6 módszer a derékfájás megelőzésére - Arthuman Központ Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20
Derékfájás

6 módszer a derékfájás megelőzésére

derékfájásderékfájás egyike azoknak a mozgásszervi megbetegedéseknek, amivel már szinte mindenki találkozott vagy találkozni fog, így szinte a leggyakoribb mozgászervi panasz. A derék fájdalmának kialakulásához több tényező vezethet, az első panaszok jellemzően 30. életév fölött jelentkeznek. Figyelembe véve korunk jellemző életmódbeli sajátosságait, sokaknak van szükségük prevencióra.

6 módszer a derékfájás megelőzésére

Gyógytorna
Derékfájás, mint minden más mozgásszervi panasz esetén gyakran csökkent mozgásra sarkallja a panasztól szenvedőt. Folyamatos pihenés helyett azonban az esetek nagy részében a célirányos mozgás, azaz a megfelelő gyógytorna egyrészt csökkenti a panaszokat, másrészt hozzájárul a kiújulás megelőzéséhez. A gyógytorna nem találomra összeállított mozgás, hanem a panaszok alapján összeállított, kifejezetten gyógyítást célzó mozgássor.

Gerinctorna
gerinctorna segíti a gerinc épségének fenntartását, tehát nemcsak a gerincbántalmak kezelésének, hanem azok megelőzésének fontos eszköze.

Pilates és jóga
Ezek a mozgásformák a testet szimmetrikusabbá teszik, az izmokat erősítik, javítják a mozgáskoordinációt és a légzéstechnikát, illetve rugalmasabbá teszik a testet. Emiatt az emberi test fizikailag ellenállóbbá és teherbíróbbá válik.
A pilates az alhasi izmokat erősíti, éppen azt a területet, amelyet az emberek gyakran túl is terhelnek, ezért ez az edzés kifejezetten előnyös az alhas erősítésére.
A jóga is rendkívül hasznos, igazi rugalmasságot biztosító mozgásforma, de kopott vagy sérült porckorongokkal és gerincbántalmakkal túlságosan igénybe veheti a szervezetet, sőt, a legtöbb gerincpanasz esetén tetézheti a bajt, ahelyett, hogy csökkentené.

Masszázs
A masszázs leginkább megelőzésre használható, illetve a beállt derék, hát panaszait képes oldani. A masszázs pozitív hatásai mögött ismert mechanizmusok állnak: a kilazított izmokban megszűnnek a csomók, és a kezelés a tejsav és egyéb melléktermékek felgyülemlését is sikeresen gátolja az izomrostokban.

Aerobic
Az aerobik gyakorlatok az izmokat sokkal hatékonyabbá teszik egy idő után, de ez is inkább azoknak ajánlott, akiknek még nincsenek hát vagy gerincpanaszaik, mint olyanoknak, akik már bizonyos elváltozásokkal, panaszokkal, fájdalommal küzdenek.

Vitamin utánpótlás (B12, D vitamin)
A B12 vitamin pozitív hatása abban áll, hogy fogyasztása képes energetizálni a pácienseket.
A csontok, és így a hát egészségének fenntartásában, kiemelt szerep jut a D-vitaminnak.

Arthuman Központ

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top

Ingyenes Gerinctorna

Kérje most a gyakorlatokat és tornázzon otthonában 

streching torna