skip to Main Content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20
Már Egy Rövid Testmozgás Is Javítja Az önbizalmat!

Már egy rövid testmozgás is javítja az önbizalmat!

Már egy rövid testmozgás is javítja az önbizalmat!A legtöbb ember nem rendelkezik elég önbizalommal. Sokszor még azok is őrlődnek belülről, akikről azt gondoljuk, hogy magabiztosak és nekik biztos, hogy nincs ilyen problémájuk. Nemrég megjelent egy tanulmány, melyben dr. Gary Goldfield arra keresi a választ, miként javíthat a tizenévesek általános egészségi állapotán a megfelelő mennyiségű testmozgás.

A kutatás kifejezetten a tizenévesekkel foglalkozik, de azok a problémák, amik a középpontjában állnak, más korosztályokat is érintenek. A kamaszok még minden szempontból formálhatók, továbbá szokásaikkal meg is alapozzák felnőtt életüket. Emiatt fontos velük kiemelten foglalkozni. A kialakuló helytelen étkezési szokások, az önbizalomhiány egész életüket befolyásolhatja.

Az elhízás ugyanakkor minden korban számos betegség veszélyét hordja magában, a cukorbetegségtől kezdve egészen a krónikus szívbetegségig, ám a tizenévesek körében ezek még együtt járnak az alacsony önértékeléssel és a társaságból való kirekesztettség állapotával is. Dr. Goldfield, a Kelet-Ontariói Gyermekkórház Kutató Intézetének legfőbb tanácsa a túlsúllyal küzdő gyerekek szülei számára az, hogy dobják ki a mérleget.

A gyerekek számára épp elég kihívás az, hogy nap, mint nap szembesülniük kell társaik gúnyolódásával, nem szükséges mindezt még otthon is folytatni. Ehelyett azt a pozitív üzenetet kell közvetíteni feléjük, hogy már a legkisebb testmozgás is látványos javulást eredményezhet a mentális egészségük terén.

Kis testmozgás, nagyobb önértékelés

A tanulmány során harminc 12-17 éves fiatalt osztottak be, hogy heti két alkalommal laboratóriumi körülmények között kerékpározzanak, miközben egy részük a saját maguk által kiválasztott zenét hallgatta, más részük pedig – szintén a maguk által választott – interaktív videojátékot játszott. Mindkét dolog célja az volt, hogy elvonja a résztvevők figyelmét a monoton testmozgástól, emellett a hatvan perces edzés során bármikor bárki leállhatott pihenni. A sportolás végeztével az alanyokat megkérték, hogy értékeljék saját magukat tudásuk, társas kompetenciáik, ügyességük, testképük és önbecsülésük tekintetében.

A szakemberek megfigyelték, hogy a mozgás hatására javult a gyerekek saját magukról alkotott képe, megerősödött az önbizalmuk, ami nagy segítségükre lehet a társaik gúnyolódásával szemben, emellett általános közérzetük is jelentős javuláson ment át. Dr. Goldfield hangsúlyozta, a vizsgálatból világossá vált, hogy már egészen kevés testmozgás is látványos pszichológiai előnyökkel járhat, ami egy fontos kezdeti lépés a túlsúlyos fiatalok számára. Ha ezután fokozatosan javul fizikai aktivitásuk is, az még számos, további egészségügyi előnyt fog eredményezni.
(Forrás: Medipress)

Az egészséges életmódhoz a mozgás is hozzátartozik. Kérje INGYENES gerinctorna gyakorlatainkat!

Név: *
Email: *
Város:  

 

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, táplálkozási tanácsadó és szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 2 hozzászólás érkezett

 1. Tiszta szívből köszönöm a jobbnál jobb cikkeket és szaknmai tájékoztatókat.
  A munkámban nagyon sokat segít és másoknak is nagyon szívesen ajánlom és segítek vele.
  A központ hatamas segítséget nyújt és ezúton szeretném megköszönni és hálás szívvel még kitartó munkát kívánni az egész központ munkatársainak.
  10 éve gyerekekkel foglalkozom. Nevelem és tanítom őket az életre, mert hiszem, hogy a sport megtanít becsülettel nyerni, kitartóan küzdeni, a sport az életre tanít.
  Én rengeteg jót kaptam a sporttól most azt szeretném átadni, amit kaptam én a becsületet, kitartást, önbizalmat és a küzdeniakarást.
  Gyönyörű érzés és nagyszerű munka gyerekekkel dolgozni!!!!!!!!!!!!!!!
  Ők a világon a legédesebb és legcsodálatosabb teremtmények!!!!!!
  Mindent köszönök.

  Tisztelettel.

  Kovács Krisztina

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top