skip to Main Content

Bechterew-kór

A Bechterew-kór a gerincet alkotó ízületeknek és a keresztcsonti ízületnek (SI-ízület, sacroiliacalis-ízület) olyan gyulladásos megbetegedése, mely hónapok, évek alatt egyre súlyosabb tünetekhez, mozgáskorlátozottsághoz vezet. A betegség jellemzője az ízületek és a szalagok elmeszesedése, elcsontosodása, aminek következtében a gerinc elmerevedik., emiatt 10-15 évvel az első tünetek felléptét követően ún. bambusznádgerinc, más néven “botmerev gerinc” alakul ki.

A Bechterew-kór a férfiak betegsége, ötször gyakrabban fordul elő, mint nőknél, elsősorban 20-45 éves kor körül , s  kialakulása több okra vezethető vissza. A genetikai öröklődés esélye igen jelentős mértékű, azonban a betegség kialakulásában a nagymértékű genetikai hatáson túl számos egyéb tényező is szerepet játszik. A betegség kifejlődését elősegíthetik a szervezetet ért traumák, vizeleti-és emésztőcsatornabeli fertőzések után hideg hatása, minek eredményeként nagyobb a gyulladás kialakulásának veszélye.

A betegség tünetei

A Bechterew-kór apró tünetekkel, megfoghatatlanul kezdődik, éveken keresztül jelentkeznek olyan bizonytalanul értelmezhető tünetek, melyek miatt a betegséget, eleinte sok egyéb kórképpel könnyen össze lehet téveszteni. Emiatt általában csupán évekkel az első tünetek megjelenése után kerül sor a pontos diagnózis felállítására, ez viszont késlelteti az egyetlen hatásos kezelési mód, a gyógytorna időben való elkezdését.

A betegség első tünetei között vannak a háti és derékkörnyéki fájdalmak. Jellemző, hogy a hát merevsége. A betegség előrehaladtával görnyedt testtartás, fáradtság, gerincmerevség, étvágytalanság és ezzel együtt járó fogyás is kialakulhat. A Bechterew kór szövődményeként állás- és járásnehézségek, szív- és tüdőbetegségek is kialakulhatnak.

A  Bechterew-kór kezelése 

A korai felismerés nagyon fontos, ezt az orvos számára a részletes anamnézis felvétele, a betegek kikérdezése és fizikális vizsgálata teszi lehetővé. Két tényező jelentős mértékben segítheti a diagnózist: a jellegzetes, nyugalomban jelentkező, a gerinc alsó szakaszát érintő fájdalom és a pozitív családi anamnézis, azaz ha a családban előfordult már hasonló betegség.

A Bechterew-kór kezelése tehát szinte kizárólag gyógytornát igénylő feladat. A speciális gyógytorna módszerrel, a Schroth terápiával hatékony kezelést tudunk biztosítani. Cél a beteg általános terhelhetőségének növelése, közérzetének javítása, a deformitások lehetőség szerinti megelőzése, kialakulásuk lassítása, összességében az életminőség javítása. Aktív gyakorlatok fontosak, melyek a gerinc mozgását fenntartják, megakadályozhatják, hogy az ízületek lemerevedjenek, illetve fixálódjanak. Az úszás jól megmozgat minden ízületet és izmot anélkül, hogy terhelné. A terápia mellé kiegészítésként jól alkalmazható.

A kezelés része a kondíció fenntartása és a jó testtartás. A megfelelő testtartás üléskor, fekvéskor, álláskor igen fontos, hogy megelőzzük a gerinc begörbülését. Az egyenes testtartás, amennyire lehetséges, fontos és üléskor kemény, egyenes háttámlájú széket kell használni.

Jelentkezzen most gyógytorna kezelésre!


A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top