Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20
Mckenzie

McKenzie gyógytorna

mckenzie

Mi szükséges a porckorongsérv hatékony kezeléséhez?

JELENTKEZÉS

Jelentkezés Gyógytornára / Vizsgálatra

Foglaljon időpontot Online naptárunkban szakemberünkhöz!

A válasz: a leghatékonyabb porckorongsérvet visszahúzó módszerrel, a McKenzie terápiával történő kezelés.

Rólunk mondták

“Hála és köszönet, azért amit a gerincfájdalmaim csökkentésért tett Kiss Tünde gyógytornász. Ő általa megállapítot, és leírt gyakorlatokat naponta kétszer végzem, és elmondhatom, hogy a fájdalmaim megszűnőben vannak. Már a szőlőskertemben is bírok dolgozni, naponta 6-10 km-t kerékpározok fájdalom nélkül.” – Keserű Béla

Jelentkezem kezelésre

Mit érhet el McKenzie terápiával?20150502_WPA3378

 • ha a tüneteket a szakember megfelelően kitesztelte és megtalálja a megfelelő gyakorlatsort, rövid időn belül csökkenthető a fájdalma
 • vissza lehet húzni a porckorongsérves kitüremkedést
 • javulhat az életminősége

A McKenzie módszer  – melyet Robin McKenzie újzélandi gyógytornász dolgozott ki az 50-es években – egy világszerte elismert és elterjedt módszer a különböző eredetű gerincproblémák, elsősorban a gerincsérv, azaz porckorongsérv kezelésére. A McKenzie módszer tulajdonképpen a gerincproblémák speciális vizsgálati és kezelési rendszere.

A hátfájdalom napjainkban a népességben olyan nagy méreteket öltött, hogy már az elsők között szerepel a táppénzre vagy nyugdíjba vonulás esetén. A felnőtt lakosság 60%-70%a szenvedett már legalább egyszer életében derékfájásban, hátfájásban.

Jelentkezem kezelésre

A módszer egy aktív mozgásterápiára épülő rendszer, melynek lényegi elemét a páciens által önállóan kivitelezhető gyakorlatok képezik. Ezen gyakorlatokkal a beteg saját maga képes befolyásolni fájdalmát és a betegsége kimenetelét. A beteg tehát maga is aktívan részt vesz a diagnosztizálási és a kezelési folyamatban is. A McKenzie gyógytorna kezelés szerves részét képezik az otthonra adott gyógytorna gyakorlatok, melyek könnyen elsajátíthatók. A kezelés fontos része a kiújuló fájdalmak megelőzése. E módszer szakszerű alkalmazásával gyakran a műtéti beavatkozás is elkerülhető.  A módszert azok a gyógytornászok és orvosok alkalmazhatják, akik a módszert oktatató speciális tanfolyamokon részt vettek, s erről bizonyítvánnyal rendelkeznek.

Jelentkezem kezelésre

A kezelés első lépése a McKenzie tesztelés, melynek során a terapeuta speciális testhelyzeteket és mozgásokat ismételtet a pácienssel, és a fájdalom változásából következtet a kiváltó okra. Ennek alapján összeállít egy egyénre szabott kezelési programot, ami néhány egyszerű, otthon vagy munkahelyen is könnyen kivitelezhető mozdulatból áll. Az aktív gyakorlatok révén a páciens saját maga tudja enyhíteni fájdalmát, így a probléma kimenetelére is hatást tud gyakorolni, és az esetleg kiújuló fájdalmakat már önmaga tudja enyhíteni. A kezelés során a cél a fájdalom centralizálása, majd ennek elérése után az állapot stabilizálása izomerősítéssel.

A leggyakoribb panaszok közé tartozik a porckorongsérv (gerincsérv), a lumbágó valamint a gerincműtétek utáni hegképződés okozta fájdalom és mozgásbeszűkülés. A McKenzie módszer megfelelő alkalmazásával sokszor a gerincsérv miatt szükségessé váló gerincműtétek is elkerülhetők.

Jelentkezzen McKenzie tesztelésre, állapotfelmérésre!

