skip to Main Content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20

Valóban gátolja az áfonya a fertőzéseket?

Valóban gátolja az áfonya a fertőzéseket?Az áfonyalé és az áfonyatartalmú étrendkiegészítők egy új kutatás szerint valóban segítenek a húgyúti fertőzések megelőzésében.

Minden második nő szenved életében legalább egyszer húgyúti fertőzésben, 30 százalékuk pedig visszatérő húgyúti fertőzéseknek vannak kitéve. Tajvani szakértők 13 olyan korábbi kutatást elemeztek, amelyek az áfonyatartalmú termékeket vetették össze inaktív placebóval összesen 1616 észak-amerikai és európai személy részvételével. A kísérletek többsége hat hónapig tartott.


Az áfonyalé a legjobb

A kutatók eredményeik összegzéseként arról számoltak be, hogy a népi orvoslásban is jól ismert gyógyír valóban védelmet nyújt a húgyúti fertőzésekkel szemben, különösen visszatérő fertőzéseket tapasztaló nőkben, gyermekekben, és azokban, akik kiegészítők helyett áfonyalevet fogyasztanak. Az elemzés azt is kimutatta, hogy akik az áfonyatartalmú termékeket naponta kétszer szedték, nagyobb mértékű védettséget élveztek, mint azok, akik ennél ritkábban fogyasztották.

A kutatást vezető Dr. Chien-Chang Lee, a tajvani Nemzeti Egyetem munkatársa hozzátette, egyelőre nem tudják pontosan, hogyan gátolja az áfonya a húgyúti fertőzéseket, de valószínűleg a baktériumok a sejtekhez kötődését akadályozhatja, és ezáltal előzheti meg a fertőzést. Az áfonyalé az eredmények szerint hatékonyabb, mint a kapszulák és a tabletták, ami a gyümölcslé többi összetevőjének köszönhető szinergikus hatásával magyarázható, ami a tablettákból hiányzik.

A legfontosabb a megelőzés

Dr. Elizabeth Kavaler, a New York-i Lenox Hill kórház urológusa azonban óvatosabban fogalmaz. A szakértő szerint érdemes lehet megpróbálkozni az áfonyával a húgyúti fertőzések megelőzésében, ha azonban már kialakult ilyen fertőzés, azt antibiotikummal kell kezelni. Kavaler szerint a húgyúti fertőzéseket az immunrendszer megerősítésével lehet a legjobban megelőzni, ehhez pedig egészségesen kell étkezni, rendszeres testmozgást kell végezni, és gondoskodni kell az elegendő alvásról. A tanulmány az Archives of Internal Medicine júliusi számában jelent meg. (Forrás: Medipress)

Ha tetszenek anyagaink, akkor ezek is édekelhetik:

  

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, táplálkozási tanácsadó és szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top