Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20
Halolaj

Kinek érdemes halolajat fogyasztani?

halolajAz egészséges táplálkozás napjaink sláger-témája, de nem ok nélkül! Ha a szív egészségéről van szó, a legújabb kutatás eredményei szerint a nők esetében nagyobb előnnyel jár az olajos halak fogyasztása, mint férfiakéban.

A Brit Szív Társaság adatai szerint Nagy-Britanniában a szívbetegség az első számú halálok a nők körében, amely háromszor annyi halálos áldozatot követel, mint az emlőrák. E halálozások egy részét a megfelelő életmódbeli változtatásokkal, többek között egészséges étrenddel meg lehetne előzni. A telített zsírsavak a kutatások szerint hosszú távú negatív hatást gyakorolnak a szívünkre azzal, hogy növelik a rossz koleszterin szintjét, és csökkentik a vérerek rugalmasságát, ami magas vérnyomás kialakulásához vezethet. A Reading Egyetem kutatása első alkalommal mutatta ki azt is, hogy a halolajok a korábban hittnél többféleképpen tesznek jót a szívnek azáltal, hogy közvetlen hatást gyakorolnak a vérerek rugalmasságát szabályozó izomsejtekre.

Sokan azt gondolják, csak a férfiak vannak veszélyben

Az egyetem kutatói kis mennyiségű halolajat adtak a résztvevő férfiak és nők telített zsírokat tartalmazó ételeihez. Kiderült, hogy ennek következtében a vérerek rugalmassága a nők esetében négyszeresével, a férfiakban pedig kétszeresével javult. A nőkben a halolaj jótékony hatása valójában ugyanolyan erősnek mutatkozott, mint az erek rugalmasságának visszanyerésére felírt gyógyszerek.

Christine Williams professzor elmondta, sokkal ritkábbak a nők, mint a férfiak szív-érrendszeri egészségét vizsgáló kutatások, ami részben azzal magyarázható, hogy a menstruációs ciklus alatt a hormonhatások változékonysága miatt nehezebb ilyen vizsgálatokat végezni. Ráadásul sokan azt gondolják, hogy csak a férfiakra leselkedik a szívbetegség, ami egyáltalán nem igaz. A jó hír az, hogy a jelenleg is javasolt halolajfogyasztás a nők esetében még a férfiaknál is nagyobb hatást gyakorol.

Azoknak is nagyon hatásos, akik egy ritka génvariánssal rendelkeznek

A kutatásból az is kiderült, hogy a véráramlást serkentő eNOS fehérjét termelő egyik génvariánssal rendelkező emberek esetében is előnyösebb hatást fejtenek ki a halolajok. A világ népességének körülbelül 10 százaléka, akik ezzel a génvariánssal rendelkeznek, kétszer olyan jól reagálnak a halolajokra, ami azt jelenti, hogy számukra különösen ajánlatos az olajos halak fogyasztása. A tanulmány a Journal of Lipid Research októberi számában jelent meg.

Az egészséges életmódhoz a mozgás is hozzátartozik. Kérje INGYENES gerinctorna gyakorlatainkat!

Név: *
Email: *
Város:  

(Forrás: Medipress)

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top