Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20

Valójában hizlal az egészségesnek mondott grillezett étel?

Valójában hizlal az egészségesnek mondott grillezett étel?Az olajban sütés egészségesebb alternatívájának tartott grillezett és rostélyos ételek a legújabb kutatás szerint növelik az elhízás és a cukorbetegség kockázatát. A Mount Sinai Egyetem kutatói szerint a száraz hővel készített élelmiszerben olyan vegyület keletkezik, amely a hízással és az inzulin-rezisztenciával áll összefüggésben.
  

A metilglioxál (MG), az előrehaladott glikációs végtermékek egyik fajtája a kutatások szerint rontja a szervezet gyulladást kontrolláló védelmi mechanizmusát. A Proceedings of the National Academy of Sciences szaklapban közzétett kísérletben az egerek egy csoportja magas MG tartalmú étrendet követett négy generáción keresztül, a kontroll csoport pedig metilglioxál nélküli étrenden élt. Kiderült, hogy az MG-t fogyasztó egerekben korai inzulin-rezisztencia alakult ki, és megnövekedett a testzsír, míg a kontroll egyedekben egyik állapotot sem lehetett kimutatni.

Látszólag ártalmatlannak tűnhetnek

Helen Vlassara professzor elmondta, az eredmények azt bizonyítják, hogy a metilglioxálhoz hasonló, az élelmiszerekben lévő látszólag ártalmatlan anyagok is le tudják rontani a védekezőrendszerünket, és az anyagcsere-betegségek illetve más rendellenességek elleni természetes ellenállásunkat. A kutatás azért is hasznos, mert a gyakorlatban is új eszközökkel szolgál a cukorbetegség megelőzésére akár azáltal, hogy megakadályozzuk a szóban forgó anyagok kialakulását, akár azzal, hogy gátoljuk az élelmiszerek révén történő bejutásukat a szervezetbe.

A párolást és a főzést ajánlják

Dr. Vlassara és munkatársai különféle más elkészítési módokat, például a pörkölt- és ragufőzést, a vízben főzést vagy a párolást javasolják a grillezés helyett. Még a George Foreman egykori amerikai bokszoló és üzletember nevével fémjelzett újfajta, sütés közben a zsírt eltávolító grillsütővel sem lehet ugyanis elkerülni a káros anyag kialakulását. (Forrás: Medipress)

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, táplálkozási tanácsadó és szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top