Sok zöldség fogyasztásával megelőzhetjük az akut- hasnyálmirigy gyulladást! - ArtHuman Központ Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20

Sok zöldség fogyasztásával megelőzhetjük az akut- hasnyálmirigy gyulladást!

Sok zöldség fogyasztásával megelőzhetjük az akut- hasnyálmirigy gyulladást!A zöldségekben gazdag étrend segíthet megakadályozni az igen súlyos hasnyálmirigy- gyulladás kialakulását, derült ki a Gut című folyóiratban megjelent cikkből.

A hasnyálmirigy a gyomor mögött elhelyezkedő szerv, ami többek között az elfogyasztott élelmiszer lebontásához szükséges enzimeket is termeli. Bizonyos esetekben ezek az enzimek már a mirigyen belül működésbe lépnek és magát a szervet kezdik emészteni. Ekkor kialakul a hasnyálmirigy gyulladás, melyből minden ötödik eset súlyos, az életet is veszélyeztető állapottá alakul.

Korábbi kutatásokból már kiderült, hogy a sejtaktivitás melléktermékeként keletkező szabadgyökök túlzott termelődése összefügg az akut hasnyálmirigy gyulladással. A roham során megnövekedik a szabadgyökök bekebelezésére szolgáló antioxidáns enzimek mennyisége is. A cikk szerzői így kíváncsiak voltak arra, hogy az antioxidánsok szintjében az étrendi tényezőkkel összefüggésbe hozható egyensúly- felborulás érzékenyebbé teszi- e a hasnyálmirigyet a szabadgyökök káros hatásaira, így növelve az akut betegség kialakulásának kockázatát.

A legtöbben nagyon kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak

A népesség- alapú mintát a Svédország középső részén élő lakosság körében végezték, átlagosan 11 éven át. 1997- ben részletes kérdőívet kellett kitölteni, melyben meg kellett jelölni, hogy az előző évben mennyit fogyasztottak a megjelölt 96- féle élelmiszerből. Zöldségből nagyjából 2,5, gyümölcsből pedig valamivel kevesebb, mint napi 2 adagot vettek magukhoz a kérdezettek. A férfiak, a dohányosok és az alacsony iskolázottságúak ették a legkevesebb zöldséget. A gyümölcsfogyasztás terén is hasonló eredményre jutottak, ráadásul esetükben többen ittak alkoholt és szenvedtek cukorbetegségben.

A védő hatás titka a sok antioxidáns

A megfigyelési időszak során 320 embernél alakult ki akut hasnyálmirigy gyulladás, melyet nem tudtak összefüggésbe hozni a betegség gyakori kiváltó okával, az epekővel. Az elemzésekből kiderült, hogy akik a legtöbb zöldséget ették – több, mint napi 4 adagot- azoknál 44%- kal csökkent az esély a betegség kialakulására, azokhoz képest, akik napi egy adagot sem fogyasztottak el. A védő hatás azoknál érvényesült a legjobban, akik napi egy adagnál több alkoholt ittak (71% csökkenés), illetve azoknál, akik túlsúllyal küzdöttek (25 feletti BMI- 51% csökkenés). (Forrás: Medipress)

Az egészséges életmódhoz a mozgás is hozzátartozik. Kérje INGYENES gerinctorna gyakorlatainkat!

Név: *
Email: *
Város:  

dr Kriston Ildikó

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, táplálkozási tanácsadó és szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top

Ingyenes Gerinctorna

Kérje most a gyakorlatokat és tornázzon otthonában 

streching torna