skip to Main Content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20
Boldogság

Mi a középkorúak boldogságának titka?

boldogságA boldogság minden ember számára fontos, középkorban viszont fokozottan előtérbe kerül. A középkorú emberek boldogsága mindkét nem esetében úgy tűnik, hogy a baráti kör méretétől függ – derült ki egy új kutatásból.

A rokoni kapcsolatok hálózata is fontos – inkább a férfiak szempontjából -, de kisebb mértékben, mint a baráti kapcsolatoké. A kutatás több mint hatezerötszáz, 1958-ban született brittől gyűjtött információ alapján készült, akik mind részt vettek a National Child Development Study (NCDS) felmérésében. A kutatók az önkéntesekkel 42, 45,és 50 évesen is kitöltettek egy kérdőívet, amellyel pszichológiai jóllétüket mérték fel, valamint feltérképezték a családi-, partneri- és baráti kapcsolati rendszereiket. Emellett azt is megkérdezték mindenkitől, hogy meddig tanultak, továbbá kitértek munkahelyi státuszukra is.

A nőknek jobban hiányoznak a barátok

Az eredményekből kiderült, hogy a pszichológiai jóllét különösen azoknál volt alacsony, akiknek sem barátaik, sem családjuk nem volt. A férfiak körében rokonok hiányában (összehasonlítva azokkal, akiknek legalább 10 szociális kapcsolata volt) a jóllétet mérő szám átlagosan 2,3-al alacsonyabb volt, valamint 2,8-al, ha a baráti körük hiányzott. A nők esetében a barátok hiánya még nagyobb hatást gyakorolt az életükre, átlagosan 4 ponttal kevesebbre értékelték jóllétüket. A rokonok hiányának azonban nem volt érzelmi hatása. A tanulmány a Journal of Epidemiology and Community Health oldalain jelent meg. (Forrás: Medipress)

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, táplálkozási tanácsadó és szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top