Mi állhat az éjszakai kézzsibbadás mögött? - Arthuman Központ Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20

Mi állhat az éjszakai kézzsibbadás mögött?

A kézzsibbadás

Kéztőalagút szindróma (carpal tunnel szindróma)A kézzsibbadás sok embernek okoz problémát! A csukló tenyér felőli oldalán található a csontok és szalagok által határolt kéztőalagút. Ha valamilyen ok miatt ebben a csatornában tartós nyomásfokozódás alakul ki, akkor az itt áthaladó ínszalagok begyulladhatnak, ér- és idegképletek sérülhetnek. Az így kialakuló betegség neve kéztőalagút szindróma vagy idegen kifejezéssel carpal tunnel szindróma.

Mi okozhatja a kézzsibbadást?

 • tartós megerőltetés:
  Az esetek nagy részében foglakozási ártalom miatt alakul ki. A csukló, és az ujjak hajlító izmainak fokozott és tartós megerőltetése hozza létre. Ez lehet megerőltető fizikai munka (például a sok kerti munka), de akár könnyű aktivitás is kiválthatja, ha túlterheli az izomzatot.
 • trauma: valamelyik kéztőcsont ficama, törése
 • elmeszesedett tömlő: vagyis meszesedés a kéztő alagútban
 • csontkinövés
 • cukorbetegség: sajátos kézelváltozás az ujjak deformitásával
 • hormonális hatások: például terhességnél vízretenció

Mi történik az izmok túlterhelésekor?

A kéztőalagútban a folyamatos megerőltetés miatt olyan folyamatok indulnak be, amelyek szűkítik a teret, így a csatornán áthaladó ínak, erek, valamint az ideg (nervus medianus) nyomás alá kerülnek. Mivel az ínak jobban ellenállnak a kompressziónak, elsősorban az erek és a medianus ideg működése csökken, ez pedig idővel funkciózavart eredményez.

Hogyan történik a “térszűkítés”?  

 • az ínszalagok a túlzott igénybevételtől megvastagodnak, bedagadnak és begyulladnak
 • felszaporodik a synovialis folyadék (ízületi folyadék), ami az ínszalagok egymáson való könnyebb elmozdulását segítené, de mivel szűk az alagút és több is a synovium, így nő a nyomás

Milyen következményei vannak a fokozott nyomásnak?

 • csökken a véráramlás a tenyérbe, ujjakba
 • romlik a medianus ideg működése, mivel romlik a keringés a csatornában
 • kialakul a funkciózavar: azaz csökken a szorítóerő

A kéz és a csukló hajlító izmainak maximális összehúzódása (tehát ökölbe szorított kéz és behajlított csukló) a kéztő alagútban legalább háromszorosára növeli a nyomást. Így egy már meglévő alagút szindróma esetén a hajlításra, szorításra annyira fokozódhat a fájdalom, hogy elejti a tárgyat. Ilyen módon gyengül a kéz szorító ereje.

Mik a kéztőalagút szindróma (carpal tunnel szindróma) tünetei?

 • fájdalom
 • égő érzés
 • bizsergés
 • érzészavar, érzés kiesés
 • gyakori az éjszakai zsibbadás: mivel éjjel lelassul a vérkeringés is, és a tejsav felhalmozódik; felébredéskor a kar átmozgatásával beindul a keringés és megszűnik/enyhül a fájdalom
 • csökken a mozgástartomány a csuklóban és ujjakban (gyakran a hajlító és a feszítő irányba is)
 • nyomásérzékenység a csukló tenyéri felszínén
 • gyengülhet a kéz ereje

Hol jelentkeznek a carpal tunnel szindróma tünetei?

A tenyér hüvelykujj felőli oldalán valamint az első három ujj tenyéri felszínén és a gyűrűs ujj hüvelykujj felőli oldalán.

Mik a kezeletlenül maradt kéztőalagút szindróma következményei?

 • a hüvelykujj párnás területének (thenar izomcsoport) izmai elsorvadnak
 • teljes érzéskiesés a tenyér és ujjak érintett területén

Hogyan lehet kezelni?

