Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20
A Mosoly Fizikailag Is Segít Túljutni A Stresszhelyzeten!

A mosoly fizikailag is segít túljutni a stresszhelyzeten!

A mosoly fizikailag is segít túljutni a stresszhelyzeten!A stressz napjaink egyik legkomolyabb problémája, aminek hatása alól kevesen tudják mentesíteni magukat.  Életünket nem könnyű úgy alakítani, hogy mentesüljünk a stressz hatásaitól, ezért eszközöket kell keresnünk a stressz feloldására. Léteznek egyszerűbb és bonyolultabb technikák is, melyek segítségünkre lehetnek. A pozitív hozzáállás hatásairól már korában is hallottunk, s most egy új tanulmány más aspektusból közelíti meg a stresz feloldásának lehetőségét. Amerikai kutatók kísérleteikben úgy találták, hogy a mosolygás fizikailag is segíti, hogy túljussunk nehéz, stresszes helyzeteken.


JELENTKEZÉS

Jelentkezés Gyógytornára / Vizsgálatra

Foglaljon időpontot Online naptárunkban szakemberünkhöz!

A Psychological Science című szakfolyóiratban közzétett tanulmányba 169 önkéntest vontak be a Kansasi Egyetem kutatói. A kutatók különböző típusú arckifejezések hatását vizsgálták a résztvevők fizikai állapotára stresszel járó feladatok megoldásakor.

A semleges arckifejezésen túl az egyik típusú mosoly az úgynevezett standard, szokványos mosoly volt, amelynél csak a száj körüli izmok működnek, a másik pedig az őszinte vagy Duchenne-mosoly, amikor a szájat körülvevő izmokon túl a szem körüli izmok is működésbe lépnek. Korábbi kutatások megmutatták, hogy stresszhatás alatt vagy után segíthetnek a pozitív érzelmek, és hogy a mosolygás befolyásolhatja az érzelmeket. Kraft és Pressman azonban elsőként vizsgálta azt, hogy a mosolygás milyen hatással van a stresszen való túljutásra, a stressz feldolgozására.

A tesztre való felkészítéskor a résztvevők egy-egy csoportjának megtanították, hogy milyen a semleges arckifejezés, a normál mosoly és a valódi (Duchenne) mosoly. Az önkéntesek más csoportjainak azt tanították, hogy úgy tartsanak a szájukban evőpálcikát, hogy arcizmaik éppen ezeknek az arckifejezéseknek megfelelő módon húzódjanak össze.

A tesztek alatt olyan feladatokat kellett megoldaniuk a résztvevőknek, amelyek rövid időre óhatatlanul stresszel jártak. Eközben a kutatók mérték az önkéntesek szívritmusát és stresszének szintjét. Az értékeléskor kiderült, hogy a mosolygás valóban befolyásolja fizikai állapotunkat, még akkor is, ha nem szándékos, csak az arcizmaink húzódnak össze.

A leggyorsabban azok jutottak túl a feladat által kiváltott stressz hatásán, akiknek arcán közben Duchenne-mosoly volt, őket követték a normál mosolyúak, végül a semleges arckifejezésű tesztalanyok. Meglepő módon az evőpálcikát a szájukban tartó emberek közül is gyorsabban tértek magukhoz a stressz után azok, akik az utasítás szerint úgy tartották azt, hogy arcizmaik mosolyra húzódtak.

Mindez arra utal, hogy rövid stresszhatás alatt a mosoly segít csökkenteni a testben a stresszválasz intenzitását, függetlenül attól, hogy valójában érzünk-e közben boldogságot – idézte a tanulmányt a ScienceDaily című ismeretterjesztő portál (http://www.sciencedaily.com).

Az egészséges életmódhoz a mozgás is hozzátartozik. Kérje INGYENES gerinctorna gyakorlatainkat!

Név: *
Email: *
Város:  

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, táplálkozási tanácsadó és szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 2 hozzászólás érkezett

  1. Amint megláttam a mosolygó nő reklámarcát, azonnal szélesre mosolyodott a szám! Hiszek benne, hogy a mosoly, az ölelésterápia, és a SZERETET gyógyít! Adi- kapni, ebben áll a nagy titok!…csak néha túlsúlyban ven az " adok", és hiányérzete támad az embernek! A belső öröm oldja a feszültséget, ezt tudom, és tapasztalom, de ha / egyenlőre/ pszichiátriai gyógyszeres támogatásra szorulok, akkor mankóként még kell a tabletta! Mindennek ellenére írtam egy gyermeklélektan témájú munkatankönyvet.Szakmámba vág, gyógypedagógus vagyok. A könyv nyomdakész, lektorált, kiadóra vár…Az én lelkem sérült ( kié nem?), de segíteni szándékoztam- volna a sérült lelkű kis tanítványaimon- általa. NEM ADOM FEL! Üdvözlettel: Sára

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top