skip to Main Content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20
A Karzsibbadás Mögött TOS Szindróma Is állhat!

A karzsibbadás mögött TOS szindróma is állhat!

A karzsibbadás mögött TOS szindróma is állhat!Napjainkban egyre nő a thoracic outlet – TOS – szindrómában szenvedő betegek száma. A TOS olyan kórképek összefoglaló neve, melyek a nyaki szakasz anatómiai rendellenességeinek következtében alakulnak ki. A betegségre a karban jelentkező szaggató fájdalom, illetve érzészavar egyaránt felhívhatja a figyelmet.

A TOS  körébe három betegség tartozik, diagnózisában és kezelésében leggyakrabban több orvostudományi terület szakemberei vesznek benne részt (neurológus, angiológus, radiológus, reumatológus).

A három kórkép tünetei nagyrészt átfedik egymást. A neurológiai tünetek a nyaki karfonat összenyomatása következtében alakulnak ki. Az alkar és a kéz területén fájdalom, érzéskiesés, zsibbadás érzés jelentkezik. A kéz kisizmainak, a tenyérpárnának a gyengesége, sorvadása következhet be. A mozgásszegény életmód, az ülőmunka komoly szerepet játszik a gerinctartási rendellenességek kialakulásában, s a TOS szindrómát is elősegíti.

Milyen tünetei vannak a TOS szindrómának?

 • Karzsibbadás
 • Érzészavar
 • A kéz izmainak gyengesége
 • Szaggató fájdalom az alkar és a kéz területén

Hogyan kezelhető a TOS szindróma?

Bármi is okozza a thoracic outlet szindróma tüneteit, fontos az izmok lazítása, a csigolyák kimozgatása tornával. A célzott gyógytorna, valamint a vállöv erősítését szolgáló gyakorlatok csökkentik a fájdalmat és a zsibbadást. Szintén lényeges a helyes testtartás elsajátítása, továbbá kerülni kell a megerőltetést is. Amennyiben nyaki borda okozza az elváltozást, úgy szükséges lehet annak műtéti eltávolítása.

Az egészséges életmódhoz a mozgás is hozzátartozik. Kérje INGYENES gerinctorna gyakorlatainkat!

Név: *
Email: *
Város:  

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 4 hozzászólás érkezett

 1. Többféle nyaki problémából adódóan lépett fel nálam is éjszakai karzsibbadás ami TOS-hoz vezetett, zsibbadásokkal, kargyengeséggel, érzészavarral és fájdalmakkal. A hagyományos orvosi megoldások, fizikoterápia, TOS torna, izomlazító gyógyszer szedése, rövidebb ideig használtak ugyan, de még a házi munkák is sokszor nehezen mentek, megterhelte a karom, már a vasalás is. Mydetont több mint 20 évig szedtem, májkárosodást és izomgyengeséget okozott már. 4-5 évvel ezelött találtam itt a neten rá a csi-kungra, a kargyakorlatokban az elejétől kezdve bíztam, mivel éreztem már pár nap után az energiaáramlást a karomban. Az éjszakai karzsibbadásaim, gyengeség, fájdalom szerencsére elmúltak. A gyakorlatokat mindennap reggel végzem, ha nem tudnám, hiányérzetem lenne. A házimunkák végzése sem terheli úgy meg, hogy begyulladjon, még a vasalás sem. Egyedül a cipekedés amitől érzem hogy óvakodnom kell.

  Azért írtam le a véleményem, mivel több éven át szenvedtem ezzel a betegséggel és sikerült tünetmentessé válnom belőle, talán segíthet ez a módszer mások gyógyulásában is.

  Üdvözlettel

  Rajnai Eleonóra

  1. Köszönjük, hogy megosztotta saját tapasztalát! Az Ön példája is bizonyítja, mennyit tud segíteni a megfelelő mozgás, ill. mozgásterápia!

 2. Tisztelt Art Human Központ!

  Nekem a nyaki gerincemnél van a probléma. Meszes nyaki csigolyám.  Mi a gyógymód a szédülés, bokakficam (jobb lábam), és a jobb karom gyengeségének a gyógyítására? Milyen tornát javasolnak számomra?

  Válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm!

  Üdvözlettel     Gál Vera

   

  1. Miután több helyen is van problémája, a legideálisabb az egyéni, személyre szabott torna lenne. Ha erre nincs mód, akkor javaslom Önnek 3 hónapos programunkat, ami minden érintett testrészre tartalmaz gyakorlatokat. Itt tudja megtekinteni: http://www.gerinciskola.com/gyakorlatok-mozgasszervi-problemak-kezelesere-3-honapos-program/ . A nyaki szakaszra szóló gyakorlatainkat itt találja: http://www.gerinciskola.com/10-gyakorlat-a-nyakfajas-kezelesere/ . (A linkek szövegét másolja be a böngészőbe!)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top