* gyógytorna: enyhébb tüneteknél túlerőltetés esetén, amikor az izomegyensúly visszaállításával műtéti beavatkozás nélkül is megoldható a probléma

* manuálterápia: gyógytornász vagy orvos által végzett, a célzott gyógytornával együtt felgyorsítja a javulást

* ultrahang: kúra szerűen alkalmazva fájdalomcsillapító hatása van

* sín: hosszantartó sínkezeléssel tartósan lehet tehermentesíteni a túlerőltetett izomcsoportot

* szteroid injekció: ha 6 hónapon belül nem javulnak a tünetek egyéb kezelések hatására

* műtéti megoldás: Traumás esetekben illetve, ha nagyon súlyos tünetek lépnek föl, akkor átvágják a csatornát átívelő keresztirányú szalagot. Ez az eljárás gyors javulást hoz, mert egyből megszűnik a fokozott nyomás. De gyakran a kialakuló hegszövet miatt újra jelentkeznek a tünetek. Az esetek kb. felében pedig két éven belül újabb műtétre kerül sor.

Melyik kezelést válasszuk?

A gyógyulás szempontjából fontos a gyorsaság, a javulás mértéke és fenntarthatósága. E három tényező figyelembevételével a tünetek súlyossága alapján kell kiválasztani a megfelelő terápiát.

Milyen esetekben segít kézzibbadás esetén a gyógytorna, a manuálterápia?

Gyógytornával és egyes manuális eljárásokkal a túlerőltetésből eredő kéztőalagút szindrómákat (carpel tunnel szindróma) lehet kezelni, traumás vagy egyéb esetekben többnyire műtéti megoldásra van szükség. Egyoldalú túlterhelés során felbomlik az izomegyensúly az alkar (a csukló és kéz) hajlító és feszítő izmai között. A fokozott igénybevétel miatt a hajlító izmok elfáradnak, megrövidülnek. Ez azt jelenti, hogy vagy sokkal nagyobb erőfeszítésbe kerül az ujjak és a csukló hajlítása, vagy nem is lehet teljesen behajlítani őket. Ezen kívül az izmok megrövidülése miatt az ujjak nyújtása és a csukló hátrafeszítése is gyakran fájdalmat okozhat.

Pihenésre és nyújtás során az izmok visszanyerik eredeti hosszúságukat (ez a megfelelő működéshez nélkülözhetetlen) valamint friss vért juttat a keringés az izomszövetekhez. A véráramlás nemcsak az izmoknál, hanem az idegeknél is a regenerálódás kulcsa. Még ha károsodott is valamennyire a kéztőalagútban haladó medianus ideg (persze a károsodásnak vannak reverzibilis és irreverzibilis mértékei), akkor is regenerálódhat, ha megfelelő vérellátás révén oxigénhez és tápanyaghoz jut. A megfelelő véráramlás ezen kívül a gyulladásos termékeket is eltávolítja az érintett területről.

A gyógytorna gyakorlatok fő célja:

 • hajlító izmok nyújtása
 • feszítő izmok ellenállással szembeni erősítése

A manuálterápiás kezelés a célzott gyógytornával együtt nagyban meggyorsítja a gyógyulást.

A marok erősítő eszközök egyáltalán nem alkalmazhatók!

Mit teherünk a capal tunnel szindróma megelőzése céljából?

A fenti tünetek hosszan tartó panaszokat és életminőség romlást okoznak, így aki munkája, szabadideje során veszélynek van kitéve (sokat hajlítja ujjait, csuklóját), sok kellemetlenségtől és akár munkaerő csökkenéstől is megkímélheti magát, ha napi pár percet fordít a csukló és kézizmok egyensúlyának fenntartására.

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is.

Szakterápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. SchrothMcKenzieDorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre. Járóképes beteg esetén sport- és baleseti rehabilitációs gyógytorna rendelőnkben is előrhető, nem csak házi ellátásban. Rendelői gyógytorna esetén a kezelést mozgásszervi állapotfelmérés előzi meg, ami a gyógytornával együtt (is) megvalósítható.

Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15., és 1113 Budapest, Kökörcsin utca 19.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/
Tel: 06-30-190-7315

Házi gyógytorna és online gyógytorna

Több helyszínen az Ön otthonában és online formában pedig helyszíntől függetlenül tudunk egyéni gyógytornát biztosítani.

