Fáj a lábunk? Válasszunk jól cipőt! - Arthuman Központ Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20
Lábfájás

Fáj a lábunk? Válasszunk jól cipőt!

lábfájásAz emberek alig 10%-ának egészséges a lába, ehhez pedig hozzájárulhat a nem megfelelő cipő viselése. A derék- és gerincfájdalom hátterében is olykor a nem megfelelő cipővisése áll.

Milyen cipőt viseljünk?

Sportcipő, edzőcipő

Sokan kedvelik a sportos, kényelmes viseletet, ezért gyakran viselnek edzőcipőt. Problémás láb esetén azonban ez sem tökéletes megoldás.  Figyelni kell a talpbetétre! Jó megoldás lehet, ha a cipőből kiszedik az eredeti, nem ortopédiailag kialakított betétet, és kicserélik egy kifejezetten ortopédiai betétre.

Balerina cipő, lapos talpú cipők

A manapság oly divatos saruk, lábujjas papucsok és balerinacipők teljesen sima, egyenes talppal rendelkeznek, hasonlóan károsak és ortopédiai lábbetegséghez vezethetnek. Soka úgy gondolják, hogy a lapos talpú cipő stabil, kényelmes viselet, de nincs kellő rugalmas alátámasztása. A kisebb cipősarok hiánya miatt a sarok túlságosan lent van. Az Achilles-ín tartós használat során túlságosan feszül, a párnázottság nélkülözése sarok- és lábközépcsont fájdalmat, lábfájást okozhat. Ha egy lapos cipőnek egyúttal túl vékony a talpa, akkor a sarokgumó túlterhelődik és fájdalmassá válik, ráadásul a járás okozta ütődések közvetlenül érik a talpat, a gerincet. Lúdtalp esetén  nem ajánlott viselet. Elvileg az ideális lábbelinek mindig van egy olyan íve, ami a talp/lábfej megtartását, emelését szolgálja. Az optimális sarokmagasság bármilyen típusú cipő esetében 3-4 centi.

Magas sarkú cipő

Rövidebb időtartamú viselés esetén (1-2 óra) nem feltétlenül káros a magas sarkú cipő. Javítja az izomtónust, mivel megdolgoztatja az izomzatot, s ez akár előny is lehet. Hátrány ugyanakkor, hogy a magas sarkúban a medence előrebillen, azaz fokozódik a deréktáji lordosis és így a porckorongokra ható nyomás is, vagyis ez derékfájdalmat okozhat. Tartós használat esetén a térd ízületekre aránytalanul nagyobb terhelés jut, ezért túlterheléses panaszok, lábfájás alakulhat ki. A másik veszélyforrás a szűk orr, ami összenyomja a lábujjakat, és így alakulhat ki a kalapácsujj, a bütyök és a lábközépcsont-fájdalom.

 

Arthuman Központ

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top

Ingyenes Gerinctorna

Kérje most a gyakorlatokat és tornázzon otthonában 

streching torna