Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20

Sok zöldség fogyasztásával megelőzhetjük az akut- hasnyálmirigy gyulladást!

Sok zöldség fogyasztásával megelőzhetjük az akut- hasnyálmirigy gyulladást!A zöldségekben gazdag étrend segíthet megakadályozni az igen súlyos hasnyálmirigy- gyulladás kialakulását, derült ki a Gut című folyóiratban megjelent cikkből.

A hasnyálmirigy a gyomor mögött elhelyezkedő szerv, ami többek között az elfogyasztott élelmiszer lebontásához szükséges enzimeket is termeli. Bizonyos esetekben ezek az enzimek már a mirigyen belül működésbe lépnek és magát a szervet kezdik emészteni. Ekkor kialakul a hasnyálmirigy gyulladás, melyből minden ötödik eset súlyos, az életet is veszélyeztető állapottá alakul.

Korábbi kutatásokból már kiderült, hogy a sejtaktivitás melléktermékeként keletkező szabadgyökök túlzott termelődése összefügg az akut hasnyálmirigy gyulladással. A roham során megnövekedik a szabadgyökök bekebelezésére szolgáló antioxidáns enzimek mennyisége is. A cikk szerzői így kíváncsiak voltak arra, hogy az antioxidánsok szintjében az étrendi tényezőkkel összefüggésbe hozható egyensúly- felborulás érzékenyebbé teszi- e a hasnyálmirigyet a szabadgyökök káros hatásaira, így növelve az akut betegség kialakulásának kockázatát.

A legtöbben nagyon kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak

A népesség- alapú mintát a Svédország középső részén élő lakosság körében végezték, átlagosan 11 éven át. 1997- ben részletes kérdőívet kellett kitölteni, melyben meg kellett jelölni, hogy az előző évben mennyit fogyasztottak a megjelölt 96- féle élelmiszerből. Zöldségből nagyjából 2,5, gyümölcsből pedig valamivel kevesebb, mint napi 2 adagot vettek magukhoz a kérdezettek. A férfiak, a dohányosok és az alacsony iskolázottságúak ették a legkevesebb zöldséget. A gyümölcsfogyasztás terén is hasonló eredményre jutottak, ráadásul esetükben többen ittak alkoholt és szenvedtek cukorbetegségben.

A védő hatás titka a sok antioxidáns

A megfigyelési időszak során 320 embernél alakult ki akut hasnyálmirigy gyulladás, melyet nem tudtak összefüggésbe hozni a betegség gyakori kiváltó okával, az epekővel. Az elemzésekből kiderült, hogy akik a legtöbb zöldséget ették – több, mint napi 4 adagot- azoknál 44%- kal csökkent az esély a betegség kialakulására, azokhoz képest, akik napi egy adagot sem fogyasztottak el. A védő hatás azoknál érvényesült a legjobban, akik napi egy adagnál több alkoholt ittak (71% csökkenés), illetve azoknál, akik túlsúllyal küzdöttek (25 feletti BMI- 51% csökkenés). (Forrás: Medipress)

Az egészséges életmódhoz a mozgás is hozzátartozik. Kérje INGYENES gerinctorna gyakorlatainkat!

Név: *
Email: *
Város:  

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, táplálkozási tanácsadó és szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top