Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20
Mi Akadályozhatja A Mozgásszervi Problémák Gyógyítását?

Mi akadályozhatja a mozgásszervi problémák gyógyítását?

Mi akadályozhatja a mozgásszervi problémák gyógyítását?Sokan küzdenek mozgásszervi problémákkal, keresik a gyógyulás számukra megfelelő módját. Miért van az, hogy sokan mégsem találják meg. A válasz nagyon kegyetlenül és sokak számára hihetetlenül hangzik, de az legfőbb akadály sokszor a beteg maga.

A gyógyulás megközelítésének létezik egy fizikai és egy pszichés síkja is.

Fizikálisanteljesen jól értelmezhető az a tény, ha megterhelő életmódunknak, a rossz terhelésnek, mozgásszegény életmódnak stb. köszönhetően alakult ki a probléma, akkor azt korrigáló mnozgással lehet megváltoztatni. Munkából adódóan pl. előfordul, hogy valaki napi 6-8 órát tölt autóvezetéssel (pl. taxisöfőrök, üzletkötők stb.). Az egyoldalú terhelésből (túlzott egyirányú mozgásból) adódóan kialakul az optimálistól messze álló testtartás és ezzel egyidejűleg megjelenik a fájdalom is. Mit tud tenni ezzel a problémával pl. a gyógyszer? Tudja csillapítani a fájdalmat, viszont a helytelen testtartást nem fogja varázspálca módon megváltoztatni. Korrekciós mozgással viszont helyre lehet állítani az elváltozást.
Hol akadályozzák a páciensek fizikális szinten saját gyógyulásukat?
Sokan egyszerűen nem látják be a fenti törvényszerűségeket. Vagy azzal áltatják magukat, hogy nekik nem az életmódjuk okozza az elváltozásokat vagy pedig egyszerűen kijelentik, hogy ők nem tornáznak. Van például néhány olyan hírlevél olvasónk, facebook követőnk, aki emailben, blogon keresztül stb. kér tőlünk segítséget. Mi felvázoljuk a lehetőségeket és amikor szembesülnek azzal a ténnyel, hogy időt, energiát, anyagi eszközöket kell áldozni magukra, akkor máris elmegy a kedvük. Olyan érdeklődők is léteznek, akik leírják, hogy már régóta szenvednek a problémájuktól, javasoljunk nekik kezelést és hozzáteszik, "Csak azt ne mondják, hogy tornázzak, mert az nem megy."

Nem mondjuk senkinek, hogy tornázzon. Ellenben be kell látni, hogy bizonyos esetben a mozgás a gyógyulás kulcsa. Természetesen nem azokról az esetekről beszélek, amikor valakinek orvosi segítségre van szüksége, esetleg operációra. Kizárólag azokra az esetekre gondolok, amikor biztos, hogy a mozgás jelenti a megoldást.

Lehet kifogásokat keresni, csak az a kérdés, hogy érdemes?
(folyt. köv.)

Várjuk a véleményeket!

Az egészséges életmódhoz a mozgás is hozzátartozik. Kérje INGYENES gerinctorna gyakorlatainkat!

Név: *
Email: *
Város:  

 

 

 

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 2 hozzászólás érkezett

  1. 3 évet dolgoztam reumatológián, gyógymasszőrként, napi 20-30 emberrel. Porkorongsérvtől, lupusig minden volt… Természetesen, vannak nagyon komoly betegségek, de az emberek kb. felére jellemző, hogy, sajnos, nagyon sokan CSAK az egészségügytől, az egészségügyi dolgozótól várták a gyógyulást. Számtalan embernek elmondtuk, hogy ez az évi 1-2 kezeléssorozat csak egy lökés: semmit nem ér, ha otthon nem folytatja a tornát, nem vált életmódot. Volt, aki megsértődött az igazság hallatán.

    Tudom, miről beszélek, két lumbalis sérvvel élek, dolgozom, de minden nap foglalkozom vele. A műtétet sem vetem el, de amíg így tudom kezelni a helyzetet, nincs szükség rá.

  2. Nekem is nagyon nehezen ment, évekig nem tudtam rászánni magam. Amikor már nagyon fájt a hátam, segítséggel kezdtem el napi 10 perccel. Ma már sokkal jobban érzem magam, de nem volt könnyü.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top