A gerincsérv lelki okai - Arthuman Központ Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20
Gerincsérv Lelki Okai

Milyen lelki okai lehetnek a gerincsérvnek?

A betegség minden esetben diszharmóniát jelent, s bármennyire is nehéz elfogadni, de a gondolkodásunkban gyökerezik. Testünk állapota a gondolkodásmódunkról szóló, láthatóvá váló információ.

gerincsérv lelki okaiAz emberek nagyon gyakran panaszkodnak tüneteikkel, betegségükkel kapcsolatban, mégis a legtöbben elzárkóznak attól, hogy változtassanak gondolkodásmódjukon, érzéseiken, érzelmeiken, mert ez meglehetősen fárasztó és kényelmetlen. Sokan még mindig úgy gondolják, hogy bizonyos betegségek véletlenül támadnak meg egyes embereket, másokat pedig véletlenszerűen kerülnek el. Ugyanakkor a betegség kialakulásában mindenki saját maga is részt vesz, s a betegség célja nem más, mint hogy felhívja a figyelmet a helytelen magatartásra és kényszerítsen a változásra, s ezzel helyreállítsa az elveszett harmóniát.

A gerincsérv lelki okai – a háttér

A gerincre nehezedő fizikai terheket könnyebb belátni és elfogadni. Ugyanakkor a lelki terhek is nyomják a gerincet, és ezzel együtt a terhek hatással van a porckorongokra is.

Ha a gerincre és a porckorongokra eső testi és lelki teher eléri a teherbíró képesség határát, akkor a porckorongokban lévő rostgyűrű nem bírja tovább a terhet és kiszakad. Ilyenkor a porkorong kitüremkedik.

A porckorongok sérvesedése nem akkor kezdődik, amikor a porckorong kiszakad és a kocsonyás mag kitüremkedik, hanem már jóval korábban. A porckorong kitüremkedése által okozott idegi nyomásból származó fájdalom az érintett testtájakon kezdetben még csak kellemetlen érzést, például bizsergést, esetleg enyhe fájdalmat, később azonban már érzéskiesést és bénulást is okozhat. A  kisugárzó fájdalom lehet az isiász, ami kisugározhat a lábszáron át egészen a lábfejig.

Mik lehetnek a gerincsérv lelki okai?

1. Megoldatlan lelki konfliktusok, túlzott lelki terhek

Ha túl sokáig, esetleg gyermekkorból cipeljük a számunkra kellemetlen vagy éppen fájdalmas lelki problémákat, elfojtott érzéseket, akkor azok súlya nagy nyomást jelenthet ránk. Ha valaki nem tudja vagy nem akarja megoldani a fennálló lelki konfliktus helyzeteket, feldolgozni a kisebb-nagyobb traumákat, akkor teste előbb-utóbb testi tünetekkel fog jelezni.

2. Erkölcsi tartás hiánya

A hajlott testtartás velejárója a gerincsérvnek. A gerincsérv miatt kialakuló hajlott, görnyedt testtartás gyakran szimbolikus jelentéssel bír: arra utalhat, hogy a beteg olyan erkölcsi problémákkal küzd, melyek miatt meghajolni, megalázkodni kényszerül vagy meg kell hajolni a magasabb szintű erkölcsi szabályok előtt.

3. Rugalmatlanság, makacsság

A kellő rugalmasság hiánya is gyakran okozhat gerincsérvet. A gerincsérves betegek sokszor túlságosan merevek, nem tudják elengedni magukat, változtatni a számukra kellemetlen élethelyzeteken.

4. Alázat hiánya

A túlságosan önfejű emberek gyakran képtelenek a másokhoz való alkalmazkodásra. Számukra feladat, hogy meghallgassanak másokat, alkalmazkodjanak hozzájuk, konfliktus esetén pedig tudjanak kompromisszumot kötni.

5. Túlhajszoltság, stressz

Az állandó pörgés, túlmunka, túlvállalás hatással van testünkre és lelkünkre egyaránt. Ha túlvállaljuk magunkat, a pszichénk egyszerűen pihenésre, megállásra parancsol minket. Például egy gerincsérvvel, hogy az ágyban töltött hetek alatt legyen időnk gondolkodni, esetleg átértékelni életünket.

Mit tehetünk a panaszok csökkentése érdekében?

1. Stresszforrás csökkentése

A betegség olykor lehetőség is az életmód átstrukturálására. Érdemes átgondolni, van e mód és lehetőség bizonyos terheket, feladatokat leadni, megszüntetni. Amennyiben ez a lehetőség nem életszerű és továbbra is pörgős életet tud vagy szeretne élni, akkor meg kell tanulni kezelni az ebből eredő nyomást. Ha csökkenti életében a feszültségforrásokat, illetve  különféle stresszoldó technikákkal hatékonyabban kezeli azokat, akkor a stresszhormonok nem fogják átvenni az irányítást lelke és teste felett.

2. Lelki terhek oldása

A fájdalmas lelki problémákat, elfojtott érzéseket érdemes feldolgozni, s ez jó alap lehet a továbblépésre. Pszichológus szakember segíti az érzelmileg problémás helyzetek megértését, feldolgozását, a saját lelki folyamatainak megértését, az önelfogadást.

3. Szakirányú gyógytorna

A gerincsérv az esetek kb. 90%-ában műtét nélkül gyógyítható. A lelki folyamatok megértése, kezelése mellett a panaszok, fizikai tünetek csökkentésének hatékony módja a McKenzie torna.

Kezelési lehetőségek

Arthuman Központ

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top

Ingyenes Gerinctorna

Kérje most a gyakorlatokat és tornázzon otthonában 

streching torna