skip to Main Content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20
Miért Veszélyes Az ülő Munka?

Miért veszélyes az ülőmunka?

Miért veszélyes az ülő munka?Első hallásra ijesztőnek tűnik veszélyesnek nevezni az ülőmunkát, viszont relatív, mit tekintünk veszélynek. Egészségünk szempontjából alap igény a fájdalommentes mozgás, ami az emberek életéből lassan kezd kikopni és eltűnni.

A munkafolyamatok alakulásának elemzése összetett feladata, tényként viszont megállapíthatjuk, hogy az informatika térnyerésével párhuzamosan rohamosan változik életünk és nem csak az irodai munkát végzők esetében.

A mai negyvenesek még emlékeznek arra az időre, amikor az irodai kommunikáció része volt a kollégák személyes felkeresése, amit ma már nagyrészt felváltott az emailes, skype-os stb., azaz elektronikus irodai kommunikáció. Mindezzel természetesen felgyorsultak munkahelyi folyamatok, cserébe viszont munkaidőnk nagy részét számítógép előtt ülve töltjük.

Az ülő életmód hatásaival természetesen olyan foglalkozások esetén is szembesülhetünk, melyek nem típikusan irodai munkák (pl. kereskedelmi képviselő, akinek feladata a partnerek folyamatos látogatása, aminek része a rengeteg időt felemésztő autóvezetés).

Kérdezhetnénk, hogy ez a fajta életmód miért veszélyes ránk nézve, hisz ez már a mindennapi életünk része?

  • Mozgásszervi problémák mindig is léteztek, viszont a mai felnőtt generációnál fiatalabb korban jelennek meg a tünetek, mint korábban.
  • A tünetek nem csak korábban érkeznek, de gyakran súlyosak is, olyannyira ami az életkorral nem magyarázható. 40 éves ülő munkát végző hölgy esetén megdöbbentő, amikor arról számol be, hogy speciális lábbeli nélkül már a lépcsőn sem tud közlekedni.
  • A probléma és a veszély egyre fokozottabban terjed, hisz a mai felnőttek még egészségesebb, mozgással telibb környezetben nőttek fel, míg gyermekeinket már az elektromos berendezések ejtik rabul a szobában. Korábban 1-2 gyermek volt telmentve torna órákon valamilyen fejlődési rendellenesség miatt, napjainkban viszont ha a gyermek olyan szerencsés iskolába jár, ahol van gyógytestnevelés, akkor az osztály kb. felének kell gyógytestnevelés órákon részt venni. Felnőtt korra mindez tünetek sokaságát prognosztizálja.
  • Az ülő életmódnak léteznek járulékos hatásai is. Munkahelyünkön gyakran szembesülünk stressz helyzetekkel, amiket kezelnünk kell. A hölgyek stressztűrő képessége alul marad a férfiakéval szemben, ezért azok feloldására több energiát kell fordítani. A stresszoldás egyik lehetséges módja a testmozgás, ami akár feszültség levezető célokat szolgál, akár célirányosan a befeszült izmokat lazítja, mindenképp jótékony. Ördögi kör viszont, hogy minél több időt töltünk ülőmunkával, annál kevesebb időnk és kedvünk van a mozgáshoz!
  • Az ülő munka hangulatunkra is kihat. Figyelje meg saját magát egy egész napos számítógépes munka után. Milyen ilyenkor a hangulata? És milyen olyankor, amikor sikerül ebből kibillenni és mondjuk sétálni a napsütésben? Hangulatunk befolyásolja teljesítőképességünket is!

A világ változását, folyamatait megállítani, visszafordítani természetesen nem lehet és nem is kell, viszont saját érdekünk, hogy alkalmazkodjunk ezekhez. Először is ismerjük fel magunkon a kedvezőtlen jeleket, másodszor pedig alakítsuk ki a számunkra leginkább megfelelő stratégiát életmódunk kedvező irányba mozdítására!

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top