Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20

Mi a hosszú élet titka?

Mi a hosszú élet titka?Hongkong hiába a világ egyik legszmogosabb és legzsúfoltabb városa, lakói mégis egészségesnek számítanak, legalábbis ők élnek a legtovább az egész világon.
  

A Hongkongban élő férfiak már több mint egy évtizede tartják ezt a címet, miközben az új adatok szerint más dél-kínai városok is megelőzik a japánokat. Emellett a hong kongi nők is átlagon felüli hosszú életre számíthatnak: 2010-ben átlagélettartamuk 86 év volt, egy évvel később pedig 86,7. Ezzel szemben – bár a földrengés és a szökőár miatt is csökkentek a mutatók – a japán nők átlagélettartama tavaly 85,9 évre “zuhant”. De mégis mi lehet a hongkongiak hosszú életének a titka?

Az egészséges és aktív élet a titok

Szakértők szerint nincs valamilyen egységes csodaelixír, de a kiváltó tényezők között a könnyen hozzáférhető korszerű orvosi ellátás, a hagyományos kínai, kantoni konyha, valamint híres játékuk a madzsong, ami segít fenntartania a szociális kapcsolatokat és növeli a szellemi frissességet is szerepel.

Mak Yin a tanulmányban szereplő egyik 80 éves, hatszoros nagymama is nyugodt életről számolt be. Vasárnaponként például egy közeli parkban szokott tajcsit gyakorolni, ami a lelket is pozitívan befolyásoló gyakorlatokból álló harcművészet. Emellett rendszeresen fogyaszt a hagyományos kínai teából, amely tele van antioxidánsokkal és ingyenesen kapható. Többnyire könnyű ételeket eszik, kedvence a vegyes párolt zöldség rizzsel és gyümölccsel. A híres kantoni ételek egyébként főként párolással készült halakból és zöldségekből valamint rizsből állnak, és mellőzik az olajos sütési technikákat – ez utóbbit egyébként a szívbetegségek, az elhízás és a magas vérnyomás kialakulásával hoznak összefüggésbe.

Idősen sem áll meg az életük

Ezért sem meglepő, hogy az idősek sokkal aktívabbak, és ahelyett, hogy 70-80 évesen a nyugdíjasotthonokban ülnének naphosszat, nagyon tevékeny életet élnek. Sőt Hongkongban nincs egységes nyugdíjkorhatár sem, az idős emberek gyakran dolgoznak például a piacokon vagy éttermekben a fiatalabb személyzettel együtt. A tanulmány a New England Journal of Medicine oldalain jelent meg. (Forrás: Medipress)

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, táplálkozási tanácsadó és szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top