Kinek érdemes halolajat fogyasztani? - ArtHuman Központ Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20
Halolaj

Kinek érdemes halolajat fogyasztani?

halolajAz egészséges táplálkozás napjaink sláger-témája, de nem ok nélkül! Ha a szív egészségéről van szó, a legújabb kutatás eredményei szerint a nők esetében nagyobb előnnyel jár az olajos halak fogyasztása, mint férfiakéban.

A Brit Szív Társaság adatai szerint Nagy-Britanniában a szívbetegség az első számú halálok a nők körében, amely háromszor annyi halálos áldozatot követel, mint az emlőrák. E halálozások egy részét a megfelelő életmódbeli változtatásokkal, többek között egészséges étrenddel meg lehetne előzni. A telített zsírsavak a kutatások szerint hosszú távú negatív hatást gyakorolnak a szívünkre azzal, hogy növelik a rossz koleszterin szintjét, és csökkentik a vérerek rugalmasságát, ami magas vérnyomás kialakulásához vezethet. A Reading Egyetem kutatása első alkalommal mutatta ki azt is, hogy a halolajok a korábban hittnél többféleképpen tesznek jót a szívnek azáltal, hogy közvetlen hatást gyakorolnak a vérerek rugalmasságát szabályozó izomsejtekre.

Sokan azt gondolják, csak a férfiak vannak veszélyben

Az egyetem kutatói kis mennyiségű halolajat adtak a résztvevő férfiak és nők telített zsírokat tartalmazó ételeihez. Kiderült, hogy ennek következtében a vérerek rugalmassága a nők esetében négyszeresével, a férfiakban pedig kétszeresével javult. A nőkben a halolaj jótékony hatása valójában ugyanolyan erősnek mutatkozott, mint az erek rugalmasságának visszanyerésére felírt gyógyszerek.

Christine Williams professzor elmondta, sokkal ritkábbak a nők, mint a férfiak szív-érrendszeri egészségét vizsgáló kutatások, ami részben azzal magyarázható, hogy a menstruációs ciklus alatt a hormonhatások változékonysága miatt nehezebb ilyen vizsgálatokat végezni. Ráadásul sokan azt gondolják, hogy csak a férfiakra leselkedik a szívbetegség, ami egyáltalán nem igaz. A jó hír az, hogy a jelenleg is javasolt halolajfogyasztás a nők esetében még a férfiaknál is nagyobb hatást gyakorol.

Azoknak is nagyon hatásos, akik egy ritka génvariánssal rendelkeznek

A kutatásból az is kiderült, hogy a véráramlást serkentő eNOS fehérjét termelő egyik génvariánssal rendelkező emberek esetében is előnyösebb hatást fejtenek ki a halolajok. A világ népességének körülbelül 10 százaléka, akik ezzel a génvariánssal rendelkeznek, kétszer olyan jól reagálnak a halolajokra, ami azt jelenti, hogy számukra különösen ajánlatos az olajos halak fogyasztása. A tanulmány a Journal of Lipid Research októberi számában jelent meg.

Az egészséges életmódhoz a mozgás is hozzátartozik. Kérje INGYENES gerinctorna gyakorlatainkat!

Név: *
Email: *
Város:  

(Forrás: Medipress)

Arthuman Központ

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top

Ingyenes Gerinctorna

Kérje most a gyakorlatokat és tornázzon otthonában 

streching torna