porckorongsérv esetén a porckorong külső szerkezete teljesen megszakad, így a belső kocsonyás anyag kitüremkedik a gerinccsatorna irányába. A kitüremkedés elérheti a gerincvelőt, illetve nyomhatja a gerincvelőből kilépő ideggyököt, ami tüneteket okozhat.

A gerincsérv okai

 • Mozgásszegény életmód
 • Ülőmunka
 • Hirtelen bekövetkező megerőltetés, emelés
 • Rendszeres hajolgatás
 • Helytelen testtartás

A gerincsérv, porckorongsérv tünetei

 • az érintett gerincvelői ideg nyomódása következtében a beidegzett végtag, testtáj zsibbadó, bizsergő érzete;
 • hosszabb ideig tartó állás , ülés esetén a deréktáj illetve az érintett gerincszakasz fájdalma;
 • tartós fájdalom esetén a fájdalmat enyhítő, kompenzáló testtartás un. oldaltartás
 • koordinációs zavarok
 • az esetleges ideggyöki nyomódás következtében kisugárzó, bizsergő fájdalom
 • érzészavarok

A gerincsérv, porckorongsérv kezelése

 • Operáció: abban az esetben javasolt, amikor a konzervatív kezelés nem vezet eredményre, ill. különösen súlyos, bénulásos esetekben. Az operáció javaslata orvosi kompetenciába tartozik.
 • Konzervatív mozgásterápia: McKenzie tornával legtöbb esetben kezelhető a gerincsérv / porckorongsérv és elkerülhető a műtét.

A gerincsérv/ porckorongsérv gyógyítására a következő kezeléseinket ajánljuk:

Az  állapotfelmérés eredménye alapján az alábbi kezeléseket javasoljuk:

Az elért állapot fenntartásához a következő lehetőségek állnak rendelkezésre:

Mit tehetünk otthon a panaszok csökkentése érdekében?

 • pihentetés: kevésbé támogatott nézet napjainkban az izomtömeg vesztés miatt.
 • gyógyszerek, fájdalomcsillapítók: akut derékfájdalom, porckorongsérv esetén az egyik fontos feladat az érintett ideg körüli ödéma csökkentése. Ebben segítenek a gyógyszerek.
 • helyi meleg kezelés alkalmazása: a meleg lazítja az izmokat, fokozza a vérkeringést és fájdalomcsillapító hatású. Akut esetekben azonban nem ajánlatos alkalmazni, mert a gyulladást fokozza.
 • fogyás: fizikálisan jót tesz, ha kisebb súly nehezedik a kisízületekre.
 • cigaretta-stop

Hogyan történik a gerincsérv gyógytornával történő kezelése?

– Vizsgálat és első kezelés

Az első alkalom lehet 30, 60 vagy 90 perc. A 30 perc az állapot felmérésére és konzultációra ad lehetőséget. Amennyiben a probléma nem halmozott, már a 60 perces első alkalommal elkezdődik a gyógytorna kezelés. Több panasz esetén (pl. több helyen és/vagy több sérv) előfordulhat, hogy valamennyi sérv tesztelésére szükség van a 60 percre. A 90 perces első alkalmat halmozott panaszok, ill. nagy távolság esetén javasoljuk.

A kezelés első lépése a McKenzie tesztelés, melynek során a terapeuta speciális testhelyzeteket és mozgásokat ismételtet a pácienssel, és a fájdalom változásából következtet a kiváltó okra. Ennek alapján összeállít egy egyénre szabott kezelési programot, ami néhány egyszerű, otthon vagy munkahelyen is könnyen kivitelezhető mozdulatból áll. Az aktív gyakorlatok révén a páciens saját maga tudja enyhíteni fájdalmát, így a probléma kimenetelére is hatást tud gyakorolni, és az esetleg kiújuló fájdalmakat már önmaga tudja enyhíteni. A kezelés során a cél a fájdalom centralizálása, majd ennek elérése után az állapot stabilizálása izomerősítéssel.

Az első alkalom tehát magában foglalja a McKenzie módszer alapján végzett tünet tesztelést és az első gyakorlatsor betanítását is. A kezelés hatékonyságát fokozza, hogy a páciens házi feladatot kap, aminek otthoni végzésével kapcsolatban megkapja az instrukciókat is a terapeutától.

– További gyógytorna kezelések

Az optimális állapot eléréséhez további kezelések szükségesek, melyek során a terapeuta az állapot változásához igazítja a gyakorlatokat. A további gyógytorna kezelések időtartamát a pácienshez igazítva közösen alakítják ki, ez lehet 30 vagy 50 perces alkalom.

A McKenzie módszer alapján végzett kezelés alkalmas lehet a porckorongsérv visszahúzására, amivel párhuzamosan csökkennek a páciens tünetei.

A kezelés következő lépése a kiváltó ok megszüntetése, az állapot stabilizálása és a kiújulás megelőzése célirányos, személyre szabott gyógytornával.

dr Kriston Ildikó

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, táplálkozási tanácsadó és szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top

Ingyenes Gerinctorna

Kérje most a gyakorlatokat és tornázzon otthonában 

streching torna