Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20
Mi Lehet A Depresszió Egyik Kiváltó Oka?

Mi lehet a depresszió egyik kiváltó oka?

Mi lehet a depresszió egyik kiváltó oka?A depresszió egyre gyakrabban és egyre szélesebb rétegeket érint. Érthető, hogy több kutatás is foglalkozik a témával. Sokan küzdenek alvászavarral vagy éppen a felborult napirendben szereplő napközben elmaradt tevékenységeket igyekeznek éjszaka pótolni. Mindenkivel előfordul, hogy valamilyen ok miatt egyszer-egyszer nem tud időben elaludni, vagy felébred éjszaka. Ha sehogy sem megy az elalvás, akkor segítség lehet egy könyv vagy a televízió vibráló képernyője. Legyünk azonban óvatosak, mert egy új kutatás alapján a depresszió, illetve a tanulási zavar melegágya lehet az éjszakai világosság.

A történelem során az emberek jobbára hajnalbanl keltek és alkonyatkor tértek nyugovóra egészen Edison találmányával azonban egyetlen kattintással nappallá változott az éjszaka, az ember pedig folytathatja, amit a természetes fénynél csinált, dolgozhat, játszhat és vicces képeket posztolhat a Facebookra. Ez a tipikus 21. századi életvitel azonban a visszájára is fordulhat, a Johns Hopkins Egyetem kutatói szerint a hosszú világosság tanulási zavarokat és depressziót okozhat – és nem csak az alváshiány miatt: az alvás közben égve felejtett lámpafény, de még a számítógépek, laptopok, zenelejátszók monitorának fénye is veszélyes lehet.

"Alapvetően úgy találtuk, hogy a folyamatos fénynek való kitettség – még a lakás fénye vagy, ha váltott műszakban dolgozunk, a munkahelyünké – megnöveli bizonyos stresszhormonok szintjét a szervezetben, ami végül a kognitív funkciók gyengüléséhez vezethet" – mondta Samer Hattar, a Johns Hopkins Egyetem Krieger Művészeti és Tudományos Intézetének biológusa a ScienceDaily.com című online tudományos magazinnak.

A Nature című magazin internetes változatában megjelent tanulmány szerint egérkísérletek azt mutatják, hogy a szem bizonyos sejtjei – a retina fényérzékeny ganglionjai (ipRGC) – erős fényben aktiválódnak, ezzel befolyásolják az agy kedélyállapotért, emlékezetért és tanulásért felelős központjait.

Hattar szerint az egérkísérletekből következtetni lehet az emberi reakcióra, mivel közel állunk az egerekhez számos tulajdonságunkban, így például az ipRGC jelen van szemük ideghártyáján. "Ezenkívül referenciaként számos korábbi humánkísérlet adatai is rendelkezésünkre álltak, amelyek mind azt mutatták, hogy a fény hat az emberi agy limbikus részére" – tette hozzá.

A kutatók már korábban felismerték, hogy a téli rövid nappalok néhány emberben a depresszió egy formáját – a szezonális affektív rendellenességet – okozzák, és hogy többségük tünetei fényterápiával megszüntethetők.

Hattar és munkatársai feltételezték, hogy az egerek hasonlóképpen fognak reagálni, ezért 3,5 órás fényes és 3,5 órás sötét ciklusra osztották a laboratóriumi egerek életciklusát. Korábbi kutatások alapján úgy tudták, hogy ez a napirend nincsen káros hatással az egerek alvási ciklusára, mégis néhány állat depressziószerű viselkedést okozott.

"Természetesen nem interjúvolhattuk meg őket arról, hogy érzik magukat, de mégis látható volt rajtuk a depressziós viselkedés: nem érdekelte őket a cukor, nem kíváncsiskodtak annyit, és sokkal kevesebbet mozgolódtak, mint a kísérlet kezdetén" – mondta a kutató.

Mindezen túl az egerek szervezetében megemelkedett a kortizol stresszhormon szintje, ez pedig a tanulási képességek romlását okozza. A Prozac (fluoxetin) nevű általánosan használt antidepresszáns gyógyszerre azonban az egerek viselkedése helyreállt, ez is azt bizonyítja, hogy lényegében depresszióban szenvedtek. Feltételezésük szerint hasonlóságunk miatt az emberek is hasonlóképpen reagálnak az ilyen drasztikus fényciklusváltozásra.

"Nem azt mondom, hogy teljes sötétségben üljünk otthon éjszaka, de ajánlom, hogy kevesebb lámpát égessünk, használjuk kevésbé erős fényű izzókat, és alapvetően csak azt világítsuk meg, amit tényleg látni akarunk. Ez valószínűleg már nem lesz elégséges fény ahhoz, hogy a retinánk ipRCG-sejteit aktiválja". (Forrás: MTI)

Az egészséges életmódhoz a mozgás is hozzátartozik. Kérje INGYENES gerinctorna gyakorlatainkat!

Név: *
Email: *
Varos:  

 

 

 

 

 

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top