skip to Main Content

Manuálterápia

manuálterápiaA manuálterápia a sérülések, gyulladások, degeneratív elváltozások esetén kialakuló ízületi mozgásbeszűkülések kezelésére szolgál. Tulajdonképpen a csontkovácsoláshoz, a kiropraktikához, az osteopathiához hasonló, orvosok által továbbfejlesztett, tudományos alapokra helyezett, természetes gyógyító módszer. Hosszú évszázadokon át a népi gyógyászat eszköztárába tartozott ez a fajta kezelés. Az úgynevezett csontkovácsok kiválóan értettek a mozgásszervi bajok, a fájdalmak és az elváltozások kezeléséhez. Hatásosan gyógyították a nyak-, hát-, váll-, derék- és végtagfájdalmakat.

A manuálterápia kézzel végzett műfogásokkal kezeli a gerinc és a perifériás ízületek elváltozásait a gerincfájdalom és egyéb panaszok megszüntetése érdekében. A manuálterapeuták saját mechanikus energiájukat mozgósítják a gyógyítás során. Tapintással állapítják meg a tartó és mozgató rendszer elváltozásait, s különféle speciális diagnosztikai és terápiás fogásokkal diagnosztizálják és kezelik a beteget.

A Barvicsenko-féle manuálterápiás kezelés célja, hogy zömében kézzel (manualis) végzett technikákkal az ízületek mozgáskorlátozottságának (például az ízületi blokkok, izomfeszülések) oldásával, az izomzat szükség szerinti lazításával helyreállítsa a gerinc és a végtagi ízületek mozgásdinamikáját, funkcióját, eredeti statikáját, stabilitását, ezáltal csökkentve, megszüntetve a fájdalmat.  A manuálterápia segítségével a manuálterapeuta lokalizálja és analizálja a végtagi ízületek vagy a csigolyák területén kialakult mozgás funkciózavarokat. Ennek az analízisnek az alapján a különböző fogásokkal cél a fájdalomcsillapítás és a mobilizáció .

Figyelem!

Manuálterápiás kezelést kizárólag orvos vagy gyógytornász végezhet, a megfelelő szakismeret birtokában! A manuálterapeuták nem csak ropogtatják a beteget, hanem rendkívül fontos a diagnosztika, mely során részletesen kikérdezik, megvizsgáljuk a beteget, megfigyelik mozgását, panaszait és fizikális elváltozásait. A kezelés során figyelembe veszik a gerincről készült képalkotó vizsgálatok eredményeit (röntgen-, CT-, MR felvétel). Az Arthuman Központban minden esetben szakképzett gyógytornász végzi a manuálterápiás kezeléseket.

Jelentkezem

Hogyan történik a manuálterápiás kezelés?

Az első alkalom egy orvosi vizithez hasonlóan a panaszokat, problémákat érintő kikérdezéssel indul. Ezt követően fizikális vizsgálat történik, mely során a gerinc, az ízületek, izmok mozgását, állapotát, helyzetét, eltérését méri fel a szakember. A manuálterápia alkalmazásakor legalább olyan fontossága van az izmok, izomcsoportok, a tartás és mozgás tapintásos és megtekintéses vizsgálatának, mint magának a manuálterápiának!   A páciens a kialakult ízületi blokk következtében egy idő után  reflexszerűen is kíméli a fájdalmas testrészt, vagy ízület mozgatását, ezért a vizsgálat fontos része ezen blokkok feltérképezése. A manuálterápiában igen fontos jelzés lehet a bőr kisereinek kitágulása, a bőr narancsszerű elváltozása, de az izmok elváltozása, feszessé válása is eligazíthatja a manuálterapeutát.   A talált elváltozásokat össze kell vetni a gerincről korábban esetleg készült röntgen, CT, stb. felvételekkel. A diagnózis megalkotását követően, ha a probléma manuálterápiával kezelhető, megkezdődik a terápia. Amennyiben a kezeléshez további vizsgálatok szükségesek, esetleg egyéb terápia lehetősége merül fel, a manuálterapeuta javaslatot tesz a további lépésekre.

A manuálterápiás kezelésnek többféle fokozata ismert. Előfordul, hogy a páciens mozgásszervi- és tartórendszeri problémáján az ún. hirtelen behatás- a manipuláció segít, máskor viszont az ízület kíméletesebb „kimozgatásával”- mobilizálással lehet segíteni, azaz a mechanikus ráhatással ér el eredményt a manuálterapeuta. Gyakori, hogy az izmok és a lágyrészek szorulnak manuális beavatkozásra, máskor viszont a csigolyák kisízületeit, vagy a gerinc egyes szakaszait kezeli a gyógytornász. A manuálterápia fontos kiegészítő eleme lehet a gyógytorna és a masszázs is.

A manuálterápia indikációs területei

A manuálterápia hatása

A manuálterápiás kezelés eredménye:

  • Csökken a gerincfájdalom
  • Az ízületek visszakerülnek eredeti helyzetükbe
  • Visszaáll az eredeti mozgástartomány
  • A kezeléseket követően nagyobb terhelést is elbírnak az ízületek és az izmok.

Jelentkezzen manuálterápiás kezelésre!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top