skip to Main Content

A kézzsibbadás oka. Mi állhat a kézzsibbadás hátterében?

kézzsibbadásA kézzsibbadás olyan érzés, mintha a bőrt sok apró tűvel szurkálnák vagy hangyák szaladgálnának a bőr alatt, de csiklandozó érzéshez is hasonlíthat. Leggyakrabban a végtagok zsibbadása fordul elő, de nem kizárólagosan.

A kézzsibbadás nem tűnik “súlyos” tünetnek, viszont nagyon fontos, hogy a látszólag minden ok nélkül kialakuló bizsergést ne bagatellizáljuk, mivel a tünet akár komoly betegség kialakulását is jelezheti. A zsibbadás lehet pszichés eredetű is, de ebben az esetben is ki kell vizsgálni a problémát.

Nézzük, mi lehet a kézzsibbadás oka?

– cukorbetegség, anyagcserezavar
kéztőalagút-szindróma
porckorongsérv
idegbecsípődéssel járó mozgásszervi betegség
– fertőzés
– gyógyszer mellékhatása
– vitaminhiány
– súlyosabb neurológiai panasz
– keringészavar
– daganatos megbetegedés
sclerosis multiplex
– Parkinson-kór

Hogyan lehet kezelni a kézzsibbadást?

A végtagzsibbadást nagyszámú megbetegedés okozhatja, ezért a kivizsgálása szintén nagyon egyéni: az adott beteg életkorától, korábbi és meglévő betegségeitől, az azokra szedett gyógyszerektől és a zsibbadás mellett jelentkező egyéb tünetektől függ.

A kezelést mindig a tünetek súlyossága határozza meg, kezdetben javulást hozhat a nyugalomba helyezés, hűtés, gyulladáscsökkentő gyógyszerek és kenőcsök használata. Ha az állapot a konzervatív kezelésre nem javul, akkor műtéti beavatkozás is szükséges lehet. Diagnózist követően mozgásszervi elváltozás esetén hatékony megoldás az egyéni, személyre szabott gyógytorna

A bejegyzéshez 0 hozzászólás érkezett

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top