Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni? Abban az esetben, ha a…
Sok zöldség fogyasztásával megelőzhetjük az akut- hasnyálmirigy gyulladást!
A zöldségekben gazdag étrend segíthet megakadályozni az igen súlyos hasnyálmirigy- gyulladás kialakulását, derült ki a Gut című folyóiratban megjelent cikkből.
A hasnyálmirigy a gyomor mögött elhelyezkedő szerv, ami többek között az elfogyasztott élelmiszer lebontásához szükséges enzimeket is termeli. Bizonyos esetekben ezek az enzimek már a mirigyen belül működésbe lépnek és magát a szervet kezdik emészteni. Ekkor kialakul a hasnyálmirigy gyulladás, melyből minden ötödik eset súlyos, az életet is veszélyeztető állapottá alakul.
Korábbi kutatásokból már kiderült, hogy a sejtaktivitás melléktermékeként keletkező szabadgyökök túlzott termelődése összefügg az akut hasnyálmirigy gyulladással. A roham során megnövekedik a szabadgyökök bekebelezésére szolgáló antioxidáns enzimek mennyisége is. A cikk szerzői így kíváncsiak voltak arra, hogy az antioxidánsok szintjében az étrendi tényezőkkel összefüggésbe hozható egyensúly- felborulás érzékenyebbé teszi- e a hasnyálmirigyet a szabadgyökök káros hatásaira, így növelve az akut betegség kialakulásának kockázatát.
A legtöbben nagyon kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak
A népesség- alapú mintát a Svédország középső részén élő lakosság körében végezték, átlagosan 11 éven át. 1997- ben részletes kérdőívet kellett kitölteni, melyben meg kellett jelölni, hogy az előző évben mennyit fogyasztottak a megjelölt 96- féle élelmiszerből. Zöldségből nagyjából 2,5, gyümölcsből pedig valamivel kevesebb, mint napi 2 adagot vettek magukhoz a kérdezettek. A férfiak, a dohányosok és az alacsony iskolázottságúak ették a legkevesebb zöldséget. A gyümölcsfogyasztás terén is hasonló eredményre jutottak, ráadásul esetükben többen ittak alkoholt és szenvedtek cukorbetegségben.
A védő hatás titka a sok antioxidáns
A megfigyelési időszak során 320 embernél alakult ki akut hasnyálmirigy gyulladás, melyet nem tudtak összefüggésbe hozni a betegség gyakori kiváltó okával, az epekővel. Az elemzésekből kiderült, hogy akik a legtöbb zöldséget ették – több, mint napi 4 adagot- azoknál 44%- kal csökkent az esély a betegség kialakulására, azokhoz képest, akik napi egy adagot sem fogyasztottak el. A védő hatás azoknál érvényesült a legjobban, akik napi egy adagnál több alkoholt ittak (71% csökkenés), illetve azoknál, akik túlsúllyal küzdöttek (25 feletti BMI- 51% csökkenés). (Forrás: Medipress)
Az egészséges életmódhoz a mozgás is hozzátartozik. Kérje INGYENES gerinctorna gyakorlatainkat!
A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett