skip to Main Content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20

Súlyzós edzéssel is megelőzhető a cukorbetegség!

Nemcsak a kardioedzések, hanem a súlyzós tréning is csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát – állapították meg amerikai kutatók.

Az Archives of Internal Medicine című orvosi folyóiratban ismertetett tanulmányhoz több mint 32 ezer, egészségügyi szakemberként tevékenykedő férfi adatait használták fel, akik 1990 és 2008 között kétévente válaszoltak egy felmérés kérdéseire.

“Mindannyian tudjuk, hogy az aerob (oxigénigényes) mozgás jótékony hatással van a diabéteszre, ezt már több tanulmány vizsgálta, a súlyzós testedzést azonban eddig nem” – magyarázta Frank Hu kutatásvezető, a Harvard Egyetem közegészségügyi karának munkatársa. Mint hozzátette, tanulmányuk eredménye arra utal, hogy a súlyzós tréning ugyanolyan fontos lehet a cukorbetegség megelőzése szempontjából, mint az aerob edzések.

A követés közel két évtizede alatt évente átlagosan a férfiak 4 ezrelékénél alakult ki cukorbetegség. Azoknál, akik kardio- (vagy aerob) edzéseken vettek részt – például gyalogoltak, futottak vagy teniszeztek hetente legalább 150 percet – fele akkora valószínűséggel fejlődött ki a betegség, mint azoknál, akik ezt nem tették.

Azoknál a férfiaknál, akik súlyzókkal tréningeztek hetente legalább 150 percben, harmadával csökkent a diabétesz kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik soha nem súlyzóztak, függetlenül attól, hogy egyébként kardioedzésen részt vettek-e

Miközben a súlyzós tréning növeli az izmok tömegét és csökkentheti a hasi elhízást, általában nem csökkenti a testtömegindexet – tette hozzá Hu, aki úgy véli, hogy bármely testmozgás csökkenti a cukorbetegség kockázatát, ám a legjobb eredményt a súlyzós és az aerob edzések kombinációjával érhetik el. (Forrás: MTI)

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, táplálkozási tanácsadó és szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Back To Top