Mit sportoljak? - Kerékpározás - Arthuman Központ Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20
Kerékpározás

Mit sportoljak? – Kerékpározás

kerékpározásA kerékpározás mindenki számára elérhető! Ha nem bírja az edzőtermek bezártságát, az ősz számos lehetőséget kínál. Sőt, az egyre hűvösebb napokat arra is használhatja, hogy felkészítse a szervezetét a téli edzésekre: a szabadtéri sportokról ugyanis a hidegben sem kell lemondnia, csak hozzászokás és réteges öltözködés kérdése az egész.

A kerékpározás, azaz biciklizés sokak kedvenc mozgásformája. Először is számos jótékony hatása van egészségünkre: serkenti a vérkeringést, edzi a szívet, erősíti az izomzatot, fejleszti az állóképességet, javítja az anyagcserezavart, valamint stressz ellen is kiváló. Egy óra tekeréssel akár 700 kalóriát is elégethetünk. Mindezen túl olcsó, és környezetbarát.

Ha már szert tett egy biciklire, ezúttal hagyja a városi bringázást, menjen ki inkább a tiszta levegőre. A biciklizés az egész test izmait átmozgatja, miközben csodás helyekre juthat el. Már egy-egy hétvégi biciklitúra is remek hatással van a testre éppúgy, mint a közérzetre.

Mire figyeljünk ősszel?

A legnagyobb meglepetés, ami szeptemberben éri a bringásokat, az a fényviszonyok viszonylag gyors megváltozása. Míg augusztusban csak finoman kezdjük érzékelni, hogy korábban nyugszik a nap, addig az ősz beköszöntével látványosan rövidülnek a nappalok. Éppen ezért felkészültnek kell lenni. Lámpa nélkül sose induljunk útnak: régi szabály, hogy látni és látszani a legfontosabb az utakon (városban nem kötelező, de mégis hasznos lehet zsebbe tenni egy láthatósági mellényt is).

Ősszel számolni kell több csapadékkal, aminek a következménye, hogy csúszik az út. Ezzel kapcsolatosan egyféleképpen készülhetünk fel a bajok megelőzésére, mégpedig úgy, ha fokozottan elővigyázatosak és körültekintőek vagyunk. Tessék óvatosabban közlekedni, visszavenni a lendületből. Ez azért is fontos, mert sosem lehet tudni, hogy egy-egy pocsolya mit rejt: lehet egy fél centis vízréteg, de az is előfordulhat, hogy egy húszcentis lyuk tátong alatta. A hulló faleveleket is számításba kell venni, nedves úton ezek különösen veszélyesek lehetnek.

Egészségügyi szempontból:

A réteges öltözködés fontosságát talán már nem kell részletezni, van azonban néhány apró praktika, amivel sok-sok kellemetlenség megelőzhető. Például a kerékpárra érdemes felszerelni hosszított – a cipőt is kitakaró – sárvédőt, ami azért fontos, hogy ne legyünk kitéve a nedves útburkolatról felcsapó sárnak vagy éppen a szakadó esőnek. Legyünk felkészültek, és a hátizsákban vagy éppen a célállomásunkon, akár a munkahelyen mindig tartsunk száraz ruhát. A biciklin mindig egy gondolattal hűvösebb van, mint azt gyalogosként érezzük. Éppen ezért mindig viseljünk dzsekit és kesztyűt  Ami még nagyon fontos, az a sapka. Már vannak olyan, sisak alá készült vékony sapkák, amelyekkel nem csupán a hűvös szél ellen óvhatjuk a fejünket, hanem egyben biztonsági szempontból is védhetjük azt.

ArtHuman

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top

Ingyenes Gerinctorna alap lépések

10 gerinctorna alap lépés az otthoni tornához 

streching torna

Ingyenes Gerinctorna

Kérje most a gyakorlatokat és tornázzon otthonában 

streching torna