Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20

Tudományos áttörés az elhízás és a 2-es típusú diabétesz kezelésében!

Tudományos áttörés az elhízás és a 2-es típusú diabétesz kezelésében!A Nyugat-Ausztráliai Egyetem kutatásának eredményei új gyógyszerek kifejlesztését hozhatják az elhízás kezelésére, és csökkentheti a 2-es típusú diabétesz gyakoriságát.

Az emberi sejt felszínén található egyik fehérje hatásait vizsgálta 2-es típusú cukorbetegség és elhízás esetén Vance Matthews által vezetett melbourne-i, texasi és japán nemzetközi kutatócsoport. Matthews elmondta, a kutatás azért különösen fontos, mert a felnőttkori elhízás 75 százalékkal nőtt az elmúlt 25 évben, amihez a túlsúlyos és elhízott gyermekek számának riasztó emelkedése társul. Az inzulinrezisztencia közvetlen összefüggésben áll az elhízással, és 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet, mely során krónikus gyulladás jelentkezik metabolikusan aktív sejtekben.

Az ADAM28 összefüggésbe hozható a metabolikus szindróma kialakulásával

A kutatók kimutatták, hogy az elhízást és inzulinrezisztenciát magában foglaló metabolikus szindróma több paramétere is jelentős összefüggésben áll az ADAM28 nevű metalloproteináz magas szintjével a gyulladásos sejtekben. A szakértők ezután megvizsgálták a kölcsönhatásokat a TNF-alfa gyulladásos fehérje és az ADAM metalloproteináz között. A TNF-alfa egy közismert citokin, amely elősegíti az inzulinrezisztencia kialakulását, és növeli a 2-es típusú diabétesz kockázatát.

A kutatásból kiderült, hogy az ADAM28 metalloproteináz fokozhatja a TNF-alfa felszabadulását a sejtfelszínről, és ez a hatás elősegítheti a gyulladás kialakulását. Az eredmény arra utal, hogy a metabolikus szindrómában szerepet játszó ADAM28 gátlása új célpont lehet az elhízás elleni gyógyszerek fejlesztésében, amelyek következésképpen a 2-es típusú diabétesz visszaszorítását is lehetővé tennék. A tanulmány az Immunology and Cell Biology szaklapban jelet meg. (Forrás: Medipress)

Az egészséges életmódhoz a mozgás is hozzátartozik. Kérje INGYENES gerinctorna gyakorlatainkat!

Név: *
Email: *
Város:  

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top