Manuálterápia - Arthuman Központ Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20
Schroth Terápia

Manuálterápia

manuálterápiaA manuálterápia a sérülések, gyulladások, degeneratív elváltozások esetén kialakuló ízületi mozgásbeszűkülések kezelésére szolgál. Tulajdonképpen a csontkovácsoláshoz, a kiropraktikához, az osteopathiához hasonló, orvosok által továbbfejlesztett, tudományos alapokra helyezett, természetes gyógyító módszer. Hosszú évszázadokon át a népi gyógyászat eszköztárába tartozott ez a fajta kezelés. Az úgynevezett csontkovácsok kiválóan értettek a mozgásszervi bajok, a fájdalmak és az elváltozások kezeléséhez. Hatásosan gyógyították a nyak-, hát-, váll-, derék- és végtagfájdalmakat.

A manuálterápia kézzel végzett műfogásokkal kezeli a gerinc és a perifériás ízületek elváltozásait a gerincfájdalom és egyéb panaszok megszüntetése érdekében. A manuálterapeuták saját mechanikus energiájukat mozgósítják a gyógyítás során. Tapintással állapítják meg a tartó és mozgató rendszer elváltozásait, s különféle speciális diagnosztikai és terápiás fogásokkal diagnosztizálják és kezelik a beteget.

A Barvicsenko-féle manuálterápiás kezelés célja, hogy zömében kézzel (manualis) végzett technikákkal az ízületek mozgáskorlátozottságának (például az ízületi blokkok, izomfeszülések) oldásával, az izomzat szükség szerinti lazításával helyreállítsa a gerinc és a végtagi ízületek mozgásdinamikáját, funkcióját, eredeti statikáját, stabilitását, ezáltal csökkentve, megszüntetve a fájdalmat.  A manuálterápia segítségével a manuálterapeuta lokalizálja és analizálja a végtagi ízületek vagy a csigolyák területén kialakult mozgás funkciózavarokat. Ennek az analízisnek az alapján a különböző fogásokkal cél a fájdalomcsillapítás és a mobilizáció .

Figyelem!

Manuálterápiás kezelést kizárólag orvos vagy gyógytornász végezhet, a megfelelő szakismeret birtokában! A manuálterapeuták nem csak ropogtatják a beteget, hanem rendkívül fontos a diagnosztika, mely során részletesen kikérdezik, megvizsgáljuk a beteget, megfigyelik mozgását, panaszait és fizikális elváltozásait. A kezelés során figyelembe veszik a gerincről készült képalkotó vizsgálatok eredményeit (röntgen-, CT-, MR felvétel). Az Arthuman Központban minden esetben szakképzett gyógytornász végzi a manuálterápiás kezeléseket.

Jelentkezem

Hogyan történik a manuálterápiás kezelés?

Az első alkalom egy orvosi vizithez hasonlóan a panaszokat, problémákat érintő kikérdezéssel indul. Ezt követően fizikális vizsgálat történik, mely során a gerinc, az ízületek, izmok mozgását, állapotát, helyzetét, eltérését méri fel a szakember. A manuálterápia alkalmazásakor legalább olyan fontossága van az izmok, izomcsoportok, a tartás és mozgás tapintásos és megtekintéses vizsgálatának, mint magának a manuálterápiának!   A páciens a kialakult ízületi blokk következtében egy idő után  reflexszerűen is kíméli a fájdalmas testrészt, vagy ízület mozgatását, ezért a vizsgálat fontos része ezen blokkok feltérképezése. A manuálterápiában igen fontos jelzés lehet a bőr kisereinek kitágulása, a bőr narancsszerű elváltozása, de az izmok elváltozása, feszessé válása is eligazíthatja a manuálterapeutát.   A talált elváltozásokat össze kell vetni a gerincről korábban esetleg készült röntgen, CT, stb. felvételekkel. A diagnózis megalkotását követően, ha a probléma manuálterápiával kezelhető, megkezdődik a terápia. Amennyiben a kezeléshez további vizsgálatok szükségesek, esetleg egyéb terápia lehetősége merül fel, a manuálterapeuta javaslatot tesz a további lépésekre.

A manuálterápiás kezelésnek többféle fokozata ismert. Előfordul, hogy a páciens mozgásszervi- és tartórendszeri problémáján az ún. hirtelen behatás- a manipuláció segít, máskor viszont az ízület kíméletesebb „kimozgatásával”- mobilizálással lehet segíteni, azaz a mechanikus ráhatással ér el eredményt a manuálterapeuta. Gyakori, hogy az izmok és a lágyrészek szorulnak manuális beavatkozásra, máskor viszont a csigolyák kisízületeit, vagy a gerinc egyes szakaszait kezeli a gyógytornász. A manuálterápia fontos kiegészítő eleme lehet a gyógytorna és a masszázs is.

A manuálterápia indikációs területei

A manuálterápia hatása

A manuálterápiás kezelés eredménye:

  • Csökken a gerincfájdalom
  • Az ízületek visszakerülnek eredeti helyzetükbe
  • Visszaáll az eredeti mozgástartomány
  • A kezeléseket követően nagyobb terhelést is elbírnak az ízületek és az izmok.

Jelentkezzen manuálterápiás kezelésre!

Arthuman Központ

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top

Ingyenes Gerinctorna

Kérje most a gyakorlatokat és tornázzon otthonában 

streching torna