Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni? Abban az esetben, ha a…
Még több érv a cukros üdítővel szemben!
A cukorral édesített üdítőitalok rendszeres fogyasztása a Harvard Egyetem kutatói szerint növeli az elhízásra való genetikai hajlamot.
Az elmúlt három évtizedben világszerte jelentősen megnőtt a cukros üdítők fogyasztásának mértéke. Bár széles körben bizonyítást nyert a jelenség kapcsolata az elhízással és az olyan krónikus betegségekkel, mint a diabétesz, a környezeti faktorok genetikára gyakorolt hatását eddig egyetlen vizsgálat sem vette számításba.
„Tanulmányunk elsőként szolgál reprodukálható és három különböző mintán mért bizonyítékkal arra, hogy a cukros üdítők befolyásolják a testsúlyt, illetve az elhízás kockázatát. Az eredmények további kutatásra ösztönöznek, hogy megállapíthassuk az egyes genetikai és környezeti tényezők kölcsönhatását” – mondta Lu Qi professzor, az intézmény közegészségügyi karának munkatársa.
A hízásra való hajlamot is vizsgálták
A harvardi kutatásban 6934 nő adatait elemezték az ápolók egészségügyi felmérésnek mintájából, 4423 férfiét az egészségügyi dolgozók követéses vizsgálatából, illetve még 21 740 hölgyét a genomvizsgálati tanulmány résztvevői közül. Valamennyien kitöltöttek egy táplálkozásra vonatkozó kérdőívet, amelyben rögzítették, hogy mikor, mennyi és milyen ételt, valamint italt vesznek magukhoz.
A válaszok alapján négy csoportra osztották őket: összehasonlították azok eredményeit, akik havonta kevesebb, mint egy, havonta 1-4, hetente 2-6 és naponta legalább egy adag cukros üdítőt fogyasztottak. A hízásra való hajlamot 32, a testtömegindexhez társított egypontos nukleotid-polimorfizmus révén állapították meg.
Hatással van a gének működésére
Kiderült, hogy a naponta legalább egy adag cukros üdítőt ivók körében kétszeres az elhízás kockázata azokkal szemben, akik havonta kevesebb mint egy pohárral visznek be a szervezetükbe. Ez azt feltételezi, hogy a rendszeres fogyasztás hatással van a gének működésére. Ráadásul az erősebb hízási hajlamú egyéneknél egyértelműbb az üdítő hatása a BMI-re.
„Az egészségtelen innivalók a túlsúly egyik vezető okai” – nyilatkozta Frank Hu professzor, a tanulmány társszerzője. „Legfontosabb következtetésünk, hogy az elhízás genetikai háttere pozitívan befolyásolható a megfelelő táplálkozás és folyadékválasztás révén” – tette hozzá. A tanulmány a New England Journal of Medicine című szakfolyóirat online változatában jelent meg. (Forrás: Medipress)
Az egészséges életmódhoz a mozgás is hozzátartozik. Kérje INGYENES gerinctorna gyakorlatainkat!
A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett