skip to Main Content

Komplex testtartásjavítás

testtartásjavítás

A tartáshibák lehetnek kisebb mértékű elváltozások, de léteznek kóros eltérések is.

Kisebb testtartás elváltozásokat megfigyelhetünk a fej, a váll, a medence stb. esetében, melyek helyzete eltérhet az optimálistól, a súlypont eltolódhat. Kezdetben még az izmok, a funkciók megfelelően működnek, azokban nem alakul ki elváltozás, legfeljebb csak esztétikai szempontból. Az így kialakult eltérésekhez később már funkciózavar is kapcsolódhat. Nem is gondoljuk, hogy a pl. nyakfájást, a váll problémákat, hátfájást a helytelen testtartás okozza!

A kóros tartási rendellenességek is kezelhetők modern módszerekkel, pl. Schroth, McKenzie terápiával stb. Serdülőknél gyakran fordul elő hanyagtartás, melynek kezelését érdemes időben elkezdeni!

Jelentkezzen állapotfelmérésre!

Sok emberben felmerül a kérdés, hogyan tudja megállapítani, megfelelő e testtartása, illetve, ha kiderül, hogy nem, mit tehet a korrekció érdekében.

Aki nem rendelkezik megfelelő szakismerettel, legfeljebb a legszembetűnőbb változásokat tudja saját magán érzékelni vagy még azt sem. Emiatt mindenképp érdemes szakemberhez fordulni, aki korrekt diagnózist tud adni, ezen kívül megfelelő gyakorlatokat a személyre szabott testtartáskorrekció eléréséhez.

Miért van jelentősége a helyes testtartásnak?

  • minden fizikai szinten megnyilvánuló testtartás – elváltozás előbb-utóbb tüneteket fog okozni, s ezek azok a jelzések, amire általában felfigyelünk. Sokkal inkább vesszük észre azt, hogy fáj a hátunk, mint azt, hogy a hátunk görbületei nem megfelelőek.
  • a helyes testtartás elérése esztétikai változást is eredményez. Azok az emberek, rendszeresen mozognak, nem kizárólag izomzatuk miatt nyújtanak kellemes látványt, hanem a megfelelő testtartásuk következtében is. Gondoljuk végig, ha látunk egy görbe hátú embert, milyenek a benyomásaink egy szép formájú, helyes testtartással rendelkező emberhez képest!

Hogyan tudjuk a test egyensúlyi helyzetét helyreállítani, a testtartás korrigálni?

  1. Állapotfelmérés során megvizsgáljuk a pácienest, aminek során azt mérjük fel, hogy a testtartás milyen mértékben tér el az optimálistól és ennek megváltoztatásával meggyógyítható e az eredeti probléma. Az elváltozásokat szemléltetjük, majd kezelési programra teszünk javaslatot. Az állapotfelmérés az elváltozások láthatóvá tétele érdekében fehérneműben történik és időtartama 30 perc.
  2. Ezt követően kezdetét veszik a kezelések, aminek javasolt száma problémától függően 4-8 alkalom. Pácienseinknek a testtartás korrigálására szolgáló gyakorlatokat (K-gyakorlatok) tanítunk be. A gyógyuláshoz szükséges a gyakorlatok otthoni, rendszeres ismétlése a megadott instrukciók alapján.
  3. A fizikális terápiát igény szerint kiegészítheti a pszichés háttér támogatása (szomato-terápia).

Jelentkezzen állapotfelmérésre!

A bejegyzéshez 2 hozzászólás érkezett
  1. Mit tehetek ha járás közben a combtőnél gőrcsöl be a lábam . Műtötték a térdem azóta jelentkeztek ezen gondok,már 5 hónapja 2 ,mankóval járok. Magnéziumot és vitamínokat ill fájdalomcsíllapítot szedek . Ha válaszol megköszönöm . Maradok tisztelettel

    1. Vizsgálat során tudná egy kolléga megnézni, van e valamilyen mozgásszervi oka a görcsnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top