A rövid, szuperintenzív edzés a legegészségesebb! - ArtHuman Központ Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20

A rövid, szuperintenzív edzés a legegészségesebb!

A rövid, szuperintenzív edzés a legegészségesebb!A testmozgás kedvező hatásairól sokat hallottunk. Kérdésként merülhet fel, hogy mit és mennyit mozogjunk? A két és fél percnyi intenzív testmozgás hatékonyabb a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének szempontjából, mint a hosszabb, de kevésbé intenzív edzés – hangzott el a Brit Tudományos Fesztivál egyik előadásában.

A szervezet zsírkiválasztásának hatékonysága a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik legjobb előrejelzője. Minél gyorsabban képes szervezetünk kiüríteni a vérből a zsírokat egy kiadós étkezés után, annál kisebb az esélye a szív- és érrendszeri betegségek, például az érszűkület kialakulásának.

Pár perc mozgás is számít

Az Aberdeen Egyetem Mozgásszervi Kutatási Programjának munkatársa, Dr. Stuart Gray önkénteseket kért meg, hogy végezzenek két és fél perc intenzív testmozgást (5×30 másodperc sprint, maximum 4 perc pihenéssel az egyes ismétlések között) mielőtt leülnek elfogyasztani zsírdús ebédjüket. A Clinical Science című tudományos szaklapban is megjelent vizsgálati eredmények szerint az önkéntesek vérzsír-szintje 33 százalékkal alacsonyabb volt az ételek elfogyasztása után, mint azoknak, akik nem végeztek semmilyen testmozgást evés előtt.

Még a fél órás kevésbé intenzív edzésnél is hatásosabb

Ezzel összehasonlítva a kevésbé intenzíven edző (30 perc gyors séta) résztvevők vérzsír-szintje csak 11 százalékkal csökkent evés után. “Bár a hosszabb ideig tartó, kevésbé megterhelő testmozgás is segíthet megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, kutatási eredményeink szerint az intenzív edzések sokkal erősebb egészségvédő hatással rendelkeznek” – nyilatkozta Dr. Gray. “A legnagyobb előnye ezeknek a mozgásformáknak, hogy kevésbé időigényesek, ami az egyik legnagyobb visszatartó erő, ha testmozgásról van szó.”

“A következőkben megvizsgáljuk majd, meddig tart a rövid, intenzív edzések egészségvédő hatása, így megtudhatjuk, hányszor kell elvégeznünk a gyakorlatokat ahhoz, hogy szervezetünk valóban védve legyen a szív- és érrendszeri betegségek ellen” – tette hozzá a kutató. “Az előzetes eredmények szerint az intenzív mozgásforma napi ismétlése szükséges a kívánt eredmény eléréséhez.” (Forrás: Medipress)

dr Kriston Ildikó

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, táplálkozási tanácsadó és szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top

Ingyenes Gerinctorna

Kérje most a gyakorlatokat és tornázzon otthonában 

streching torna