skip to Main Content

Terrier terápia

terrier terápia

A Terrier- módszer egy reflexterápián alapuló manipulatív masszázs, a gerincoszlop- és a perifériás ízületek (a karok, lábak ízületei)  terápiája, melyet J. C. Terrier reumatológus, a manuálterápia és a rehabilitáció szakorvosa fejlesztett, dolgozott ki. A módszer lényege, hogy a masszázs és a manuálterápia együttes alkalmazása révén eredményesen javíthatók az ízületi funkciók.

A Terrier- féle ízületi és lágyrész mobilizációs technika a klasszikus masszázsfogásokat ötvözi a manuálterápiában alkalmazott csúsztatással, trakcióval, az adott ízület gyógyításánál, kezelésénél az ízület masszázsát, mobilizálását és nyújtását kombinálja egy mozdulatban. Ilyen mozdulatok sorozatából áll össze a terápiás program. A kezelés a fájdalomérzékelő receptorokra (érzőidegekre) is hat: a terapeuta a sokrétű nyomásingerrel elnyomja a fájdalomérzetet, így kitűnően alkalmazható a módszer fájdalomcsillapításra, beszűkült ízületi mozgások oldására is.

A Terrier terápia célja

A Terrier terápia célja az izmok tónusának (feszességének) áthangolása, a lágyrészek nyújtása, a mozgásterjedelem növelése. A kezelés erőteljes fájdalomcsillapító hatású.

Terrier-módszer indikációs területeik

  • Fájdalomcsillapítás (nyaki-háti gerinc fájdalmai, derékfájdalmak, láb- karfájdalmak)
  • Traumák vagy műtétek utáni mozgásbeszűkülés (izomfeszülések, izomhúzódások, kontraktúrák)
  • Mozgáskorlátozottság esetén, hosszabb rögzítés után (szalagsérülések: bokaszalag, térdszalagok sérülése, kar és lábtörések utáni izom és kötőszövet rövidülések)
  • Ízületek, lágyrészek reumatikus megbetegedéseinél (ideggyulladás, ízületi gyulladás, fájdalom, instabilitás)
  • Ízületi kopás
  • Izomfeszülés, izomtónus zavarai
  • Sport rehabilitáció (sportsérülések utáni izomrövidülések, fájdalom, izomgyengeség)

Nem javasolt azonban a módszer alkalmazása akut gyulladásos állapotban, illetve túlmozgásos, instabil ízület esetén. Traumás lágyrész sérüléseknél és súlyos keringési zavaroknál sem alkalmazható a technika.

Jelentkezzen Terrier kezelésre!

A bejegyzéshez 2 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top