Mikor nem segít az orvos mozgásszervi tünetek esetén? - Arthuman Központ Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20
Nyakfájás

Mikor nem segít az orvos mozgásszervi tünetek esetén?

Mozgásszervi megbetegedések esetén is a legfontosabb kérdés, ami felmerül a betegben, hogy milyen szakemberhez forduljon. Ennek eldöntése függ a betegség jellegétől, a tünetek erősségétől és a páciens beállítottságától.

nyakfájásBármilyen betegség esetén  a gyógyuláshoz 2 fontos lépés szükséges:

1. Diagnózis felállítása

2. Kezelési terv készítése és megvalósítása

A diagnózis felállítása fontos lépés és elsősorban orvosi feladat. Komolyabb tünetek esetén
elkerülhetetlen lépés. A betegség, a probléma konkrét megállapításához gyakran eszközökkel
végzett vizsgálatok is szükségesek (pl. MR vizsgálat, röntgen felvétel stb.),
amik szó szerint rálátást nyújtanak a problémára.

A diagnózis azonban gyakorlatilag információ, a gyógyuláshoz kizárólag kiindulási alap. A megfelelő kezelési mód kiválasztása nélkül vajmi keveset ér. Nem egyszer előfordult már, úgy érkezett hozzánk egy beteg, hogy kezében volt egy magán intézményben borsos áron készített MR eredmény és tanácstalan volt a lépésekkel kapcsolatban.

Mik lehetnek ezek a lépések mozgásszervi tünetek esetén?

Bizonyos elváltozások meglétekor mindenképp orvosi megoldás szükséges (pl. gyógyszerek, infúziós kezelés, operáció stb.).

Nagyon sok esetben ezek viszont vagy nem feltétlenül szükségesek (pl. operció) vagy pedig nem használnak.
Ilyenkor a páciens sokszor tanácstalanul áll, hogyan tovább. Sokan nem értik, miért nem
ad nekik pl. a reumatológus megfelelő gyakorlatokat (kaptunk már ilyen kérdést….).

Ennek az az oka, hogy a gyógytorna egy külön szakma és az orvosok kis kivételtől eltekintve nem rendelkeznek azokkal az ismeretekkel, amikkel a gyógytornászok, gondolunk konkrétan és kizárólag a gyógytornára.

Mozgásszervi megbetegedések esetén nagyon gyakran, ha meg akarunk gyógyulni, egyszerűen nem lehet megkerülni a konzervatív kezelést, azaz a gyógytornát. És itt értünk el ahhoz a területhez, amikor az orvos már nem segít.

A gyógytornászok szintén az orvosi egyetemen sajátítják el szaktudásukat, de kifejezetten a mozgató rendszerre szakosodnak, azok elváltozásaira, a kezelési lehetőségekre.

A gyógytornáról érdemes tudni, hogy folyamatosan változó kezelési mód. Míg sokaknak a kórházban néhány percre beugró és alap gyakorlatokat tanító gyógytornász jut eszükbe, ez a szakma sokkal több lehetőséggel bír abban az esetben, ha az időkeretek tágabbak a megszokottnál.
Rengeteg új módszer áll rendelkezésre, amit a gyógytornászok szaktanfolyamokon sajátítanak el, és meghatározott betegségek esetén igen jó hatékonysággal alkalmazzák ezeket.

Képzelje el, milyen ételt tud készíteni a konyhában 10 perc alatt, 30 perc alatt és milyet 60 perc alatt?

Abban az esetben, ha a gyógytornásznak van ideje foglalkozni egyénileg a pácienssel, megtanítani neki a helyes gyakorlatokat, ugyanolyan minőségbeli különbséget tud létrehozni, mint egy szakács akkor, ha 10 perccel szemben 60 perce van egy vacsora összeállítására.

A folyamatba mindezen túl még azt is bele kell számolni, hogy alapos állapotfelmérésre is szükség van a pontos gyógytorna kezelési terv összeállításához. Hogyan tudna ugyanis jó gyakorlatokat adni egy profi gyógytornász, ha nincs ideje kikérdezni a beteget arról, hogyan alakult ki a betegsége, pontosan hol fáj, mire erősödik, gyengül stb.

Szívesen konzultálna szakemberrel? Jelentkezzen most!

Három módon történhet a konzultációra történő jelentkezés:

  1. Telefonon felhív minket a +36 30 190 7315-ös telefonszámon. Információt nyújtunk a konzultációs és/ vagy kezelés menetéről, lehetséges időpontjáról.
  2. Emailt ír nekünk és mi visszahívjuk Önt, s válaszolunk minden felmerülő kérdésre. Email:arthuman@arthuman.hu
  3. Töltse ki a lenti űrlapot! Mi visszahívjuk Önt, s válaszolunk minden felmerülő kérdésre


Arthuman Központ

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) és táplálkozási tanácsadó vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top

Ingyenes Gerinctorna

Kérje most a gyakorlatokat és tornázzon otthonában 

streching torna