Schroth terápia - Arthuman Központ Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20
Schroth Terápia

Schroth terápia

schroth terápiaA nemzetközi irodalomban az utóbbi évszázadból több módszerrel találkozhatunk a gerincferdülés kezelését illetően, de a kezelésben valódi áttörést  a Katharina Schroth nevéhez fűződő 3 dimenziós Schroth terápia hozott. Schroth saját gerincén kísérletezte ki, hogyan tudja gerincferdülését és bordapúpjait korrigálni. Megpróbálta légzés és izomkontrakció segítségével saját gerincferdülését kezelni, korrigálni, így született meg a Schroth Terápia.

A Schroth terápia célja

A Schroth módszer nem csak az oldalirányú görbületet kezeli (kétdimenziós), hanem a csigolyák csavarodása következtében kialakult bordapúpot is korrigálja (háromdimenziós). Célja a gerinc maximális aktív nyújtásával annak felegyenesítése, háromdimenziós forgató légzéssel a törzs visszaforgatása középre, valamint a korrigált testhelyzet megtartása mellett végzett izomerősítés és nyújtás. A megfelelő tartáskorrekció és a görbület felegyenesítésének begyakorlásával az új testtartás érzése a terápia segítségével rögzül.  A Schroth gyakorlatok célja a hibás gerincferdülésestartás korrekciója, a belső testkép megváltoztatása és a csökkent működésű tüdőterületek aktiválása.  A későbbiekben a Schroth terápia feladata a gerinc deformitásából eredő izom és ízületi elváltozások, a porckorong degeneráció kialakulásának megelőzése, a fájdalom elkerülése, csökkentése, a tüdőfunkció növelése, a pszichés ártalmak csökkentése.

A Schroth terápia folyamata

Az Arthuman Központban  a Schroth terápia ambuláns keretek között folyik. A gerincferdülés kezelését ideális esetben a növekedési szakasz korai fázisában, a növekedési szakasz befejezéséig 10 fok feletti görbület esetén szükséges elkezdeni. A gerincferdülés terápiája mindig egyénre szabott, hiszen nincs két egyforma gerinc és nincs két egyforma gerincferdülés. A Schroth alapkorrekciók mellett a terápia kiemelkedően fontos eleme a háromdimenziós légzés. A megfelelő gyógytornagyakorlatok pontos kivitelezésének elsajátításához elengedhetetlenül fontos a betegség anatómiai ismerete, az ön-, és a külső kontroll. A megfelelő testkép meglétét, az “ön-anatómiai” ismereteket a kezelés kezdetén felvilágosítással, majd a külső kontrollt pedig folyamatos gyógytornász-, és tükörkontrollal segítjük elő.

A gerincferdülés terápiája mindig egyénre szabott, hiszen nincs két egyforma gerinc és nincs két egyforma gerincferdülés és nincs két egyforma beteg sem.

A Schroth terápia indikációs területei:
– Scoliosis (gerincferdülés)
– Scheuermann kór (fiatalkorban fellépő csigolyanövekedési zavar)
– Operáció előtti mobilizáció
– Operáció utáni rehabilitáció
– Egyéb csigolyadeformitások és tartási problémák, lapos hát
A terápia alapelemei:
– Egyéni korrekciók tanítása
– Tartási kontroll
– Légzésterápia
– Testtudatfejlesztés
– Önkorrekció, önkontroll tanítása
– Mindennapi aktivitások progressziómegelőző
irányának tanítása
– Korzett kezelés – hozzászoktatás, leszoktatás
– Gyermekek kezelése esetén szülők betanítása

Arthuman Központ

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top

Ingyenes Gerinctorna

Kérje most a gyakorlatokat és tornázzon otthonában 

streching torna