Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20

A rendszeres mozgás a leszokásban is segít!

A rendszeres mozgás a leszokásban is segít!A dohányzásról való leszokás nehéz feladat, gyakran nem megy segítség nélkül. Érdemes különféle támogató eszközöket keresni, melyek közül viszonylag egyszerű megoldás a testmozgás. Szakértők szerint a napi adagjukat csökkenteni vagy leszokni vágyó dohányosok az erős sóvárgást legkönnyebben testmozgás segítségével tudják leküzdeni.

A mostani kutatás során a tudósok 19 korábbi klinikai felmérés adatait összesítve rájöttek, hogy a testmozgás segíthet csökkenteni a nikotin utáni vágyat. “A mozgásnak olyan átmeneti hatásai vannak, amelyek csökkenthetik a sóvárgást” – nyilatkozta Adrian Taylor, az Exeter Egyetem egészségpszichológus professzora.

Hogy a rendszeres testedzés valóban segíti-e a leszokást, az egyelőre a tudósok előtt sem világos. A klinikai kutatások során a dohányosokat véletlenszerűen két csoportba osztották be: az egyik csoport tagjainak rendszeres testmozgást kellett végezniük, a többieknek azonban csak passzív elfoglaltságok jutottak. Az eredmények szerint a rendszeresen mozgó dohányosok a testedzés után kevésbé kívánták a cigarettát, mint előtte, ennek a pontos okára azonban nem derült fény. Taylor professzor szerint a testedzés elvonja a dohányosok figyelmét a nikotinéhségről, ezen kívül kedélyállapotukat is javítja, ez az oka, hogy nem kívánják annyira a cigarettát.

Nem szoktak vissza

A vizsgálatok ideje alatt egyik résztvevő dohányos sem szokott vissza, vagy használt nikotinpótlókat, például tapaszokat és rágógumit. Mivel a nikotinpótló kezelések csökkentik a sóvárgást, a testmozgás valószínűleg nem olyan hatékony a nikotinpótló termékeket alkalmazó dohányosok esetében.

Az Egyesült Királyságban jelenleg minden ötödik felnőtt dohányzik és kétharmaduk szeretne rövid időn belül leszokni. Évente körülbelül százezer ember hal meg az olyan, dohányzás okozta betegségekben, mint a tüdőrák, a krónikus obstruktív tüdőbetegség és a különböző szívbetegségek. A brit állami egészségügyi szolgálat adatai szerint a dohányosok kezelése évente 2,7 millió fontot emészt fel, míg a dohányzással kapcsolatos betegségek miatti munkahelyi hiányzások 2,9 millió fontba kerülnek a munkaadóknak. (Forrás: Medipress)

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, táplálkozási tanácsadó és szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top