Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20

Genetikai háttere is lehet porckorong-problémáknak?

PorckorongsérvEgyre több ember küzd porckorongsérv (gerincsérv) tüneteivel, melyek megnehezítik a mindennapi életet. Több ezer ember genetikai jellemzőinek elemzése és gerincvizsgálata alapján arra a megállapításra jutottak brit kutatók, hogy egy génváltozat jelenléte kapcsolatba hozható a porckorong-problémákra, porckorongsérvre való hajlammal.

Az Annals of Rheumatic Diseases című szakfolyóiratban ismertetett tanulmány szerint a vizsgálatba a King’s College London kutatói 4600 embert vontak be, akiknek gerincoszlopáról mágneses rezonanciás képalkotóval (MRI) készítettek felvételt, és DNS-elemzést is végeztek náluk.

Az összehasonlításból kiderült, hogy a PARK2 jelű gént hordozó embereknél jóval nagyobb volt a porckorong-problémák kockázata.

Szakemberek szerint a középkorú nők harmadának van gondja legalább egy porckorongjával, ami a hát alsó részének fájdalmához vezet. Az állapot becslések szerint a páciensek négyötödénél örökletes lehet.

Jelentkezzen mozgásszervi állapotfelmérésre!

A mostani kutatásban úgy találták, hogy a PARK2 gén változatainak jelenlétében a porckorong elváltozásának folyamata gyorsabban zajlott le, vagyis gyorsabban alakult ki a derékfájás. A kutatók elmondták: további vizsgálatokra van szükség annak megállapításához, hogy a gén miként, milyen lépéseken keresztül befolyásolja a folyamatot.

Ha sikerül tisztázni a mechanizmust, az új módszerek kifejlesztéséhez vezethet a gerinc alsó szakasza fájdalmának terápiájában – idézték a kutatókat a BBC weboldalán. (Forrás: MTI)

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, táplálkozási tanácsadó és szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top