Porckorongsérv valóban hatékony kezelése - Arthuman Központ Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20
Mckenzie

Porckorongsérv valóban hatékony kezelése

mckenzieA porckorongsérv kezelése. Mi szükséges a porckorongsérv hatékony kezeléséhez?

A válasz: a leghatékonyabb porckorongsérvet visszahúzó módszerrel, a McKenzie terápiával történő kezelés.

Tudta Ön, hogy 10 betegből legalább 8-nak már az első kezelést követően csökkenhet a fájdalma?

“Hála és köszönet, azért amit a gerincfájdalmaim csökkentésért tett Kiss Tünde gyógytornász. Ő általa megállapított, és leírt gyakorlatokat naponta kétszer végzem, és elmondhatom, hogy a gerincsérv okozta fájdalmaim megszűnőben vannak. Már a szőlőskertemben is bírok dolgozni, naponta 6-10 km-t kerékpározok fájdalom nélkül.” – Keserű Béla

Jelentkezem kezelésre

Mit érhet el a megfelelő terápiával?20150502_WPA3378

 • ha a tüneteket a szakember megfelelően kitesztelte és megtalálja a megfelelő gyakorlatsort, rövid időn belül csökkenthető a fájdalma
 • vissza lehet húzni a porckorongsérves kitüremkedést
 • javulhat az életminősége

Mi szükséges a megfelelő kezeléshez?

 • A  porckorongsérv több ok miatt alakulhat ki, így fontos a különféle kiváltó okok feltérképezése és az adott betegnél fennálló egyéni háttér megvilágítása. Emiatt az állapotfelmérésnek komoly jelentősége van a terápia meghatározásában.
 • A hatékony kezeléshez mindenképp szükség van a beteg elkötelezettségére, amit megfelelő kommunikációval lehet biztosítani. Az állapotfelmérés során mód van a felmerülő kérdések megválaszolására, az esetleges rizikófaktorok, a tünetek következményeinek megbeszélésére.
 • Természetesen kiváló szakember is szükséges ahhoz, hogy hatékonyan lehessen kezelni a porckorongsérvet. A kezelésnek több fázisa van. Az első lépés a kitüremkedés visszahúzása, a második pedig a kiújulás megelőzését szolgáló gyógytorna. Az első lépésben ajánlott McKenzie végzettséggel rendelkező szakember által nyújtott kezelést igénybe venni.

Jelentkezem kezelésre

Mik a legjobb kezelési módok porckorongsérv esetén?

 • Minden mozgásszervi fájdalomnak lehetnek különböző stádiumai, azaz enyhe tünetektől egészen komolygyógytorna betegségig terjed a skála. Komolyabb elváltozás esetén, mint amilyen a porckorongsérv vagy annak gyanúja (nagyon nagyfokú fájdalom, kisugárzó tünetek stb.) diagnózis miatt érdemes szakorvoshoz fordulni. A diagnózist követően, ha nincs kizáró körülmény, gyógytorna következik a legtöbb esetben.
 • A mozgásszervi tünetek, panaszok, így a porckorongsérv kezelésének is a leggyakoribb és leghatékonyabb módja a célirányos, személyre szabott gyógytorna. Fontos azonban kiemelni, hogy a gyógytorna nem egy egységes fogalom és tevékenység, azaz nem minden gyógytornász rendelkezik azonos szakmai háttérrel. Az orvosi szakma esetén már közismert, hogy léteznek különböző szakorvosok, akiket bizonyos probléma csoport esetén felkereshetünk. A gyógytornában is ugyanígy léteznek szakirányok, amikből a diploma megszerzését követően további szakképesítés szerezhető. Így fontos tudni, hogy pl. nyaki porckorongsérv kezeléshez a normál gyógytornán túl extra lehetőséget biztosít a McKenzie terápiás kezelés.

Jelentkezem kezelésre

Mikor van szükség egyéni, személyre szabott gyógytornára?

Általános szabálynak tekinthetjük, hogy minél komolyabb egy elváltozás, annál több idő, energia szükséges a gyógyításhoz. Ebből következően, ha a tünetek akutak, esetleg rendszeresen visszatérnek vagy fokozatosan erősödnek, nem elegendőek a szokásos megelőző eszközök. Enyhe panaszok esetén (pl. irodai életmódból eredő enyhe hátfájás) kiválóak lehetnek általános megelőzésre szolgáló vagy alkalmi tünet csökkentő eszközök (pl. masszázs, jóga, pilates, gerinctorna stb.). Erősebb tünetek esetén jobb esetben ezek az eszközök nem használnak, rosszabb esetben akár tünet erősödést is okozhatnak. Ez azt jelenti, hogy minden módszert a helyén kezelve kell használni. Egészséges emberek esetén a jóga kiváló mozgásforma, ám pl. nyaki porckorongsérv esetén óvatosan kell eljárni, mert nem annak kezelésére szolgál a módszer, főleg nem csoportos formában.

