skip to Main Content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20

Különbözően reagálnak a stresszre a nők és a férfiak?

A depresszió sejtszinten gyorsítja az öregedéstKorunk egyik leggyakoribb problémája a stressz, a stresszkezelés nehézsége. Stressz nyomaszthat minket munkánk miatt, magánéletünkben, időgazdálkodási problémáink vannak, állandóan rohanunk stb. Hogyan reagálják le mindezt a két nem képviselői? 

Első gyermeküket váró párokat vizsgálva a Pennsylvania Állami Egyetem kutatói megállapították, hogy a férfiak és a nők különbözően reagálnak stresszes, konfliktusos helyzetben. "Már kimutatták, hogy egy kapcsolatban az ellenségesség és veszekedés negatív hatással van a mentális egészségre, valamint a pár jövőbeli kapcsolatára. Az pedig különösen fontos, hogy megértsük, a párkapcsolati konfliktusok stresszesen hathatnak a terhesség idején, mert az anya stresszes állapota mind a babára, mind a mamára negatív hatással lehet" – magyarázta Mark Feinberg, az egyetem kutatója.

Első gyermeküket váró párokat vontak be a kutatásba

A kutatók 138 heteroszexuális (82 százalékuk volt házas), első gyermekét váró párt vont be a kutatásba. A várandós szülőket először arra kérték, hogy a saját otthonukban külön-külön töltsenek ki egy kérdőívet, amely kapcsolatukat és egyedi személyiségjegyeiket vizsgálta. Ezután a kérdezőbiztos arra kérte a párokat, hogy egy kamera előtt hat perc alatt vitassanak meg egy a kapcsolatukat nem érintő kérdést, majd újból hat percig beszéljenek három problémájukról, például pénzügyeikkel vagy a házimunka elosztásával kapcsolatos gondjaikról. A pároktól emellett három alkalommal nyálmintát is begyűjtöttek, hogy megmérhessék szervezetükben a "stresszhormon", a kortizol szintjének a változását. Az utolsó mintát a második vita után vették a kutatók, azt követően, hogy a párok már megnyugodtak.

Az eredményekből kiderült, nagyobb vita esetén a férfiak mintájában magasabb a kortizolszint,, amely a megnövekedett stressz-szintet jelezte. A nőknél azonban nem találtak ilyen változást. Bár a szakemberek szerint ez azért is lehet így, mert a várandós nők szervezetében eleve magasabb a kortizol szintje. A konfliktus utáni megnyugvási szakaszt vizsgálva úgy találták, hogy a férfiak kevésbé regenerálódtak a magas stressz-szint után, mint a nők.

A megszokás is számított

Érdekes azonban, hogy a férfiak veszekedés alatti stressz-szint növekedése attól is függött, hogy alapvetően mennyire találták veszekedősnek a kapcsolatukat, mennyire szoktak hozzá a konfliktusokhoz. De ez a nők esetében is megfigyelhető volt: azoknál, akik eleve sokat szorongtak, a kortizol szintje hamarabb tért vissza a normálisra. Ez pedig hozzászokás szintjére, a veszekedések krónikusságára is visszautalt. A tanulmány a British Journal of Psychology oldalain jelent meg.

Az egészséges életmódhoz a mozgás is hozzátartozik. Kérje INGYENES gerinctorna gyakorlatainkat!

Név: *
Email: *
Város:  

 

(Forrás: Medipress)

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top