Valójában hizlal az egészségesnek mondott grillezett étel? - ArtHuman Központ Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20

Valójában hizlal az egészségesnek mondott grillezett étel?

Valójában hizlal az egészségesnek mondott grillezett étel?Az olajban sütés egészségesebb alternatívájának tartott grillezett és rostélyos ételek a legújabb kutatás szerint növelik az elhízás és a cukorbetegség kockázatát. A Mount Sinai Egyetem kutatói szerint a száraz hővel készített élelmiszerben olyan vegyület keletkezik, amely a hízással és az inzulin-rezisztenciával áll összefüggésben.
  

A metilglioxál (MG), az előrehaladott glikációs végtermékek egyik fajtája a kutatások szerint rontja a szervezet gyulladást kontrolláló védelmi mechanizmusát. A Proceedings of the National Academy of Sciences szaklapban közzétett kísérletben az egerek egy csoportja magas MG tartalmú étrendet követett négy generáción keresztül, a kontroll csoport pedig metilglioxál nélküli étrenden élt. Kiderült, hogy az MG-t fogyasztó egerekben korai inzulin-rezisztencia alakult ki, és megnövekedett a testzsír, míg a kontroll egyedekben egyik állapotot sem lehetett kimutatni.

Látszólag ártalmatlannak tűnhetnek

Helen Vlassara professzor elmondta, az eredmények azt bizonyítják, hogy a metilglioxálhoz hasonló, az élelmiszerekben lévő látszólag ártalmatlan anyagok is le tudják rontani a védekezőrendszerünket, és az anyagcsere-betegségek illetve más rendellenességek elleni természetes ellenállásunkat. A kutatás azért is hasznos, mert a gyakorlatban is új eszközökkel szolgál a cukorbetegség megelőzésére akár azáltal, hogy megakadályozzuk a szóban forgó anyagok kialakulását, akár azzal, hogy gátoljuk az élelmiszerek révén történő bejutásukat a szervezetbe.

A párolást és a főzést ajánlják

Dr. Vlassara és munkatársai különféle más elkészítési módokat, például a pörkölt- és ragufőzést, a vízben főzést vagy a párolást javasolják a grillezés helyett. Még a George Foreman egykori amerikai bokszoló és üzletember nevével fémjelzett újfajta, sütés közben a zsírt eltávolító grillsütővel sem lehet ugyanis elkerülni a káros anyag kialakulását. (Forrás: Medipress)

dr Kriston Ildikó

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, táplálkozási tanácsadó és szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top

Ingyenes Gerinctorna alap lépések

10 gerinctorna alap lépés az otthoni tornához 

streching torna

Ingyenes Gerinctorna

Kérje most a gyakorlatokat és tornázzon otthonában 

streching torna