Mit fogyasszunk hőségben? - Arthuman Központ Skip to content
+36-30-190-7315 arthuman@arthuman.hu 1122 Budapest, Alkotás út 15. Nyitva: H-P 8-20

Mit fogyasszunk hőségben?

Az Amerikai Kémiai Társaság szakértői szerint az uborkás szendvics lehet a legjobb étel hőségben, mert hatékonyan szabályozza a test hőmérsékletét. Egy csésze tea vagy egy pohár sör pedig még tovább emelheti eredményességét.
  

Lassan vége a legnagyobb nyári melegnek, de a hátralévő pár napra – és persze a következő évekre – jó tanáccsal szolgálnak az élelmiszeripari szakértők, akik az Amerikai Kémiai Társaság éves találkozóján arra is tippeket adtak, hogy mely ételek és italok enyhítik leginkább a kánikula hatásait.

A forró napokra javasolt uborkás szendvics kenyere teljes kiőrlésű legyen, a rajta lévő uborkára tehetünk egy kis majonézt, az egészet pedig csipetnyi tengeri sóval hinthetjük meg. Az italokat tekintve előkelő helyen végzett a tea és a sör, a fűszerek közül pedig a curry. A brit ízléshez közel álló toplistára a szakértők szerint magyarázatot adhat, hogy a korabeli gyarmatosítók Indiától Szingapúrig és Afrikától Ausztráliáig gyorsan felfedezték, hogy mely ételek és italok teszik elviselhetőbbé a trópusi hőséget.

A legfontosabb, hogy elkerüljük a dehidratálódást, visszanyerjük az elvesztett ásványi anyagokat és vitaminokat – idézte Sara Risch-t, a társaság egyik kutatóját a The Daily Telegraph című brit napilap.

Mint kiderült, a hűtésben kevésbé hatékonyak olyan kánikulai kedvenceink, mint a fagylalt vagy a jégkrém, de a jeges víz helyett is szobahőmérsékletű vizet ajánlanak. A különösen hideg ételek és italok ugyanis testünknek csak azt a részét hűtik le, amellyel közvetlen kapcsolatba kerülnek, miközben a test többi részében sokkot okozhat a hőszabályozás felborulása.

A meleg italok ugyanakkor jót tesznek, bár a kávé haszna fölött koffeintartalma miatt vita zajlik. A teában és a borban lévő tanninok viszont jó hűtőanyagok felhevült testünk számára.

Hasznosak ilyenkor a nagy víztartalmú zöldségek és gyümölcsök, köztük az uborka, a zeller és a görögdinnye. A gabonafélék magas magnézium- és kalciumtartalmukkal segítenek megelőzni a kánikula miatt kialakuló izomgörcsöket. Ebbe a kategóriába sorolhatjuk a sört is, persze csak mértékkel.

A fűszeres ételek erősítik az izzadást, amely a test önhűtésének egyik módja. Ezért tesz jót a curry, benne a gyömbér vagy a kapszaicint tartalmazó chili. Ezért van, hogy számos forró országban olyan fűszeres ételeket esznek – magyarázta Risch.

Amit érdemes elkerülni hőségben, az a zsír és a sok állati fehérje, mert ezek emésztése kemény feladat ilyenkor az egyébként is túlterhelt szervezet számára. (Forrás: MTI)

Gerinctorna gyakorlatok

Feliratkozás után azonnal elküldjük Önnek ingyenes gerinctorna gyakorlatainkat!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

dr Kriston Ildikó

Dr Kriston Ildikó vagyok, az ArtHuman Központ alapítója. Végzettségem szerint közgazdász és jogász, táplálkozási tanácsadó és szomatodráma vezető (a betegségek lelki hátterét feltáró módszer) vagyok. Szakképzett gyógytornász kollégáimmal írásainkkal, szolgáltatásainkkal a mozgásszervi panaszok csökkentéséért dolgozunk!

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top

Ingyenes Gerinctorna alap lépések

10 gerinctorna alap lépés az otthoni tornához 

streching torna

Ingyenes Gerinctorna

Kérje most a gyakorlatokat és tornázzon otthonában 

streching torna