Jelentkezzen hozzánk kezelésre most!

 1. Telefonon felhív minket a +36 30 190 7315-ös telefonszámon. Információt nyújtunk a kezelés menetéről, az 1. gyógytorna lehetséges időpontjáról.
 2. Emailt ír nekünk és mi visszahívjuk Önt, s válaszolunk minden felmerülő kérdésre. Email:arthuman@arthuman.hu
 3. Töltse ki a lenti űrlapot adataival. A megrendelés beérkezését követően kap egy automata visszaigazolás írásban, majd telefonon keressük Önt egyeztetés miatt.


Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, táplálkozási tanácsadó és szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 8 hozzászólás érkezett

 1. Érdeklődni szeretnék, hogy van-e arra lehetőség, hogy az állapotfelmérést háznál, tehát kiszállással végezzék?
  Üdvözlettel, Juhász Erna.

 2. Hónapokkal ezelőtt kezdődött a problémám erős fájdalommal.Alig tudtam a jobb lábamra állni. A keresztcsontom fáj (legalább is azt hiszem) jobb oldalon és a jobb lábamba sugárzik. Időnként égető érzés végig. Voltam orvosnál, azt mondták, hogy gerincferdülésem van, tornázzak. Nem hiszem, hogy ezek a tünetek a gerincferdülés miatt vannak. Tudnának tanácsot adni? Köszönöm a segítséget.

  1. Kedves Vörös Andrásné!
   Érdemes lenne részt venni egy mozgásszervi állapotfelmérésen, mert látatlanban sajnos pontos diagnózist nem lehet felállítani. A kisugárzó fájdalom lehet a porckorongsérv velejárója, érdemes lenne utána járni.

 3. Szeretnék tanácsot kérni,ha lehet.Gerinc szükületem van ami borzalmas fájdalommal jár, az utóbbi hetekbe nincs olyan tagom ami ne fájna.Az kézujjaimtól a bokámig.És már hetente két-három alkalommal el is esem annyira bizonytalanul megyek afájdalomtól.Igaz van botom,de azt sem tudom eggyes esetekbe használni. Kérem a tanácsukat.Tisztelettel.Pordánné

  1. Látatlanban előrehajlásokat, derékdomborítás javaslunk. Fontosak a nyújtó gyakorlatok( háti, a hasi, a comb- és az ágyéktáji izmok feszességét).
   Konzervatív kezelést akkor szoktunk/szoktak adni, hogyha a páciens jól viseli a fájdalmat, és sokat tud sétálni, több száz métert…Vannak fizikoterápiás kezelések (pl. elektroterápia)fájdalom csillapításra,de ezt orvos írhatja fel. Ha pedig a gyógytorna nem hatásos, akkor műtéttel lehet enyhíteni a tüneteken.

 4. Lázok Zoltánné vagyok már 2000-óta küzködök a gerinc fájdalommal a vége az lett ,hogy megműtöttek 2005-ben.Ezt követően be hegesedett és újabb műtét követte ami már stabilizáció volt 3csigolyámat csavarozták be.Reméltem h innentől kezdve minden jobb lessz ,de nem ,mert ekkor kezdődött el az igazi pokol az életemben.Sajnos állandó,és elviselhetetlen fájdalmaim vannak soha el nem múló,már nem tudok kihez fordulni mert senki nem tud segíteni.Mondja meg valaki hogyan enyhíthetném a fájdalmamat?Enyit tudok hozzá szólni van egyáltalán számomra megoldás?Köszönettel Erika.

  1. Miután Önnél műtéti beavatkozás történt, nehéz meghatározni a fájdalom okát. Meg lehet próbálni egy speciális tartásjavító programot és/vagy a lelki hátteret is kezelésbe kell venni. A fájdalom valamilyen módon biztos, hogy összefügg ezzel. Fontos alapszabály, minél nagyobb viszont az elváltozás, annál nagyobb energiába kerül a helyreállítás. Önnél csak lassú léptekkel lehetne haladni, hisz azt is látni kell, használ e az adott kezelési forma.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top