Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20

Nem kell gluténmentes diéta az átlagembereknek!

Nem kell gluténmentes diéta az átlagembereknek!Nem jár előnnyel az átlagos, egészséges felnőtt népesség számára a gluténmentes étrend követése – állítja az Arizonai Állami Egyetem professzora.

Az utóbbi időben kialakult népszerűsége ellenére a gluténmentes diéta Glenn Gaesser, az egyetem Egészséges Életmód Kutatóközpontjának igazgatója szerint nem hatékony módja a fogyásnak. Sőt, valójában arra utaló tudományos bizonyítékok állnak rendelkezésünkre, melyek szerint a glutén akár jótékony egészségügyi hatást is gyakorolhat az emberi szervezetre.

Csupán a népesség körülbelül 1,5 százaléka érintett

Gaesser és munkatársa, Siddhartha Angadi, a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatója azt írják tanulmányukban, hogy a glutén a búzában, árpában és rozsban megtalálható fehérje. A liszt- illetve gluténérzékenységben szenvedő betegek a hasgörcsök, puffadás és hasmenés elkerülése érdekében tartózkodniuk kell minden gluténtartalmú élelmiszertől. Hazánkban a népesség körülbelül 1,5 százaléka érintett a rendellenességben, de sokan mások is úgy vélik, hogy jót tesz egészségüknek a gluténmentes étrend.

Gaesser szerint a mára sokmilliárd dollárossá vált, gluténmentes termékeket gyártó iparág valójában téves elven alapul. „Gluténmentes diéta címszó alatt 4,2 millió találatot kapunk a Google keresőben, egyre több sztár követi ezt az étrendet, és több száz könyv jelent meg a témában” – mondja a kutató. „Fogyást azonban csak a kalóriabevitel csökkentésével lehet elérni. Valószínűleg senkinek sem árt a gluténmentes étkezés, de kutatások bizonyítják, hogy a glutén hozzájárul a vérnyomás szabályozásához és az immunműködéshez, és segítheti az egészséges baktériumflóra kialakulását a bélrendszerben.”

Ez az étrend gyakran hízáshoz vezet

A szakértő azt is hozzátette, hogy a gluténmentes étrend gyakran hízáshoz vezet, mert a gluténmentes termékek több hozzáadott zsírt és cukrot tartalmaznak, mint más termékek. A professzor a tanulmány publikálásakor azt is közzétette, hogy kutatását a Gabonatartalmú Élelmiszerek Alapítványa megbízásából készítette, és bár ezért elfogultsággal is vádolhatják, elemzése során nem talált a szakirodalomban olyan publikált eredményt, ami a gluténmentes étrend előnyeit bizonyítaná a lisztérzékenységben, dluténérzékenységben vagy autoimmun betegségekben szenvedő betegek számára.

Szükség lenne hasonló kutatásokra, még sincsenek ilyenek. Gaesser tanulmánya a másik oldalról közelítette meg a gluténmentes őrületet. Mivel a szakértő szerint túl sokan követik ezt az étrendet megalapozatlan okokból, itt az ideje, hogy végre a tudományos érveket is figyelembe vegyük. A tanulmány a Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics folyóiratban jelent meg. (Forrás: Medipress)

Az egészséges életmódhoz a mozgás is hozzátartozik. Kérje INGYENES gerinctorna gyakorlatainkat!

Név: *
Email: *
Város:  

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, táplálkozási tanácsadó és szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 3 hozzászólás érkezett

  1. A gluténmentes cikkhez szólnék hozzá. Aki nem lisztérzékeny könnyen mondja azt a véleményt, hogy nincs publicizált eredménye a gluténmentes étrendnek a lisztérzékenyeknél. Ennél nagyobb ostobaságot még nem hallottam. 7 éve vagyok diagnosztizált lisztérzékeny, azóta gluténmentesen táplálkozom. Valószínűleg nem írnám ezeket a sorokat, ha nem tartanám be a diétát, mert a vérképem, bélrendszerem olyan pocsék volt, hogy egyes orvosok szerint nem sok volt hátra. Ez nem szórakozás és főleg nem olcsó!!!!Ez egy kötelező, életreszóló DIÉTA

  2. Nálunk a családban is van több lisztérzékeny,nálam nem tudták kimutatni a vizsgálatok.Viszont mikor elhagytam a glutén tartalmú ételeket,már a harmadik nap után megszünt a lábdagadásom,és más egyéb problémáim is megszüntek.Ez egyértelműen azt jelzi,hogy mégis csak jobb elhagyni a glutént,ami bizony sokszor rejtett formában is ott van az ételekben,kevert fűszerekben,stb. Sokaknál úgy okoz különféle tüneteket,hogy nem is sejtik,hogy ez áll a háttérben.Én azt mondom,ha valaki nem tud megszabadulni régi problémájától,egy próbát mindenképpen megér,csak nyerhet vele,ha nem fogyasztja ezeket az ételeket.

  3. ÉN TEJCUKOR ÉS GLUTÉN ÉRZÉKENY VAGYOK. NÁLAM ELLENKEZŐ A HÁTÁS. SEMMI NEM MEGY ÁT RAJTAM.

    AKKOR MIT TEGYEK? IGYAK TEJET ÉS EGYEK LISZTET? A PUFFADÁS, GÖRCS, LEVEGŐ, SZÉKLET ELMARADÁS FÁJDALOMMAL JÁR.

    MI A TEENDŐ? RÁADÁSUL CSAK HIZOK, ÉS HIZOK?

    ÜDV. JULIÁNNA

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top