Mi a középkorúak boldogságának titka? - ArtHuman Központ Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20
Boldogság

Mi a középkorúak boldogságának titka?

boldogságA boldogság minden ember számára fontos, középkorban viszont fokozottan előtérbe kerül. A középkorú emberek boldogsága mindkét nem esetében úgy tűnik, hogy a baráti kör méretétől függ – derült ki egy új kutatásból.

A rokoni kapcsolatok hálózata is fontos – inkább a férfiak szempontjából -, de kisebb mértékben, mint a baráti kapcsolatoké. A kutatás több mint hatezerötszáz, 1958-ban született brittől gyűjtött információ alapján készült, akik mind részt vettek a National Child Development Study (NCDS) felmérésében. A kutatók az önkéntesekkel 42, 45,és 50 évesen is kitöltettek egy kérdőívet, amellyel pszichológiai jóllétüket mérték fel, valamint feltérképezték a családi-, partneri- és baráti kapcsolati rendszereiket. Emellett azt is megkérdezték mindenkitől, hogy meddig tanultak, továbbá kitértek munkahelyi státuszukra is.

A nőknek jobban hiányoznak a barátok

Az eredményekből kiderült, hogy a pszichológiai jóllét különösen azoknál volt alacsony, akiknek sem barátaik, sem családjuk nem volt. A férfiak körében rokonok hiányában (összehasonlítva azokkal, akiknek legalább 10 szociális kapcsolata volt) a jóllétet mérő szám átlagosan 2,3-al alacsonyabb volt, valamint 2,8-al, ha a baráti körük hiányzott. A nők esetében a barátok hiánya még nagyobb hatást gyakorolt az életükre, átlagosan 4 ponttal kevesebbre értékelték jóllétüket. A rokonok hiányának azonban nem volt érzelmi hatása. A tanulmány a Journal of Epidemiology and Community Health oldalain jelent meg. (Forrás: Medipress)

dr Kriston Ildikó

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, táplálkozási tanácsadó és szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top

Ingyenes Gerinctorna

Kérje most a gyakorlatokat és tornázzon otthonában 

streching torna