A karzsibbadás mögött TOS szindróma is állhat! - Arthuman Központ Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20
A Karzsibbadás Mögött TOS Szindróma Is állhat!

A karzsibbadás mögött TOS szindróma is állhat!

A karzsibbadás mögött TOS szindróma is állhat!Napjainkban egyre nő a thoracic outlet – TOS – szindrómában szenvedő betegek száma. A TOS olyan kórképek összefoglaló neve, melyek a nyaki szakasz anatómiai rendellenességeinek következtében alakulnak ki. A betegségre a karban jelentkező szaggató fájdalom, illetve érzészavar egyaránt felhívhatja a figyelmet.

A TOS  körébe három betegség tartozik, diagnózisában és kezelésében leggyakrabban több orvostudományi terület szakemberei vesznek benne részt (neurológus, angiológus, radiológus, reumatológus).

A három kórkép tünetei nagyrészt átfedik egymást. A neurológiai tünetek a nyaki karfonat összenyomatása következtében alakulnak ki. Az alkar és a kéz területén fájdalom, érzéskiesés, zsibbadás érzés jelentkezik. A kéz kisizmainak, a tenyérpárnának a gyengesége, sorvadása következhet be. A mozgásszegény életmód, az ülőmunka komoly szerepet játszik a gerinctartási rendellenességek kialakulásában, s a TOS szindrómát is elősegíti.

Milyen tünetei vannak a TOS szindrómának?

 • Karzsibbadás
 • Érzészavar
 • A kéz izmainak gyengesége
 • Szaggató fájdalom az alkar és a kéz területén

Hogyan kezelhető a TOS szindróma?

Bármi is okozza a thoracic outlet szindróma tüneteit, fontos az izmok lazítása, a csigolyák kimozgatása tornával. A célzott gyógytorna, valamint a vállöv erősítését szolgáló gyakorlatok csökkentik a fájdalmat és a zsibbadást. Szintén lényeges a helyes testtartás elsajátítása, továbbá kerülni kell a megerőltetést is. Amennyiben nyaki borda okozza az elváltozást, úgy szükséges lehet annak műtéti eltávolítása.

Az egészséges életmódhoz a mozgás is hozzátartozik. Kérje INGYENES gerinctorna gyakorlatainkat!

Név: *
Email: *
Város:  

Arthuman Központ

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 4 hozzászólás érkezett

 1. Többféle nyaki problémából adódóan lépett fel nálam is éjszakai karzsibbadás ami TOS-hoz vezetett, zsibbadásokkal, kargyengeséggel, érzészavarral és fájdalmakkal. A hagyományos orvosi megoldások, fizikoterápia, TOS torna, izomlazító gyógyszer szedése, rövidebb ideig használtak ugyan, de még a házi munkák is sokszor nehezen mentek, megterhelte a karom, már a vasalás is. Mydetont több mint 20 évig szedtem, májkárosodást és izomgyengeséget okozott már. 4-5 évvel ezelött találtam itt a neten rá a csi-kungra, a kargyakorlatokban az elejétől kezdve bíztam, mivel éreztem már pár nap után az energiaáramlást a karomban. Az éjszakai karzsibbadásaim, gyengeség, fájdalom szerencsére elmúltak. A gyakorlatokat mindennap reggel végzem, ha nem tudnám, hiányérzetem lenne. A házimunkák végzése sem terheli úgy meg, hogy begyulladjon, még a vasalás sem. Egyedül a cipekedés amitől érzem hogy óvakodnom kell.

  Azért írtam le a véleményem, mivel több éven át szenvedtem ezzel a betegséggel és sikerült tünetmentessé válnom belőle, talán segíthet ez a módszer mások gyógyulásában is.

  Üdvözlettel

  Rajnai Eleonóra

  1. Köszönjük, hogy megosztotta saját tapasztalát! Az Ön példája is bizonyítja, mennyit tud segíteni a megfelelő mozgás, ill. mozgásterápia!

 2. Tisztelt Art Human Központ!

  Nekem a nyaki gerincemnél van a probléma. Meszes nyaki csigolyám.  Mi a gyógymód a szédülés, bokakficam (jobb lábam), és a jobb karom gyengeségének a gyógyítására? Milyen tornát javasolnak számomra?

  Válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm!

  Üdvözlettel     Gál Vera

   

  1. Miután több helyen is van problémája, a legideálisabb az egyéni, személyre szabott torna lenne. Ha erre nincs mód, akkor javaslom Önnek 3 hónapos programunkat, ami minden érintett testrészre tartalmaz gyakorlatokat. Itt tudja megtekinteni: http://www.gerinciskola.com/gyakorlatok-mozgasszervi-problemak-kezelesere-3-honapos-program/ . A nyaki szakaszra szóló gyakorlatainkat itt találja: http://www.gerinciskola.com/10-gyakorlat-a-nyakfajas-kezelesere/ . (A linkek szövegét másolja be a böngészőbe!)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top

Ingyenes Gerinctorna

Kérje most a gyakorlatokat és tornázzon otthonában 

streching torna