Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20
Milyen Veszélyei Vannak A Téli Vitaminhiánynak?

Milyen veszélyei vannak a téli vitaminhiánynak?

Milyen veszélyei vannak a téli vitaminhiánynak?A téli hónapokban a szervezetünkre jobban kell figyelni: nem csak azért, mert ez az időszak az influenza melegágya, hanem azért is, mert ilyenkor rövidebbek a nappalok, kevesebb a fény, ezek pedig befolyásolják a közérzetünket. Az őszi, téli időszakban kimerül a szervezetünk, fáradékonyabbak vagyunk. Ilyenkor szervezetünk fogékonyabb a fertőzésekre, betegségekre is. Tudatos táplálkozással sokat tehetünk ez ellen!

 

A szervezet a vírusok, baktériumok ellen többek között a szabadgyökök képzésével védekezik. Gondot jelent azonban, ha a zsíros táplálkozás vagy a stresszes életmód miatt ezek mennyisége túlzott mértékben megnő. Télen kevésbé kívánjuk a friss gyümölcsöt, zöldséget, sokkan inkább vágyunk egy jó pörköltre nokedlivel. Ezek a téli ételek pedig sajnos zsírokat tartalmaznak! Ilyenkor hasznosak a táplálékkal elfogyasztott olyan anyagok, melyek antioxidánsként vagy gyökfogóként viselkednek, például a cink (marhahúsban, hüvelyesekben) vagy a szelén (talajból jut növényekbe, állatokba).

Az immunrendszer működéséhez hasznosak az Omega-3 zsírsavak is, melyek többek között gyulladás csökkentő hatásúak. Ezek leginkább a mélytengeri halakban (lazac, makréla, hering, szardínia) és például a lenmagban találhatók.

A vitaminok jelentőségéről többet-kevesebbet már mindenki hallott. A vitaminok olyan vegyületek, amelyeket a szervezetünk nem tud előállítani, de fontosak és nélkülözhetetlenek a szervezet működéséhez. Ezekhez a vegyületekhez a táplálékkal együtt jutunk hozzá. A magyar felnőtt lakosság 70 százalékban D-vitamin hiányos, elsősorban az éghajlati adottságoknak (napsütéses órák alacsony száma) köszönhetően. A D- vitaminról  újabban kiderült, hogy a csontképzésen túl más szerepe is van, például hiánya összefüggésbe hozható az influenza, és más légúti fertőzések kialakulásával. D-vitaminhoz tejtermékekből, olajos halakból, margarinból és tojásból juthatunk hozzá. Fontos továbbá gondot fordítani a megfelelő B12 vitamin (minden állati eredetű ételben megtalálható) ellátottságra is. Ez a normál vérképzéshez fontos anyag, mely biztosítja, hogy sejtjeinkhez a tápanyagok eljussanak, ezzel is védekezve a téli hideg ellen.

Általánosságban elmondható, hogy a vitaminbevitel szempontjából a leghelyesebb a friss, teljes értékű ételek fogyasztása. A gyorséttermek kínálatát, a tartósított élelmiszereket éppen ezért ajánlatos elkerülni. Olyan ételeket válasszunk, amelyeknek magas az antioxidáns tartalma, mint például narancsot, kivit, brokkolit, sárgarépát és káposztát!

Az immunerősítő étrend fontos részét képezi, hogy figyelmet fordítunk a szervezet folyadékellátására is. A téli időszakban a szokásos napi felnőtt adag 2-2 és fél liter folyadék a fűtés, vagy a kinti hideg levegő erős szárító hatása miatt. Fogyasszunk minél több vizet, ásványvizet, teát vagy frissen facsart gyümölcslevet!

Az egészséges életmódhoz a mozgás is hozzátartozik. Kérje INGYENES gerinctorna gyakorlatainkat!

Név: *
Email: *
Város:  

 

 

 

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

This Post Has One Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top