Nem kell gluténmentes diéta az átlagembereknek! - ArtHuman Központ Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20

Nem kell gluténmentes diéta az átlagembereknek!

Nem kell gluténmentes diéta az átlagembereknek!Nem jár előnnyel az átlagos, egészséges felnőtt népesség számára a gluténmentes étrend követése – állítja az Arizonai Állami Egyetem professzora.

Az utóbbi időben kialakult népszerűsége ellenére a gluténmentes diéta Glenn Gaesser, az egyetem Egészséges Életmód Kutatóközpontjának igazgatója szerint nem hatékony módja a fogyásnak. Sőt, valójában arra utaló tudományos bizonyítékok állnak rendelkezésünkre, melyek szerint a glutén akár jótékony egészségügyi hatást is gyakorolhat az emberi szervezetre.

Csupán a népesség körülbelül 1,5 százaléka érintett

Gaesser és munkatársa, Siddhartha Angadi, a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatója azt írják tanulmányukban, hogy a glutén a búzában, árpában és rozsban megtalálható fehérje. A liszt- illetve gluténérzékenységben szenvedő betegek a hasgörcsök, puffadás és hasmenés elkerülése érdekében tartózkodniuk kell minden gluténtartalmú élelmiszertől. Hazánkban a népesség körülbelül 1,5 százaléka érintett a rendellenességben, de sokan mások is úgy vélik, hogy jót tesz egészségüknek a gluténmentes étrend.

Gaesser szerint a mára sokmilliárd dollárossá vált, gluténmentes termékeket gyártó iparág valójában téves elven alapul. „Gluténmentes diéta címszó alatt 4,2 millió találatot kapunk a Google keresőben, egyre több sztár követi ezt az étrendet, és több száz könyv jelent meg a témában” – mondja a kutató. „Fogyást azonban csak a kalóriabevitel csökkentésével lehet elérni. Valószínűleg senkinek sem árt a gluténmentes étkezés, de kutatások bizonyítják, hogy a glutén hozzájárul a vérnyomás szabályozásához és az immunműködéshez, és segítheti az egészséges baktériumflóra kialakulását a bélrendszerben.”

Ez az étrend gyakran hízáshoz vezet

A szakértő azt is hozzátette, hogy a gluténmentes étrend gyakran hízáshoz vezet, mert a gluténmentes termékek több hozzáadott zsírt és cukrot tartalmaznak, mint más termékek. A professzor a tanulmány publikálásakor azt is közzétette, hogy kutatását a Gabonatartalmú Élelmiszerek Alapítványa megbízásából készítette, és bár ezért elfogultsággal is vádolhatják, elemzése során nem talált a szakirodalomban olyan publikált eredményt, ami a gluténmentes étrend előnyeit bizonyítaná a lisztérzékenységben, dluténérzékenységben vagy autoimmun betegségekben szenvedő betegek számára.

Szükség lenne hasonló kutatásokra, még sincsenek ilyenek. Gaesser tanulmánya a másik oldalról közelítette meg a gluténmentes őrületet. Mivel a szakértő szerint túl sokan követik ezt az étrendet megalapozatlan okokból, itt az ideje, hogy végre a tudományos érveket is figyelembe vegyük. A tanulmány a Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics folyóiratban jelent meg. (Forrás: Medipress)

Az egészséges életmódhoz a mozgás is hozzátartozik. Kérje INGYENES gerinctorna gyakorlatainkat!

Név: *
Email: *
Város:  

dr Kriston Ildikó

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, táplálkozási tanácsadó és szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 3 hozzászólás érkezett

  1. A gluténmentes cikkhez szólnék hozzá. Aki nem lisztérzékeny könnyen mondja azt a véleményt, hogy nincs publicizált eredménye a gluténmentes étrendnek a lisztérzékenyeknél. Ennél nagyobb ostobaságot még nem hallottam. 7 éve vagyok diagnosztizált lisztérzékeny, azóta gluténmentesen táplálkozom. Valószínűleg nem írnám ezeket a sorokat, ha nem tartanám be a diétát, mert a vérképem, bélrendszerem olyan pocsék volt, hogy egyes orvosok szerint nem sok volt hátra. Ez nem szórakozás és főleg nem olcsó!!!!Ez egy kötelező, életreszóló DIÉTA

  2. Nálunk a családban is van több lisztérzékeny,nálam nem tudták kimutatni a vizsgálatok.Viszont mikor elhagytam a glutén tartalmú ételeket,már a harmadik nap után megszünt a lábdagadásom,és más egyéb problémáim is megszüntek.Ez egyértelműen azt jelzi,hogy mégis csak jobb elhagyni a glutént,ami bizony sokszor rejtett formában is ott van az ételekben,kevert fűszerekben,stb. Sokaknál úgy okoz különféle tüneteket,hogy nem is sejtik,hogy ez áll a háttérben.Én azt mondom,ha valaki nem tud megszabadulni régi problémájától,egy próbát mindenképpen megér,csak nyerhet vele,ha nem fogyasztja ezeket az ételeket.

  3. ÉN TEJCUKOR ÉS GLUTÉN ÉRZÉKENY VAGYOK. NÁLAM ELLENKEZŐ A HÁTÁS. SEMMI NEM MEGY ÁT RAJTAM.

    AKKOR MIT TEGYEK? IGYAK TEJET ÉS EGYEK LISZTET? A PUFFADÁS, GÖRCS, LEVEGŐ, SZÉKLET ELMARADÁS FÁJDALOMMAL JÁR.

    MI A TEENDŐ? RÁADÁSUL CSAK HIZOK, ÉS HIZOK?

    ÜDV. JULIÁNNA

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top

Ingyenes Gerinctorna alap lépések

10 gerinctorna alap lépés az otthoni tornához 

streching torna

Ingyenes Gerinctorna

Kérje most a gyakorlatokat és tornázzon otthonában 

streching torna