Még több érv a cukros üdítővel szemben! - ArtHuman Központ Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20
Még Több érv A Cukros üdítővel Szemben!

Még több érv a cukros üdítővel szemben!

Még több érv a cukros üdítővel szemben!A cukorral édesített üdítőitalok rendszeres fogyasztása a Harvard Egyetem kutatói szerint növeli az elhízásra való genetikai hajlamot.

Az elmúlt három évtizedben világszerte jelentősen megnőtt a cukros üdítők fogyasztásának mértéke. Bár széles körben bizonyítást nyert a jelenség kapcsolata az elhízással és az olyan krónikus betegségekkel, mint a diabétesz, a környezeti faktorok genetikára gyakorolt hatását eddig egyetlen vizsgálat sem vette számításba.

„Tanulmányunk elsőként szolgál reprodukálható és három különböző mintán mért bizonyítékkal arra, hogy a cukros üdítők befolyásolják a testsúlyt, illetve az elhízás kockázatát. Az eredmények további kutatásra ösztönöznek, hogy megállapíthassuk az egyes genetikai és környezeti tényezők kölcsönhatását” – mondta Lu Qi professzor, az intézmény közegészségügyi karának munkatársa.

A hízásra való hajlamot is vizsgálták

A harvardi kutatásban 6934 nő adatait elemezték az ápolók egészségügyi felmérésnek mintájából, 4423 férfiét az egészségügyi dolgozók követéses vizsgálatából, illetve még 21 740 hölgyét a genomvizsgálati tanulmány résztvevői közül. Valamennyien kitöltöttek egy táplálkozásra vonatkozó kérdőívet, amelyben rögzítették, hogy mikor, mennyi és milyen ételt, valamint italt vesznek magukhoz.

A válaszok alapján négy csoportra osztották őket: összehasonlították azok eredményeit, akik havonta kevesebb, mint egy, havonta 1-4, hetente 2-6 és naponta legalább egy adag cukros üdítőt fogyasztottak. A hízásra való hajlamot 32, a testtömegindexhez társított egypontos nukleotid-polimorfizmus révén állapították meg.

Hatással van a gének működésére

Kiderült, hogy a naponta legalább egy adag cukros üdítőt ivók körében kétszeres az elhízás kockázata azokkal szemben, akik havonta kevesebb mint egy pohárral visznek be a szervezetükbe. Ez azt feltételezi, hogy a rendszeres fogyasztás hatással van a gének működésére. Ráadásul az erősebb hízási hajlamú egyéneknél egyértelműbb az üdítő hatása a BMI-re.

„Az egészségtelen innivalók a túlsúly egyik vezető okai” – nyilatkozta Frank Hu professzor, a tanulmány társszerzője. „Legfontosabb következtetésünk, hogy az elhízás genetikai háttere pozitívan befolyásolható a megfelelő táplálkozás és folyadékválasztás révén” – tette hozzá. A tanulmány a New England Journal of Medicine című szakfolyóirat online változatában jelent meg. (Forrás: Medipress)

Az egészséges életmódhoz a mozgás is hozzátartozik. Kérje INGYENES gerinctorna gyakorlatainkat!

Név: *
Email: *
Város:  

Arthuman Központ

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top

Ingyenes Gerinctorna

Kérje most a gyakorlatokat és tornázzon otthonában 

streching torna