skip to Main Content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20
Még Több érv A Cukros üdítővel Szemben!

Még több érv a cukros üdítővel szemben!

Még több érv a cukros üdítővel szemben!A cukorral édesített üdítőitalok rendszeres fogyasztása a Harvard Egyetem kutatói szerint növeli az elhízásra való genetikai hajlamot.

Az elmúlt három évtizedben világszerte jelentősen megnőtt a cukros üdítők fogyasztásának mértéke. Bár széles körben bizonyítást nyert a jelenség kapcsolata az elhízással és az olyan krónikus betegségekkel, mint a diabétesz, a környezeti faktorok genetikára gyakorolt hatását eddig egyetlen vizsgálat sem vette számításba.

„Tanulmányunk elsőként szolgál reprodukálható és három különböző mintán mért bizonyítékkal arra, hogy a cukros üdítők befolyásolják a testsúlyt, illetve az elhízás kockázatát. Az eredmények további kutatásra ösztönöznek, hogy megállapíthassuk az egyes genetikai és környezeti tényezők kölcsönhatását” – mondta Lu Qi professzor, az intézmény közegészségügyi karának munkatársa.

A hízásra való hajlamot is vizsgálták

A harvardi kutatásban 6934 nő adatait elemezték az ápolók egészségügyi felmérésnek mintájából, 4423 férfiét az egészségügyi dolgozók követéses vizsgálatából, illetve még 21 740 hölgyét a genomvizsgálati tanulmány résztvevői közül. Valamennyien kitöltöttek egy táplálkozásra vonatkozó kérdőívet, amelyben rögzítették, hogy mikor, mennyi és milyen ételt, valamint italt vesznek magukhoz.

A válaszok alapján négy csoportra osztották őket: összehasonlították azok eredményeit, akik havonta kevesebb, mint egy, havonta 1-4, hetente 2-6 és naponta legalább egy adag cukros üdítőt fogyasztottak. A hízásra való hajlamot 32, a testtömegindexhez társított egypontos nukleotid-polimorfizmus révén állapították meg.

Hatással van a gének működésére

Kiderült, hogy a naponta legalább egy adag cukros üdítőt ivók körében kétszeres az elhízás kockázata azokkal szemben, akik havonta kevesebb mint egy pohárral visznek be a szervezetükbe. Ez azt feltételezi, hogy a rendszeres fogyasztás hatással van a gének működésére. Ráadásul az erősebb hízási hajlamú egyéneknél egyértelműbb az üdítő hatása a BMI-re.

„Az egészségtelen innivalók a túlsúly egyik vezető okai” – nyilatkozta Frank Hu professzor, a tanulmány társszerzője. „Legfontosabb következtetésünk, hogy az elhízás genetikai háttere pozitívan befolyásolható a megfelelő táplálkozás és folyadékválasztás révén” – tette hozzá. A tanulmány a New England Journal of Medicine című szakfolyóirat online változatában jelent meg. (Forrás: Medipress)

Az egészséges életmódhoz a mozgás is hozzátartozik. Kérje INGYENES gerinctorna gyakorlatainkat!

Név: *
Email: *
Város:  

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top