Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20
Lábfájás

Fáj a lábunk? Válasszunk jól cipőt!

lábfájásAz emberek alig 10%-ának egészséges a lába, ehhez pedig hozzájárulhat a nem megfelelő cipő viselése. A derék- és gerincfájdalom hátterében is olykor a nem megfelelő cipővisése áll.

Milyen cipőt viseljünk?

JELENTKEZÉS

Jelentkezés Gyógytornára / Vizsgálatra

Foglaljon időpontot Online naptárunkban szakemberünkhöz!

Sportcipő, edzőcipő

Sokan kedvelik a sportos, kényelmes viseletet, ezért gyakran viselnek edzőcipőt. Problémás láb esetén azonban ez sem tökéletes megoldás.  Figyelni kell a talpbetétre! Jó megoldás lehet, ha a cipőből kiszedik az eredeti, nem ortopédiailag kialakított betétet, és kicserélik egy kifejezetten ortopédiai betétre.

Balerina cipő, lapos talpú cipők

A manapság oly divatos saruk, lábujjas papucsok és balerinacipők teljesen sima, egyenes talppal rendelkeznek, hasonlóan károsak és ortopédiai lábbetegséghez vezethetnek. Soka úgy gondolják, hogy a lapos talpú cipő stabil, kényelmes viselet, de nincs kellő rugalmas alátámasztása. A kisebb cipősarok hiánya miatt a sarok túlságosan lent van. Az Achilles-ín tartós használat során túlságosan feszül, a párnázottság nélkülözése sarok- és lábközépcsont fájdalmat, lábfájást okozhat. Ha egy lapos cipőnek egyúttal túl vékony a talpa, akkor a sarokgumó túlterhelődik és fájdalmassá válik, ráadásul a járás okozta ütődések közvetlenül érik a talpat, a gerincet. Lúdtalp esetén  nem ajánlott viselet. Elvileg az ideális lábbelinek mindig van egy olyan íve, ami a talp/lábfej megtartását, emelését szolgálja. Az optimális sarokmagasság bármilyen típusú cipő esetében 3-4 centi.

Magas sarkú cipő

Rövidebb időtartamú viselés esetén (1-2 óra) nem feltétlenül káros a magas sarkú cipő. Javítja az izomtónust, mivel megdolgoztatja az izomzatot, s ez akár előny is lehet. Hátrány ugyanakkor, hogy a magas sarkúban a medence előrebillen, azaz fokozódik a deréktáji lordosis és így a porckorongokra ható nyomás is, vagyis ez derékfájdalmat okozhat. Tartós használat esetén a térd ízületekre aránytalanul nagyobb terhelés jut, ezért túlterheléses panaszok, lábfájás alakulhat ki. A másik veszélyforrás a szűk orr, ami összenyomja a lábujjakat, és így alakulhat ki a kalapácsujj, a bütyök és a lábközépcsont-fájdalom.

 

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top