skip to Main Content

Man With Back Pain

A derékfájás egyike azoknak a mozgásszervi megbetegedéseknek, amivel már szinte mindenki találkozott vagy találkozni fog. Napjaink sokak életmódja melegágya a probléma kialakulásának, ezért a téma fokozott jelentőséget élvez. A fokozott terhelésből adódóan elsősorban az ágyéki-keresztcsonti gerinc betegségei a leggyakoribbak, ez a szakasz a legsérülékenyebb, melyekhez korunk mozgásszegény életmódja, a helytelen testtartásban végzett, legfőképp ülő munka nagyban hozzájárul.

Az ágyéki/lumbalis gerincszakasz, illetve a keresztcsont körüli régió fájdalmát a hétköznapi életben általában egységesen derékfájdalomnak nevezzük. Ennek oka leggyakrabban a gerinc fiziológiás görbületeinek megváltozása, az ülő életmód, melyet civilizációs ártalomnak is nevezhetnénk, valamint fizikai munka esetén a megerőltetés. Bármelyik legyen is a kiváltó ok, mindegyik esetben egyoldalú terhelésről beszélünk. A gerinc fiziológiás görbületeinek megváltozása számos tényező miatt kialakulhatnak. A fiatalkori tartáshibák és a gerinc rendellenességek épp úgy okozhatják, mint például a végtaghossz különbség.

Milyen okai lehetnek a derékfájásnak?

 1. Növekvő testsúly, terhesség, ill. “pocakosodás”, melyek fokozott terhelést jelentenek a túlterhelt ágyéki-keresztcsonti gerincnek.
 2. Hirtelen lehűlés miatti izomfájdalom pl. izzadás, napozás után hidegben tartózkodás.
 3. Gerinc melletti izomzat gyengesége, elfáradása, sérülése.
 4. A gerinc szalagjainak megbetegedései pl.  húzódás, ritkán szakadás.
 5. A gerinc kisízületeinek kopásból származó elváltozásai.
 6. A porckorongok kopása.
 7. Gyulladásos folyamatok, melyek egyaránt érinthetik az izmokat, porckorongokat, csigolyákat, kisízületeket.
 8. Csontritkulás, mely a gerinc stabilitásának csökkenése, esetleg kóros, sérülés nélküli csigolyatörések által okoz fájdalmat.
 9. Daganatos elváltozások, melyek a csigolyákat érintik.
 10. Az alhasban helyet foglaló szervek megbetegedései is okozhatnak erre a területre sugárzó fájdalmat pl. vesebetegségek, nőgyógyászati betegségek.
 11. Pszichés eredet.

A gerincet ért folyamatos rossz terhelés eleinte visszafordítható/reverzibilis elváltozásokat fog okozni. Ebben a stádiumban még rövid idő alatt csökkenthetők, megszüntethetők a tünetek (fájdalom, mozgásbeszűkülés), és nem lesz maradandó károsodás. Ha ebben a fázisban nem kezeljük a problémát, akkor olyan elváltozások alakulhatnak ki, melyeket már nem lehet teljesen megszüntetni. Ekkor már visszafordíthatatlan/irreverzibilis károsodásról beszélünk.

Mik lehetnek a következmények?

 • Izomegyensúly felborulás
 • Csigolyák közötti kisízületek, szalagok is érintetté válnak: kialakulhat kopás, luxatio, gyulladás, kisízületi blokkok és hypermobilitás
 • Porckorongok károsodása: külső része felrostozódik, belső része kitüremkedik (akár ki is záródhat), nyomást gyakorolhat a kilépő ideggyökre. Ilyenkor már porckorongsérvről beszélünk.

A fájdalomnak több komponense is van/lehet, így például a gyulladásos jellegűekre a gyógyszer nyújtja a hatékony segítséget, a mechanikai eredetű derékfájásra a megfelelő, célzott mozgás (gyógytorna), az egészen súlyos strukturális problémákra pedig konzervatív vagy műtéti beavatkozás jelentheti a megoldást. A derékfájás eredményes kezeléséhez a kiváltó ok megállapítása szükséges.

Mit tegyünk a fájdalom csökkentésére?

Az első néhány napban mindenképpen a kemény fekhelyen való fekvés ajánlott, csak indokolt esetben engedélyezett a felkelés. Meg kell találni azt a pozíciót, melyben a fájdalom a legenyhébb.

Jó hatású lehet az izmok görcsének enyhítésére a masszázs, a merevséget melegítéssel lehet oldani. Érdemes beszerezni különböző, úgynevezett nem szteroid gyulladáscsökkentőket.  Amennyiben a fájdalom már elviselhető, és mozgásra sem jelentkezik erősebb fájdalom, a gyógytorna is elkezdhető, ami mindenképp szükséges a gyógyuláshoz és a kiújulás megelőzéséhez.

Hogyan jelentkezhet derékfájás kezelésre?

 1. Telefonon felhív minket a +36 30 190 7315-ös telefonszámon. Információt nyújtunk a kezelés menetéről, az 1. gyógytorna lehetséges időpontjáról.
 2. Emailt ír nekünk és mi visszahívjuk Önt, s válaszolunk minden felmerülő kérdésre. Email:arthuman@arthuman.hu
 3. Töltse ki a lenti űrlapot! Mi visszahívjuk Önt, s válaszolunk minden felmerülő kérdésre

Jelentkezzen most gyógytorna kezelésre!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Back To Top

Ingyenes Gerinctorna Gyakorlatok

Otthoni gerinctorna - Jobb közérzet!

Próbálja ki most! Adja meg adatait és azonnal küldjük Önnek az ingyenes gyakorlatokat!