Mit sportoljak? - Pilates - Arthuman Központ Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20

Mit sportoljak? – Pilates

pilatesKipróbált már sokféle tornát, de egyik sem vált be? Unalmasnak és sablonosnak tartja a lábemelgetéseket és felüléseket az aerobic órákon? Olyan mozgásra vágyik, amely nem szenvedés,kín hanem felüdülés és öröm? Szeretné megtalálni azt a mozgásfaját, ami Önnek való? Itt az idő, hogy kipróbálja és megszeresse a Pilates-t!

A Pilates olyan komplex mozgásforma, amely ötvözi a "nyugati" világ anatómiai ismereteit a "keleti" mozgáskultúra egyes eszközeivel. Gyakorlásában nagy szerepet kapnak a gerinc stabilizáló izmai (mélyizmok), illetve a speciális légzéstechnika.

Mi az a Pilates torna?

A Pilates-módszer a test nyújtására, megerősítésére és tónusba hozására a Joseph Pilates által kidolgozott gyakorlatsorok összessége.

A Pilates torna segít az izomzat feszessé tételében és a karcsúság megőrzésében, a törzsizomzat stabilizálásában.
Ízületkímélő hatásának köszönhetően hatékony segítség derékfájás, csípő-, térd- és egyéb mozgásszervi betegségek esetén is, illetve azok megelőzésére.

A Pilates gyakorlatok egyenletesen, fokozatosan egymásra épülő, egyénre szabott feladatokból állnak, amelyek elősegítik az izomzat harmonikus egységként történő működését. Emellett a Pilates torna egy speciális légzéstechnikát is magába foglal, amely remek feszültségcsökkentő, stresszoldó hatású, továbbá alkalmazásával megnövelhető a szervezet oxigénellátása és fokozható a fizikai teljesítmény is.

A Pilates gyakorlatok segítségével a beidegződött rossz mozgásminták, melyek végső soron az izomrendszer egyensúlyának megbomlásához, hosszútávon tartáshibákhoz és mozgásszervi panaszokhoz vezetnek, megszűnnek!

Gyakorlói szerint a pilates fő célja a test és a lélek egységének megteremtése olyan módon, hogy az elme ne legyen lekötve és a test kecsesen, egyensúlyban mozogjon.

A Pilates torna egykor a hollywoodi sztárok titkos edzésmódszere volt, de napjainkban is eme technika segítségével őrzi meg fiatalos erőnlétét és alakját számos híresség (pl. Madonna, Jennifer Aniston, Julia Roberts, Keanu Reeves).

Joseph Pilates 6 alapelvet alkotott meg módszeréhez.

1. koncentráció (concentration) A tudatos mozgás kulcsa, hogy odafigyeléssel, a figyelem fókuszával végzik a a gyakorlatokat.

2. irányítás (control) Szellemi és fizikai irányítás. Az izmok irányítása, a mozgás összekoordinálása, a légzés koordinálása. (Pilates a módszerét nem magáról nevezte el, hanem Controll-nak.)

3. központosítás (centering) A módszert azon alapvetésre épül, hogy minden mozdulat az úgynevezett powerhouse-ból (erőközpont) indul ki, azaz a has-alsó háti szakasz-csípő-fenék központi területből, amely körülveszi a létfontosságú szervek nagy részét, magába foglalja a gerincet, a test középpontját alkotva.

4. légzés (breathing) A megfelelő légzéstechika a kulcs a minél tökéletesebb mozgás kivitelezéséhez. Minden gyakorlat mozdulataihoz adott ki-és belégzésütem tartozik.

5. áramlás (flowing movement) Minden gyakorlatnak saját üteme van, ezáltal a gyakorlatok "áramló" mozgással állnak össze egésszé.

6. precizitás (precision) A gyakorlatok helyes kivitelezése a legfontosabb, inkább kevesebb ismétlésszámmal, de a lehető legtökéletesebben végrehajtva kell dolgozni.

Kinek ajánljuk a Pilates-t:

 • Ki nem állhatja az "ugri-bugri" tornát
 • Akiknek stresszel teliek a napjaik
 • Nőknek, akik szép, harmonikus alakot szeretnének
 • Férfiaknak, akik arányos, szálkás izomzatra vágynak
 • Idősebbeknek, akik energiát szeretnének nyerni, és izomzatukat szeretnék erősíteni
 • Átlagembereknek, akiknek a sok munka miatt kevés idejük van mozgásra
 • Gerincproblémákkal küszködőknek
 • Mozgásszervi problémáknál az életminőség javítására
 • Nőknek, akik terhesség után szeretnék visszanyerni karcsú alakjukat
 • Ülő és statikus munkát végzőknek
 • Gátizom problémák megelőzésére
 • Hát, váll és nyaki merevség esetén
 • Versenysportolóknak, táncosoknak, versenytáncosoknak, hogy elkerüljék a sérüléseket
 • Ezen kívül természetesen mindenkinek előszeretettel ajánljuk

Hány órát kell venni az alapok elsajátításához?

– kb. 15-30 óra szükséges
– az ideális heti 2-3 alkalom

"10 óra után érzed a különbséget
20 óra után látod is azt
30 óra után egy új testet kapsz."

A Pilates gépek

A Pilates gépek segítenek olyan speciális gyakorlatok végrehajtásában, amiket földön, vagy hagyományos erősítő gépeken nem lehet elvégezni.

Az alapító Joseph H. Pilates a módszert alapvetően gépeken fejlesztette ki, így ezek a gyakorlatok autentikusak. Nehezen képzelhető el a módszer alapos ismerete a gépeken végzett gyakorlatok nélkül!

"Az ember olyan öreg, amilyennek a hátgerincét érzi."- Joseph Pilates

Az egészséges életmódhoz a mozgás is hozzátartozik. Kérje INGYENES gerinctorna gyakorlatainkat!

Név: *
Email: *
Város:  

ArtHuman

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top

Ingyenes Gerinctorna

Kérje most a gyakorlatokat és tornázzon otthonában 

streching torna