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találjaSZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Email: arthuman@arthuman.hu 
Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/

Arthuman Központ

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 7 hozzászólás érkezett

 1. Tisztelt Doktornő,
  Tanácsát szeretném kérni. 52 éves férfi vagyok. Hónapok óta éjszaka kézzsibbadásom van, gyakran előfordul fájdalom is az ujjaimban, tenyérben, esetleg alkarban. Főleg a jobb kezemben. Jobbkezes vagyok. Nappal inkább csak zsibbad. Reggel nagyon merevek az ujjaim. Fizikai munkát végzek, emelés, csavarás, többféle irányú mozgás. Néhány nap pihentetés után jobb volt, erőltetés után ismét rosszabb. Jelenleg külföldön dolgozom. Mit tanácsol? Van-e lehetőség ‘gyógytorna’ leirására? Esetleg augusztusban el tudok-e menni Önökhöz? Köszönettel, B.T

  1. A leírt tünetek alapján mindenképp személyre szabott gyakorlatokra van szüksége, amiket később otthon is tud végezni. Amikor itthon lesz, jelentkezzen be hozzánk kezelésre! Tel: +36 30 190 7315

 2. Tisztelt Cím!
  49 éves nő vagyok ,éjszakai jobb kéz zsibbadásom van,ébredés után tornáztatom akkor el múlik ,inkább a tenyér közép tájon és onnan sugárzik az ujjamba ,de a karomból érzem hogy enyhén fáj !Nem fordultam orvoshoz ,eddig kb,egy hete van ez!Mit tanácsol?
  köszönettel :Brigitta

 3. Üdvözlöm

  Tanácsot szeretnék kérni a problémámra. Féléve hirtelen emeléstől részlegessen elszakadt az inszalag a válamban.Ez csak az eset után egy hónappal derült ki mikormár elviselhetetlenné váltak a fálydalmaim.Magánuton mentem el ultrahang vizsgálatra.Közben kialakult ezen a kezemen carpall tunel syndroma a kis és a gyűrüs  ujjam zsibbadt.A kezem teljessen elgyengült volt időszak mikor az evőkanalat sem tudtam megfogni.A zsibbadás megmaradt de az erő jelentős mértékben visszatért a kezembe.A válam azóta is fáj főleg éjszaka lesugárzik a bicefszembe meg néha az alkaromba , a legkisebb terhelésre megfálydul.Voltam nyaki ct-n nem találtak problémát. A kezelő orvosom nemtud mást javasolni mint hogy várjunk még hátha szünnek a fájdalmak.A tanácsát szeretném kérni hogy volna e valamilyen gyógymod amivel csökkenének a fájdalmaim. Válaszát előre is köszönöm.

  1. Miután Ön járt orvosnál és nem találtak elváltozást, feltételezhetően nem kontraindikált a mozgásterápia, így érdemes ezzel próbálkozni. Mind a részleges szalagszakadás, mind az enyhébb carpal tunnel szindróma esetén hatásos lehet. Miután orvosi okot nem találtak a fájdalom mértékére, a pszichoszomatikus hátteret is meg kellene vizsgálni, azzal is oldható a fájdalom. Ezzel szomatikus tünetekkel foglalkozó pszichológus tud foglalkozni, illetve nálunk a szomatoterápiának is ez a lényege, hogy a háttérben megbúvó okokat felgöngyölve segítjük a gyógyulást.

 4. Szeretném megkérdezni, hogy olyan konkrét probléma esetén, mi az ami segít, ami nekem van.

  Röntgen felvétel szerint csigolya elcsúszás van a derekamban. A bal oldalamban már csípőprotézis van, 44 évesen kaptam, mert már nagyon erős fájdalmaim voltak, a másik oldal is műtétre vár, de még nem fáj annyira. Főként nem annyira, mint ahogy a derekam fáj. Tegnap már odáig jutottam, hogy azt se bánnám, ha megműtenék, már ha van rá megoldás. Novemberben kapta, szteroid injekciót, akkor annyiból jobb volt, hogy nem fájt, csak, ha többet erőltettem, de ez alatt csak a minimális házimunkát kell érteni. Most már megint fáj, mindig, ha felsörprök, felmosok, majd meg pusztulok. Teregetni sem tudok az örökös fájdalomtól. Valami megoldásnak csak kell lenni erre?

  Köszönöm: Máthéné

  1. 44 évesen nagyon korai a csípő protézis 🙁 . Nyilván már minden hagyományos megoldást megpróbált. A mozgásszervi problémák gyógyításának egyik leghatékonyabb módszere maga a mozgás. Annak eldöntéséhez, hogy az Ön állapotában szabad e tornázni, mindenképp személyesen kell, hogy szakemberrel konzultáljon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top

Ingyenes Gerinctorna alap lépések

10 gerinctorna alap lépés az otthoni tornához 

streching torna

Ingyenes Gerinctorna

Kérje most a gyakorlatokat és tornázzon otthonában 

streching torna