Mi a hosszú élet titka? - ArtHuman Központ Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20

Mi a hosszú élet titka?

Mi a hosszú élet titka?Hongkong hiába a világ egyik legszmogosabb és legzsúfoltabb városa, lakói mégis egészségesnek számítanak, legalábbis ők élnek a legtovább az egész világon.
  

A Hongkongban élő férfiak már több mint egy évtizede tartják ezt a címet, miközben az új adatok szerint más dél-kínai városok is megelőzik a japánokat. Emellett a hong kongi nők is átlagon felüli hosszú életre számíthatnak: 2010-ben átlagélettartamuk 86 év volt, egy évvel később pedig 86,7. Ezzel szemben – bár a földrengés és a szökőár miatt is csökkentek a mutatók – a japán nők átlagélettartama tavaly 85,9 évre “zuhant”. De mégis mi lehet a hongkongiak hosszú életének a titka?

Az egészséges és aktív élet a titok

Szakértők szerint nincs valamilyen egységes csodaelixír, de a kiváltó tényezők között a könnyen hozzáférhető korszerű orvosi ellátás, a hagyományos kínai, kantoni konyha, valamint híres játékuk a madzsong, ami segít fenntartania a szociális kapcsolatokat és növeli a szellemi frissességet is szerepel.

Mak Yin a tanulmányban szereplő egyik 80 éves, hatszoros nagymama is nyugodt életről számolt be. Vasárnaponként például egy közeli parkban szokott tajcsit gyakorolni, ami a lelket is pozitívan befolyásoló gyakorlatokból álló harcművészet. Emellett rendszeresen fogyaszt a hagyományos kínai teából, amely tele van antioxidánsokkal és ingyenesen kapható. Többnyire könnyű ételeket eszik, kedvence a vegyes párolt zöldség rizzsel és gyümölccsel. A híres kantoni ételek egyébként főként párolással készült halakból és zöldségekből valamint rizsből állnak, és mellőzik az olajos sütési technikákat – ez utóbbit egyébként a szívbetegségek, az elhízás és a magas vérnyomás kialakulásával hoznak összefüggésbe.

Idősen sem áll meg az életük

Ezért sem meglepő, hogy az idősek sokkal aktívabbak, és ahelyett, hogy 70-80 évesen a nyugdíjasotthonokban ülnének naphosszat, nagyon tevékeny életet élnek. Sőt Hongkongban nincs egységes nyugdíjkorhatár sem, az idős emberek gyakran dolgoznak például a piacokon vagy éttermekben a fiatalabb személyzettel együtt. A tanulmány a New England Journal of Medicine oldalain jelent meg. (Forrás: Medipress)

dr Kriston Ildikó

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, táplálkozási tanácsadó és szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top

Ingyenes Gerinctorna alap lépések

10 gerinctorna alap lépés az otthoni tornához 

streching torna

Ingyenes Gerinctorna

Kérje most a gyakorlatokat és tornázzon otthonában 

streching torna