Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20
ülés

Miért nő meg a fenekünk, ha sokat ülünk?

ülésA civilizációs ártalmakról, az ülő munka hatásairól egyre többet hallunk. Sokan magukon is megtapasztalhatják a tüneteket, amik közül a leggyakoribbak a hát- és nyakfájás. A fájdalmon túl azonban esztétikai hatásokkal is számolnunk kell. Az ülő munkát végző emberek fenékizmai a mozgáshiány következtében szinte teljesen elsorvadnak, sőt az izomszövetek mélyén vastag zsírréteg alakul ki – derült ki a Tel Aviv Egyetem tudósainak tanulmányából.

A mozgáshiány és a rossz étrend egyaránt a fenékméret növekedését eredményezhetik, ám emellett egyéb tényezők is szerepet játszhatnak. Amint azt Chris Jones, a Nuffield Health fiziológusa kifejtette, a csípő elülső részén található izmok túlságosan aktívvá és feszessé válnak, ha valaki az egész napot ülve tölti. Erre válaszként viszont a három kulcsfontosságú farizom – a középső, a kis és a nagy farizom -, melyek a fenék formáját adják, inaktívak lesznek, pedig ezek nélkülözhetetlenek a medence, a lábak és a derék mozgatásához.

Mozgásbeli problémákhoz is vezethet

Anne Elliott, a Middlesex Egyetem Londoni Sport Intézetének előadója hozzátette, hogy a fenék- és hasizom gyengülése, valamint a csípő fent említett izmának feszesebbé válása következtében könnyen kialakulhat a törzs keresztirányú instabilitása, amely a derékon, a térden vagy a bokán jelentkező erős fájdalmakkal járhat, sőt néha mozgásbeli problémákat is okozhat.

A Tel Aviv-i tanulmány arra is rámutatott, hogy azok az előzsírsejtek, melyek hosszan tartó mechanikai terhelésnek vannak kitéve, kétszer olyan gyorsan alakulnak át zsírsejtekké és felhalmozódott zsírrá, mint az normálisan történne. Vagyis, aki sokat ül, annak a fenekében nagyobb valószínűséggel raktározódik el a zsír. A nőknek különösen vigyázniuk kell, mivel ők alkatilag hajlamosabbak a fenekükre hízni, míg a férfiak inkább hasban gyarapodnak.

A mozgást nem úszhatjuk meg

Dr. Elisabeth Phillips táplálkozásszakértő azt tanácsolja, a fenti jelenség ellen leghatékonyabban a cukorbevitel csökkentésével lehet védekezni, emellett az elegendő folyadékfogyasztás is nélkülözhetetlen, illetve a megfelelő típusú zsírok bevitele. Természetesen a tökéletes eredmény érdekében a mozgást sem úszhatja meg senki. (Forrás: Medipress)

Az egészséges életmódhoz a mozgás is hozzátartozik. Kérje INGYENES gerinctorna gyakorlatainkat!

Név: *
Email: *
Város:  

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, táplálkozási tanácsadó és szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top