Ínhüvelygyulladás - Arthuman Központ Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20

Ínhüvelygyulladás

Az ínhüvelygyulladás

Kéztőalagút szindróma (carpel tunnel szindróma)Az ínhüvelygyulladás kezelésében, enyhébb esetben elégséges lehet a hideg vizes borogatás is, ám makacs vagy gennyes gyulladás esetén, fontos lehet minél korábban orvoshoz fordulni és megkezdeni a kezelést. A betegség lényege, hogy az ínhüvely, amiben az inak futnak, begyullad. Ennek következtében pedig létrejön egy dörzsöléses elváltozás, ami áttételesen az inak begyulladását is jelenti.

A panaszok kortól és nemtől függetlenül bármikor megjelenhetnek, akár a tünetek a fiatalok életét is megnehezítik. Különösen azok a fiatalok érintettek, akik rengeteget számítógépeznek, mobiltelefont nyomkodnak. Az ínhüvelygyulladás a háziasszonyoknál is gyakran előfordul, tipikusan akkor, ha ablakot pucolnak, vagy pl. a padlót súrolják.

Jellemző az is, hogy ha valakinek egy-egy nagyobb megerőltetés után már kialakultak ilyen jellegű panaszai, és van rájuk hajlama, akkor a tünetek a későbbiekben már könnyebben megjelenhetnek. Viszonylag gyakran megjelenik cukorbetegeknél is, bár ennek oka nem ismert.

Mióta a számítógépek használata egyre jobban elterjedt, és sokan napi 6-8 órát is eltöltenek a monitor előtt ülve és klikkelve, a kéz izmainak és ízületeinek egyoldalú megterhelése alakulhat ki. Az ülő életmód és a számítógépes munka térnyerése természetesen egész testünkre hatással van, az egér használata közben felvett kényszertartás pedig az alkar és kéz izmainak és ízületeinek állapotára van káros hatással. A mutató és középső ujjak folyamatos, egyoldalú igénybevétele az egéren való klikkelésnél túlerőltetéshez vezethet. Ezen kívül a kéz támaszkodásakor az egyik – a csukló alkotásában részt vevő – kéztőcsontocska, az ún. borsócsont folyamatos nyomásnak van kitéve, és ez a kéz tenyér felőli oldalán is okozhat panaszokat, nyomásérzékenységet. (egérkéz szindróma)

Milyen tünetek léphetnek föl?

 • kézhát és csukló ínszalagjainak, szalagjainak gyulladása
 • fájdalom aktív mozgásra
 • fájdalom passzív nyújtásra: bizonyos mozdulatok is kiválthatják, illetve vizsgálat során célzottan nyújtja az orvos/ gyógytornász az egyes izmokat
 • duzzanat
 • helyi nyomásérzékenység
 •  ganglionok: borsónyi vagy akár cseresznye nagyságú nyomásérzékeny duzzanatok a kézhát és a csukló felszínén, melyekben kocsonyás anyag található. Nyomásra rugalmas érzetet keltenek. Kialakulhatnak az ízület hártyájából, de akár az ínhüvely falából is kitüremkedhetnek.

A betegség tipikus panasza az ínhüvelyt érintő, hirtelen fellépő fájdalom és duzzanat, ami leggyakrabban a kézen és a csuklóban jelenik meg.

Mi történik ilyenkor az ínszalagokban?

Az alkar izmai hosszú ínszalagokban folytatódnak, és így haladnak át a csuklón, hogy végül a kéz különböző részein tapadjanak. Ezeket az ínszalagokat a kézháton ínhüvely veszi körül, hogy az izmok, ínak mozgását segítse. Túlerőltetés esetén ún. steril gyulladás alakul ki, vagyis az ínhüvely üregében folyadék termelődik, és ez a térszűkítő folyamat nehezíti az ínak mozgását. Ezen kívül az üregben kicsapódó anyagok (fibrinek) hatására az ín megvastagodik, és ez tovább nehezíti az elmozdulást. Ilyenkor mozgás során már ropogó hangot is hallunk, ez a krepitáció. Ezek a felhalmozódott anyagok okozzák az egyik tünetet, az ínhüvely duzzanatát.

Később, ha kezeletlenül marad az ínhüvelygyulladás, a szöveti átalakulás tovább folytatódik, és meszesedés is elindulhat a szalagokban. Ilyenkor – kalcifikáció/meszesedés – után a folyamat már nem gyógyítható teljesen.

Mikor alakulhat még ki ínhüvely gyulladás?

 • rendszeres és megerőltető evezésnél
 • súlyok emelésénél (legyen az sportszerű vagy fizikai munka)
 • súlyok tologatásánál, lökésénél

Tehát nemcsak az irodai dolgozók, hanem a fizikai dolgozók és sportolók is lehetnek érintettek ebben a problémában.

Hogyan kezelhető az ínhüvelygyulladás?

A betegség megállapítása már egyszerű fizikális vizsgálattal is lehetséges. Ennek során az orvosok azt nézik, hogy az érintett ízület mozgatása okoz-e fájdalmat és válaszreakciót.  Teljes gyógyulása viszonylag hosszú időt, több hónapot is igénybe vehet, a sérülés mértékétől függően. Tehát célszerű minél előbb szakemberhez fordulni.

Kezdeti stádiumban

 • pihentetés
 • jegelés
 • váltó fürdő
 • ergonómiai eszközök
 • megfelelő kézterápia (izom nyújtások és erősítések a megfelelő irányokba) – gyógytorna
 • Mindenképpen ajánlott a kiváltó tényező kiiktatása vagy mérséklése, hogy a kiújulást megelőzzük.

Az elsődleges kezelési mód az érintett terület nyugalomba helyezése. Ehhez sokszor elegendő lehet a fáslizás,

Súlyos esetekben

 • tartós rögzítés gipsszel vagy sínnel: a rögzítés ideje akár a 4 hetet is elérheti
 • corticosteroid injekció

Milyen ergonómiai eszközök segíthetnek?

Ergonómikus (azaz gazdaságos, biomechanikailag helyes) kialakítású egerekre számos kísérlet volt már eddig is.

 • gömb formájú
 • 2 kezes egér: mindkét kéz számára külön egér, melyeket együtt kell használni
 • egér nélküli egér: infravörös sugár és kamera segítségével érzékeli a kéz mozgásait, a kéz, pedig az asztallapon mozog

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is.

Szaketerápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. SchrothMcKenzieDorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre. Járóképes beteg esetén sport- és baleseti rehabilitációs gyógytorna rendelőnkben is előrhető, nem csak házi ellátásban. Rendelői gyógytorna esetén a kezelést mozgásszervi állapotfelmérés előzi meg, ami a gyógytornával együtt (is) megvalósítható.

Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/
Tel: 06-30-190-7315

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találja. SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Email: arthuman@arthuman.hu 
Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/

Arthuman Központ

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top

Ingyenes Gerinctorna

Kérje most a gyakorlatokat és tornázzon otthonában 

streching torna