Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20
Sportsérülés

5 Tipp, amivel megelőzhető a sport sérülés

sportsérülésTippek a sportsérülés megelőzésére

1. Kövesse a 10-es szabályt!

Ha erősödni szeretne, haladjon fokozatosan! 10%-kal fusson többet, mint előző héten, vagy 10%-kal több időt töltsön mozgással stb. A sérülések leggyakoribb oka, hogy az izmok túl gyengék és azokra gyorsan nagy terhet teszünk.

2. Megfelelő felszerelésben sportoljunk!

Ezalatt nem divatos felszerelést értünk, hanem olyat, ami kellő védelemmel lát el minket, ill. igazodik a mozgásformához. Sporttevékenységtől függetlenül a jó cipő alapvető fontosságú, hiszen a mozgás hatását elnyeli, valamint kellő támasztékot ad a bokának és a lábnak. Ez különösen olyan sportoknál fontos, ahol a térd-, és bokasérülések gyakoriak, mint pl. a futball, futás stb.

3. Keverje a mozgásformákat!

Amennyiben mozgunk, érdemes több mozgásformát vegyíteni. Ha pl. kocogunk, végezzünk a végén néhány hasizom gyakorlatot is. Ha tornázunk, ne csak egy testrészre dolgozzunk, hanem többre is.

4. Melegítsen be!

Enyhe kardio gyakorlatokkal melegítse be az izmokat, majd végezzen nyújtó gyakorlatokat. Ezzel sokat tesz a sérülések megelőzése érdekében. Sérülések leggyakrabban hobby sport, ill. mozgás közben alakulnak ki, pl. síelés, foci, squash, aerobic stb. Ezen mozgások közben leggyakrabban a térdízület sérül. A térdsérülések direkt trauma vagy csavarodó mozdulatok hatására következnek be (pl. síelés közben), ahol az egyes alkotórészek sérülhetnek. Ezek lehetnek lágyrész sérülések vagy csontsérülések. A térdízületben leggyakrabban a belső oldalszalag és az elülső keresztszalag sérül. Ilyenkor a térd duzzadttá, fájdalmassá, instabillá válik.

5. Hallgasson a testére!

Az emberek olykor hajlamosak gyorsan elindulni nagy célok irányába, pl. lefutni a Marathont. Ha azonban testünk erre még nincs felkészülve, sérülést okozhatunk magunknak. Folyadék utánpótlás szempontjából is érdemes figyelni magunkra. Bármilyen sportot is űzünk, alapvető fontosságú a szervezet folyadékegyensúlyának fenntartása annak érdekében, hogy a túlzott mértékű folyadékvesztést megelőzzük. Ne bízzunk abban, hogy a szomjúság jelzi majd a folyadékhiányt, próbáljunk folyamatosan inni a sportolás megkezdése előtt és alatt.

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top