Akut, visszatérő, fokozatosan erősödő vagy erős tünetek esetén tehát mindenképp személyre szabott kezelésre van szükség. Ebbe a kategóriába tartozik a porckorongsérv is! Ilyen esetben a gyógytornász mindig a beteg állapotához, tüneteihez állítja össze a gyakorlatokat. Nincsenek előre elkészített receptek, amiket a gyógytornászok elsajátítanának tanulmányaik során. Nem konzerv-gyakorlatokat adnak a betegeknek, még akkor sem, ha esetleg néhány gyakorlat előre el van készítve. Mindig a tünetekkel dolgoznak és ahhoz választják ki a megfelelő gyakorlatokat. A porckorongsérv kezelésére jellemző, hogy nem nagy számú gyakorlatra van szükség, hanem egy-egy mozdulatsorra, aminek összeállítását komoly tesztelés előzi meg. A gyakorlatok viszonylag rövidebb időt vesznek igénybe, ám azokat nagy ismétlésszámban kell végezni.

Jelentkezem kezelésre

Miben más az Arthuman Központ gyógytorna kezelése?

A rendelőben több gyógytornász tevékenykedik és mindenkinek van további szakképesítése is elismert, elfogadott módszerek tekintetében. Bejelentkezést követően minden betegnél figyelembe vesszük, milyen problémával keres minket és olyan gyógytornászhoz adunk időpontot, aki a tünetek alapján normál gyógytornán túl más módszerrel is tud hatékonyan kezelni. Ha pl. nyaki porckorongsérves beteg jelentkezik kezelésre, kizárólag McKenzie B végzettséggel rendelkező gyógytornász fogja kezelni.

Milyen csomagok közül választhat?

MOZGÁSSZERVI ÁLLAPOTFELMÉRÉS
5.500 Ft
 • Időtartam: 30 perc
 • Anamnézis felvétel
 • Kezelési terv készítés
 • Egyéni kérdések megbeszélés
ÁLLAPOTFELMÉRÉS ÉS MCKENZIE
9.500 Ft
 • Időtartam: 60 perc
 • Anamnézis felvétel
 • Kezelési terv készítés
 • Egyéni kérdések megbeszélése
 • McKenzie tesztelés
 • McKenzie alapján gyakorlatok betanítása
 • Házi feladat
KOMPLEX GERINCSÉRV TERÁPIA
14.900 Ft
 • Időtartam: 90 perc
 • Anamnézis felvétel
 • Kezelési terv készítés
 • Egyéni kérdések megbeszélése
 • McKenzie tesztelés
 • McKenzie alapján gyakorlatok betanítása
 • Házi feladat
 • Extra gyakorlatok
 • Porckorongsérv tanácsok

Jelentkezzen hozzánk kezelésre most!

 1. Telefonon felhív minket a +36 30 190 7315-ös telefonszámon. Információt nyújtunk a kezelés menetéről, az 1. gyógytorna lehetséges időpontjáról.
 2. Emailt ír nekünk és mi visszahívjuk Önt, s válaszolunk minden felmerülő kérdésre. Email:arthuman@arthuman.hu
 3. Töltse ki a lenti űrlapot adataival. A megrendelés beérkezését követően kap egy automata visszaigazolás írásban, majd telefonon keressük Önt egyeztetés miatt.
 


Arthuman Központ

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 2 hozzászólás érkezett

 1. Megerősítem én is, hogy sokkal hatékonyabb a McKenzie terápia a hagyományos gyógytornához képest. Szülés után 8 hónappal derült ki, hogy porckorongsérvem van, miután egyszer mosogatás közben annyira “beállt a derekam”, hogy hatalmas fájdalom kíséretében összeestem és gyakorlatilag 3 napig nem tudtam lábra állni. 10 évvel ezelőtt történt, Mo-n abban az időben még kevesen alkalmazták a módszert. A hagyományos gyógytorna “meg sem kottyant”, mentem reflexológushoz, csontkovácshoz is. Nekem 2 hónapra volt szükségem ahhoz, hogy stabilizálódjon az állapotom. 1-szer jött vissza az érzés sokkal enyhébb formájában, hogy újra kiújulhat, de miután újra elkezdtem csinálni a gyakorlatokat, visszaállt a normál állapot. Ezt követően már nem jelentkezett nálam komolyabb tünet. Azóta is ajánlom az összes ismerősömnek, barátaimnak.

 2. Sajnos nem Budapesten lakunk. Vidéken élünk egy nagyvárosban, ahol nincs lehetőség igénybe venni a tornát..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top

Ingyenes Gerinctorna

Kérje most a gyakorlatokat és tornázzon otthonában 

streching torna